Skocz do zawartości

Merkava Mk. IV + szalone pomysły Is-7

Is-7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Brak maskowania, oraz zbyt gruba warstwa piasku zrobiły swoje.

Niestety, ale tak jak pisałeś, wszelkie nity i inne detale zniknęły.

Kolejny dowód na to, że piasek jednak nie nadaje się na odtwarzanie powierzchni antypoślizgowych.

Ciekawe dlaczego tak myślałem od początku ja bym zmywał ,gdyż ten w spreyu jest może i drobny chociaż do 4 myślę iż dobry i o wiele lepiej wyglądający .

Ech..

Ja maskowałem każdy nit. Fakt faktem trochę mi to zajęło, ale wszystko widać. Piasek do szynszyli w moich testach wypadł za gruby jak na ten nowy (o mniejszej ziarnistości) typ antyslipu. Ale sypnąłeś, więc niech zostanie. I tak model jest z cyklu SF, więc nie ma co się rozwodzić zbytnio nad merytoryką.

Ja na Abramsie robiłem z piasku ścierniczego (taki do piaskowania , najdrobniejszy) .

1. posmarowanie klejem do plastyku powierzchni (nie trzeba maskowac smarujesz pędzlem dokładnie , gdzie ma być.

2 sypanie piaseczku na model (zostaje tam gdzie ma być, w miejscach kleju),

3. zdmuchnać nadmiar , dosypac, tam gdzie nie przykleiło się,

4. pędzelkiem jeszcze raz przejechać klejem do plastyku powierzchnię już z piaskiem.

Wychodzi trwała powoka, nie odpryskuje, nie odpada przy malowaniu nawet pędzlem. Ziarnistość mała (zależy jaki dasz drobny proszek ścierniczy. Powierzchnia z farby antyposlizgowej jest mało ziarnista , nierównomierna. Z sypanego piaseczku bardziej przypomina oryginał.

Marcinie ładnie wygląda ta faktura z pudru ale jest dość gruba co jest dobre przy malowaniu .

Natomiast biorąc pod uwagę grubość oryginału jak na tej fotce :

http://www.idf-modelling.com/forum/download/file.php?id=12626

to według mnie jest trochę przy gruba co nie znaczy że nie zastosuje tego materiału na swojej Merkavie .

Ale myślę iż już starczy na ten temat mojej rozpiski i wcinania się do tematu , niech kolega działa dalej .

Według mnie obie metody są dobre (puder, spray).

Wszystko zależy jaki pojazd konkretnie robimy, niektóre wozy mają fakturę dosyć łagodną (zdjęcie Mirka), i wtedy spray wydaje się lepszy, natomiast inne jak np. Namer, mają ją bardziej wyrazistą, i tu metoda z pudrem lepiej by zdała egzamin:

65_zpscefbd2fc.jpg

Żeby dobrać metodę, trzeba przestudiować zdjęcia, gdyż nawet na tym samym typie pojazdów powierzchnie są różne( na zdjęciu Mirka jest Merkawa 3D), a na zdjęciu poniżej również Merkawa 3D:

00781_8780404_zpsbbe1067a.jpg

Witam.

Oh jak mnie wszyscy jadą równo za tą powłokę.

Po dłuuuugim zastanowieniu się z przykrością stwierdzam, że zostawię tą co jest, bo jak bym zaczął to wszystko skrobać to pewnie połowę detali trzeba byłoby od nowa dorabiać. Mam nadzieję, że trochę zrewanżuję się w kwestii malowania. Prawdopodobnie w czwartek skończę już budowę bocznych osłon. Porozcinałem je i pozamieniałem te grube kawałki plastiku mające przypominać gumy na coś cieńszego. Teraz pozostaje jeszcze kwestia gąsek. Inwestować we friule czy zostawić zestawowe ? ? ?

Witam.

No to chyba będzie zacząć zbierać na friule. Niestety na razie czekają mnie inne wydatki więc chyba dopiero po malowaniu zakupię gąski. A są jakieś problemy ze spasowaniem zestawowych kół napędowych z friulkami ? ? ?

Jedna strona bocznych pancerzy gotowa. Jutro zrobię fotki jak to wyszło.

• 1 month later...

Witam.

W końcu po dłuuugiej przerwie wznawiam prace nad Merkavą. Ogólnie model jest już prawie skończony, ale zostało jeszcze trochę szczegółów i smaczków. Niestety w tym miesiącu nie mogę zbytnio liczyć na Friule. Mam nadzieję, że na początku czerwca będzie można w końcu zacząć malować Rydwan. I tu mam pytanie do was. Lepiej rozjaśniać model ,,starą metodą" czy robić Colour Madulejszyn ? ? ?

Poniżej fotki.

img4981yx.jpg

img4954f.jpg

img4955pe.jpg

img4956le.jpg

img4962fo.jpg

img4965mf.jpg

img4966l.jpg

img4966l.jpg

img4969tg.jpg

img4972x.jpg

img4977y.jpg

Oceniajcie.

Witam.

Dzięki za zwrócenie na to uwagi bulik. Tak jeszcze dla pewności dam zdjęcie.

p1060501mn6.jpg

Koło pochodzi z Merkavy MK. IIID, ale chyba umiejscowienie tych otworów jest jakie same nie ? ? ?

Madeira w sprawie faktury nic się nie zmieniło. Fotki są na poprzedniej stronie, ale jak chcesz to mogę zrobić.

Dzisiaj skompletuję podwozie, ale nie będę przyklejał kół, bo nie mam jeszcze gąsek. Pozostała jeszcze do zrobienia dodatkowa płyta opancerzona na spodzie kadłuba, ale nie wiem jakiej jest grubości. Może ktoś mógłby podać jej grubość. Jeszcze się zapytam, czy ktoś nie ma zdjęcia, na którym je pokazany z przodu ten element z otworami, bo muszę go wykonać od podstaw.

• 2 months later...

Witam.

Daaawno nie było mnie na forum, ale to nie znaczy, że nic nie robiłem z modelem. Wręcz przeciwnie. Merkava została wstępnie spasowana i przygotowana do malowania. Teraz mam pytanie do znawców koszernej pancerki. Jaka farba najlepiej oddaje odcień farby używanej do malowania Rydwanu Mk.IV ? ? ? Jak nie kolor to jakie farby najlepiej zmieszać ze sobą by uzyskać odpowiedni odcień. Model dostanie rozjaśnienia, tylko nie wiem czy robić standardowo rozjaśnienia na panelach czy pojechać na maksa i spróbować modulacji. Fakt ta tak skomplikowanym modelu ciężko będzie uzyskać zadowalający efekt, ale może jednak. Koniec gadania czas na zdjęcia.

e60e.jpg

dk8z.jpg

j3fu.jpg

bbax.jpg

0z8n.jpg

I jeszcze porównanie wielkości do T-50 A.A.

3fd8.jpg

g0ua.jpg

5tfa.jpg

Na fotkach nie montowałem wszystkich elementów, bo i tak musiałbym je ściągać do malowania.

Może Cię zdziwię, ale Merkavy są idealne do zabaw z malowaniem. Popatrz na wieżę -w przedniej części złożona jest jakby z trzech segmentów. Rozjaśniając ku górze, możesz każdy segment mieć rozjaśniony bardziej od poprzedniego. Linia odcięcia narzuca się sama. Z tyłu tez jet kilka elementów pancerza modułowego, które można wyciągnąć. Może boki kadłuba nie dają wiele miejsca do popisu, ale góra już zdecydowanie pozwala odcinać pochyłe płaszczyzny i uwydatniać ich kształty. Powodzenia!!

• 4 weeks later...

Witam.

W końcu dostały do mnie farby więc można było rozpocząć malowanie.

Etap. 1

Podkład z Pactry.

kmz9.jpg

Etap 2

Baza pod preshading LifeColor Dust Type 1

ufmh.jpg

Etap 3

Preshading czarnym Gunziakiem. W połączeniu z dedykowanym rozpuszczalnikiem malowało się cudnie, o niebo lepiej niż Vallejo czy LifeColor. Jedyne farby, które dorównują Gunze to Pactra, ale to moje zdanie.

77f4.jpg

Etap 4

Vallejo Sand Yellow jako najciemniejszy kolor.

durs.jpg

Etap 5

LifeColor Israeli Sand Grey jako kolor bazowy, nie za ciemny, nie za jasny

jndn.jpg

Etap 6

LifeColor Israeli Sand Grey + Life Color Dust Type 1 na rozjaśnienia

rsxl.jpg

A teraz fotki pomalowanego modelu.

e14l.png

5pqo.jpg

0tph.jpg

d8u6.jpg