Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam troszkę inną,o taką:

http://allegro.pl/nowa-lupa-naglowna-z-oswietleniem-led-i3037240978.html

Używam przy malowaniu figurek ale i klejeniu/malowaniu mniejszych detali w modelach.

Kupiłem ponieważ wzrok już nie sokoli (z bliska) i od tej pory nie wyobrażam sobie pracy bez tego "wspomagania",szkło 1,8X zupełnie wystarczy natomiast wbudowana lampka LED jest bezużyteczna,ma całkiem białe światło i zakłamuje kolory więc to taki zbędny pic moim zdaniem.Po jakimś roku używania trochę wyrobił się "zawias" na którym można unieść szkło i czasami lubi opaść pod własnym ciężarem.Ale ogólnie przydatna rzecz szczególnie gdy wzrok niedoskonały.

Napisano

Mam taką jak Dziabik. Mnie światło się przydaje. powiększenie 1,8 jest idealne w 90% przypadków, ale poza tym używam pozostałe w zależności od potrzeby. Dodatkowo x4 i x6, ale to już taki okular filatelistyczny. Mnie sprzęt bardzo pasuje.

Napisano

Też mam taką jak dziabik i tak się przyzwyczaiłem że zakładam ją odruchowo.

natomiast wbudowana lampka LED jest bezużyteczna

...no co Ty, a wrażenie na rodzince.....bezcenne

Napisano

Ok, czyli można zakupić. Dziękuję bardzo :)

Napisano

Ja również kiedyś skusiłem się na to co pokazał kolega dziabik.

Niestety nie do końca jestem z tego zakupu zadowolony.

Przy soczewkach z mniejszym powiększeniem to jeszcze funkcjonuje w miarę dobrze.

Jednak gdy zamontuje w uchwycie soczewki z większym powiększeniem albo nawet dwie na raz to niestety bardzo szybko męczy mi się wzrok i muszę prace przerwać.

Soczewki mają swój rozstaw pomiędzy środkami a moje oczy swój (inny).

Powoduje to zezowanie co jest właśnie żródłem szybszego zmęczenia oczu.

Dlatego przy zakupie warto mieć to na uwadze.