Is-7 Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 Witam. Mirku ja w ogóle nie używałem taśmy. Poniżej obiecane zdjęcia. I jak to wygląda ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Brak maskowania, oraz zbyt gruba warstwa piasku zrobiły swoje. Niestety, ale tak jak pisałeś, wszelkie nity i inne detale zniknęły. Kolejny dowód na to, że piasek jednak nie nadaje się na odtwarzanie powierzchni antypoślizgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Marca 2013 Share Napisano 24 Marca 2013 Ciekawe dlaczego tak myślałem od początku ja bym zmywał ,gdyż ten w spreyu jest może i drobny chociaż do 4 myślę iż dobry i o wiele lepiej wyglądający . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Ech.. Ja maskowałem każdy nit. Fakt faktem trochę mi to zajęło, ale wszystko widać. Piasek do szynszyli w moich testach wypadł za gruby jak na ten nowy (o mniejszej ziarnistości) typ antyslipu. Ale sypnąłeś, więc niech zostanie. I tak model jest z cyklu SF, więc nie ma co się rozwodzić zbytnio nad merytoryką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 W którymś z pierwszych SM była robiona Merkava i gość psikał ją sprayem do faktury antypoślizgowej na schodach nie pamiętam tylko jakiej firmy,wyglądało to ok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 No właśnie to było Rust Oleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Ja na Abramsie robiłem z piasku ścierniczego (taki do piaskowania , najdrobniejszy) . 1. posmarowanie klejem do plastyku powierzchni (nie trzeba maskowac smarujesz pędzlem dokładnie , gdzie ma być. 2 sypanie piaseczku na model (zostaje tam gdzie ma być, w miejscach kleju), 3. zdmuchnać nadmiar , dosypac, tam gdzie nie przykleiło się, 4. pędzelkiem jeszcze raz przejechać klejem do plastyku powierzchnię już z piaskiem. Wychodzi trwała powoka, nie odpryskuje, nie odpada przy malowaniu nawet pędzlem. Ziarnistość mała (zależy jaki dasz drobny proszek ścierniczy. Powierzchnia z farby antyposlizgowej jest mało ziarnista , nierównomierna. Z sypanego piaseczku bardziej przypomina oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Ja robiłem tak : i jestem zadowolony jak byś cos chciał zmieniać to daj znać mam cały wierzch od 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Faktura Mirka - miodzio, Is-7'a - masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 No więc jak wygląda praca ze sprayem. Ja skłaniam się ku takiej technice -tak jak Bartek: http://www.idf-modelling.com/forum/viewtopic.php?f=78&t=3601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Marcinie ładnie wygląda ta faktura z pudru ale jest dość gruba co jest dobre przy malowaniu . Natomiast biorąc pod uwagę grubość oryginału jak na tej fotce : http://www.idf-modelling.com/forum/download/file.php?id=12626 to według mnie jest trochę przy gruba co nie znaczy że nie zastosuje tego materiału na swojej Merkavie . Ale myślę iż już starczy na ten temat mojej rozpiski i wcinania się do tematu , niech kolega działa dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Marca 2013 Share Napisano 26 Marca 2013 Według mnie obie metody są dobre (puder, spray). Wszystko zależy jaki pojazd konkretnie robimy, niektóre wozy mają fakturę dosyć łagodną (zdjęcie Mirka), i wtedy spray wydaje się lepszy, natomiast inne jak np. Namer, mają ją bardziej wyrazistą, i tu metoda z pudrem lepiej by zdała egzamin: Żeby dobrać metodę, trzeba przestudiować zdjęcia, gdyż nawet na tym samym typie pojazdów powierzchnie są różne( na zdjęciu Mirka jest Merkawa 3D), a na zdjęciu poniżej również Merkawa 3D: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 26 Marca 2013 Autor Share Napisano 26 Marca 2013 Witam. Oh jak mnie wszyscy jadą równo za tą powłokę. Po dłuuuugim zastanowieniu się z przykrością stwierdzam, że zostawię tą co jest, bo jak bym zaczął to wszystko skrobać to pewnie połowę detali trzeba byłoby od nowa dorabiać. Mam nadzieję, że trochę zrewanżuję się w kwestii malowania. Prawdopodobnie w czwartek skończę już budowę bocznych osłon. Porozcinałem je i pozamieniałem te grube kawałki plastiku mające przypominać gumy na coś cieńszego. Teraz pozostaje jeszcze kwestia gąsek. Inwestować we friule czy zostawić zestawowe ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 27 Marca 2013 Share Napisano 27 Marca 2013 Zestawowe nie są złe ,chociaż do Friuli im daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 