Jump to content

A-7A Corsair II - Hobby Boss 1:72

ariel007
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przedstawiam kolejny model: A-7a Corsair II firmy Hobbyboss w skali 1:72.

opis:

http://pl.wikipedia.org/wiki/LTV_A-7_Corsair_II

Dodatki do modelu: mały zestaw blaszek Eduarda (malowane, samoprzylepne - kabina, wnęki, pitot), żywiczny fotel Pavli, uchwyty MER, TER oraz bomby (wszystkie) z zestawu Hasegawy "US Aircraft weapons I", RBF-ka Steel Scorpion, maski do malowania - Eduard. Pokład lotniskowca to gotowiec Steel Scorpion + trochę brudzenia + ramka foto z Tesco.

Model nie sprawiał większych kłopotów. Mankamentem są kalki, nie jakość, bo tym razem wspaniale mi się z nimi pracowało - tylko błędy: oryginał miał na ogonie oznaczenia NE (model ma NG), przy wylotach działek trzeba odciąć napis "DANGER" i przesunąć go wyżej, brak oznaczeń na górnej powierzchni skrzydeł.

Model był pomalowany emaliami olejnymi MM, góra to Gloss Light Gull Gray a dół to biała satynowa (RLM 21). Emalie i kalki zabezpieczane Future. Wash to mieszanka Neutral MiG-a i Engine oil AK Interactive. Potem lakier matowy Microscale, lekka biedronka, trochę cieni Tamiyi, podkreślenie linii paneli "Smokiem" Tamiyi i lakier satynowy Mikroscale.

RBF-ka wisi na osłonie czujnika Angle of Attac - na jednym ze zdjęć oryginału widać jak ten czujnik wyglądał.

Na koniec o moich błędach: nie robiłem otwartych paneli - wkleiłem je na klej do plastiku i je troszkę "wciągnęło", zbyt dużo brudu z siłowników na spodniej stronie skrzydeł, uszczelka kabiny byla malowana od masek Eduarda i miejscami poprawiana z ręki (nie chciałem używać kalkomanii).

Zapraszam do galerii - tym razem zdjęcia bez lampy - tylko naturalne zimowe światło z okna dachowego

pudełko:

00_box_zps04e81e21.jpg

oryginał

00_zps9f6e6a32.jpg

00a_zps778060c6.jpg

01_zps4c28be1f.jpg

02_zps5ed2ff34.jpg

03_zpsf32db3f7.jpg

04_zpsaff59f86.jpg

05_zps3dd49bd2.jpg

06_zps6b4b5d89.jpg

07_zps93de7f5e.jpg

08_zpsdc0cf45b.jpg

09_zps21a18245.jpg

10_zps6fe98572.jpg

11_zpsddaf74bc.jpg

12_zps74289bfe.jpg

13_zps3acec3a3.jpg

14_zps82f26698.jpg

15_zps15af9e35.jpg

16_zps348e1cd2.jpg

17_zps4ebaccf1.jpg

18_zps2658db73.jpg

19_zps7d54afbf.jpg

20_zps947a4743.jpg

21_zps757c39d0.jpg

22_zpse36bc9cc.jpg

23_zpsaf795a86.jpg

• Like 2

Teraz na macie wylądował Krzyżowiec (USMC oczywiście) - zobaczymy jak on mi wyjdzie.

Bomba!

• 7 years later...

Czy ten zestaw A-7A umożliwia wykonanie A-7B/C/E (D raczej nie....) bez konieczności dokupowania/dorabiania dodatkowych elementów?

Pytam, ponieważ kupiłem A-7A ale bez kalkomanii. Posiadam jednak stencile HiViz i LowViz.

Z góry dzięki za info