27 Marca 2013 Autor Share Napisano 27 Marca 2013 Witam. No to chyba będzie zacząć zbierać na friule. Niestety na razie czekają mnie inne wydatki więc chyba dopiero po malowaniu zakupię gąski. A są jakieś problemy ze spasowaniem zestawowych kół napędowych z friulkami ? ? ? Jedna strona bocznych pancerzy gotowa. Jutro zrobię fotki jak to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 28 Marca 2013 Share Napisano 28 Marca 2013 Friul dodaje do zestawu gąsek koła napędowe. www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=71&t=17276& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Witam. W końcu po dłuuugiej przerwie wznawiam prace nad Merkavą. Ogólnie model jest już prawie skończony, ale zostało jeszcze trochę szczegółów i smaczków. Niestety w tym miesiącu nie mogę zbytnio liczyć na Friule. Mam nadzieję, że na początku czerwca będzie można w końcu zacząć malować Rydwan. I tu mam pytanie do was. Lepiej rozjaśniać model ,,starą metodą" czy robić Colour Madulejszyn ? ? ? Poniżej fotki. Oceniajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 5 Maja 2013 Autor Share Napisano 5 Maja 2013 Witam. Jest aż tak źle że nikt nie pisze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 6 Maja 2013 Share Napisano 6 Maja 2013 Dałbyś jakieś zbliżenie na antypoślizg, co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 6 Maja 2013 Autor Share Napisano 6 Maja 2013 Witam. Dzięki za zwrócenie na to uwagi bulik. Tak jeszcze dla pewności dam zdjęcie. Koło pochodzi z Merkavy MK. IIID, ale chyba umiejscowienie tych otworów jest jakie same nie ? ? ? Madeira w sprawie faktury nic się nie zmieniło. Fotki są na poprzedniej stronie, ale jak chcesz to mogę zrobić. Dzisiaj skompletuję podwozie, ale nie będę przyklejał kół, bo nie mam jeszcze gąsek. Pozostała jeszcze do zrobienia dodatkowa płyta opancerzona na spodzie kadłuba, ale nie wiem jakiej jest grubości. Może ktoś mógłby podać jej grubość. Jeszcze się zapytam, czy ktoś nie ma zdjęcia, na którym je pokazany z przodu ten element z otworami, bo muszę go wykonać od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Bulik małe sprostowanie - idf-modelling.com Reszta się zgadza. Is faktycznie dywagacje na temat powierzchni już były. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam. Daaawno nie było mnie na forum, ale to nie znaczy, że nic nie robiłem z modelem. Wręcz przeciwnie. Merkava została wstępnie spasowana i przygotowana do malowania. Teraz mam pytanie do znawców koszernej pancerki. Jaka farba najlepiej oddaje odcień farby używanej do malowania Rydwanu Mk.IV ? ? ? Jak nie kolor to jakie farby najlepiej zmieszać ze sobą by uzyskać odpowiedni odcień. Model dostanie rozjaśnienia, tylko nie wiem czy robić standardowo rozjaśnienia na panelach czy pojechać na maksa i spróbować modulacji. Fakt ta tak skomplikowanym modelu ciężko będzie uzyskać zadowalający efekt, ale może jednak. Koniec gadania czas na zdjęcia. I jeszcze porównanie wielkości do T-50 A.A. Na fotkach nie montowałem wszystkich elementów, bo i tak musiałbym je ściągać do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Może Cię zdziwię, ale Merkavy są idealne do zabaw z malowaniem. Popatrz na wieżę -w przedniej części złożona jest jakby z trzech segmentów. Rozjaśniając ku górze, możesz każdy segment mieć rozjaśniony bardziej od poprzedniego. Linia odcięcia narzuca się sama. Z tyłu tez jet kilka elementów pancerza modułowego, które można wyciągnąć. Może boki kadłuba nie dają wiele miejsca do popisu, ale góra już zdecydowanie pozwala odcinać pochyłe płaszczyzny i uwydatniać ich kształty. Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Witam. W końcu dostały do mnie farby więc można było rozpocząć malowanie. Etap. 1 Podkład z Pactry. Etap 2 Baza pod preshading LifeColor Dust Type 1 Etap 3 Preshading czarnym Gunziakiem. W połączeniu z dedykowanym rozpuszczalnikiem malowało się cudnie, o niebo lepiej niż Vallejo czy LifeColor. Jedyne farby, które dorównują Gunze to Pactra, ale to moje zdanie. Etap 4 Vallejo Sand Yellow jako najciemniejszy kolor. Etap 5 LifeColor Israeli Sand Grey jako kolor bazowy, nie za ciemny, nie za jasny Etap 6 LifeColor Israeli Sand Grey + Life Color Dust Type 1 na rozjaśnienia A teraz fotki pomalowanego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 Witam. Coś nikt nie pisze. Jestem ciekawy co wy o tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi