Skocz do zawartości

Jagdpazner IV A-0 Dragon 1:35

krz0011

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny warsztat, poprzednie na razie nie będą zakończone, postaram się jedynie zrobić sensowne zdjęcia GMC z działkiem Boforsa z HB do galerii.

Dotychczasowe postępy:

DSCN4850_zps073ca1c6.jpg

DSCN4902.jpg

DSCN4903.jpg

DSCN4904.jpg

DSCN4905.jpg

DSCN4920.jpg

DSCN4924.jpg

DSCN4939.jpg

Wanna i góra kadłuba złożone tylko do zdjęcia, "na sucho". Prace idą powoli, jednak w miarę systematycznie. Malowanie będzie prawdopodobnie jednolite, z jednostki szkoleniowej. Szukam jakiejś ciekawej figurki którą by można połączyć z tym pojazdem, przy okazji nauczyć się malować. Może ktoś coś zaproponuje? Interesują mnie żywice, coś z Alpine lub Evolution Miniatures, chce mieć pewność że zły wygląd będzie spowodowany złym malowaniem a nie kiepską figurą.

• 1 month later...

Po dłuższym braku aktualizacji udało się trochę posklejać, oto co przybyło:

DSCN4963.jpg

DSCN4966.jpg

DSCN4967.jpg

DSCN4968.jpg

Popracowałem nad tyłem, pojawił się jeszcze nie kompletny, ale zaszpachlowany tłumik oraz reszta narzędzi. Przybyły także uchwyty na osłony i kilka innych drobiazgów. Zastanawiam się czy peryskopy wraz z osłonami przyklejać teraz, czy zrobić to dopiero po malowaniu.

Cały czas nie rozwiązałem problemu ilości łbów śrub dołączonych przez Dragona. Tutaj zdjęcie blaszek:

DSCN4880_zpsa732800f.jpg

Łby o których mowa to elementy numer 11 (prawy dolny róg), jest ich 42 sztuki. Na każdy z ośmiu ekranów przypada 8 co dawałoby 64, jednak tylu nie ma w zestawie, brakuje 22 sztuk żeby była możliwość zamontowania wszystkich osłon. Czy ja czegoś nie widzę czy rzeczywiście Dragon dał tych elementów zbyt mało?

Mam nadzieję że następną aktualizację uda się opublikować niedługo i że na zdjęciach pokaże się już pojazd gotowy do malowania.

Już zajrzałem, jakiś czas temu zamówiłem i jutro powinienem dostać co nieco z Alpine Miniatures i Evolution, przy czym niestety nie uda się ustawić we włazie, a jak już to obok pojazdu. Ale chyba i tak nie połączę tych figurek z jagdpanzerem, zostawiam do innych projektów. Priorytetem będzie nauczenie się malowania figur na takich odlewach, że jak wyjdzie słabo to będę wiedział że to mi brakuje umiejętności a nie jakości i detalu figurkom.

• 1 month later...

Ostatnia aktualizacja przed malowaniem. Model jest prawie kompletny, pozostało jedynie zawieszenie (części składowe posklejane, ale nie montuję wszystkiego z uwagi na późniejsze problemy z gąsienicami). Z największych zmian:

-skończony tył, łącznie z tłumikiem, wszystkimi narzędziami i mocowaniem na koła

-skończona góra, wizjery zabezpieczone Mr. Masking sol od Gunze.

-zamontowana lufa, jarzmo itd.

MG będą malowane osobno i wklejone później.

DSCN5055.jpg

DSCN5056.jpg

DSCN5058.jpg

DSCN5059.jpg

Położyłem podkład, powychodziło spod niego parę nierówności które teraz szlifuję, wyrównam surfacerem i wreszcie na lakiernię. Lufa na zdjęciach jest skierowana lekko w dół, poprawię to przed malowaniem. Postaram się trochę przyspieszyć, bo zacząłem pod koniec stycznia...

Gdyby ktoś zauważył coś co warto przed malowaniem jeszcze zrobić, to proszę o uwagi, wanna nadal nie połączona z górą więc wszelkie szczeliny są związane właśnie z tym.

Nie wiem czy to widać, ale zastosowałem nowe oświetlenie, mam nadzieję że odwzorowanie barw na późniejszych etapach będzie nareszcie właściwe.

Cieszę się że zdjęcia się podobają. Moje "studio" to budżetowa prowizorka. Model stoi na stoliku z Ikei, aktualnie widzę również dostępny. Jest pokryty lekko błyszczącą farbą która odbija światło, wysoki tylko na 45cm, znalazł zastosowanie do fotografowania modeli. W pewnym oddaleniu wisi najzwyklejszy czarny bristol, na niektórych zdjęciach zlewa się ze stolikiem. Kupiłem porządną żarówkę fotograficzną F&V 125W (można pomyśleć nad światłem błyskowym, ale takie rozwiązanie jest dla mnie prostsze, wkręcona w najzwyklejszą lampę biurkową), mam tylko jedną ale światło odbijam "ekranami" z folii aluminiowej, żarówka również nie oświetla modelu bezpośrednio, a światłem odbitym od parasolki. Planuję właśnie modyfikację mojej lampy, żeby móc komfortowo doczepiać parasolkę. W internecie jest wiele fajnych pomysłów na małe domowe studio do fotografowania modeli, z nich wyciągnąłem wnioski i stworzyłem swoje.

Myślę o wstępnej modulacji aero, jednak nie będzie raczej zbyt mocna, potem na pewno będę działał olejami, filtry, zobaczę jak sprawują się produkty AK do mieszania z gipsem. Na razie jeszcze muszę opanować tył, chyba coś było nie tak z podkładem bo porobiły się jakby miniaturowe fałdy, ale wyrównam i maluję.

Nie mogę tylko patrzeć na gąsienice, na każdym ogniwku 2 ślady po wypychaczach, a jego konstrukcja uniemożliwia komfortowe szlifowanie, ale coś wymyślę żeby dało się je w sensownym czasie opanować.

Nie mogę tylko patrzeć na gąsienice, na każdym ogniwku 2 ślady po wypychaczach, a jego konstrukcja uniemożliwia komfortowe szlifowanie, ale coś wymyślę żeby dało się je w sensownym czasie opanować.

Ja na widok podobnych śladów dostaję białej gorączki, znam ból. Jeśli ślady zostaną zakryte przez koła to masz pół problemu rozwiązane. A propos są wypukłe czy wklęsłe?

Wklęsłe, gdyby były wypukłe bym nic nie mówił. Część tak jak mówisz zniknie pod kołami, szpachlować będę tylko te które będą widoczne, bo mam zamiar model skończyć w czerwcu, na razie planuję pomalować, prace nad gąsienicami później.

Zastanawiam się czego najlepiej użyć, muszę kupić porządną szpachlówkę modelarską albo zostaje kropelka.

Wiesz ja używam szpachli Vallejo jest akrylowa nie trzeba generalnie jej szlifować można ją poraktować wacikiem ze zwykłą wodą dotrzeć.Idealna do wypychaczy w gąskach ma fajny dozownik i prawie sama wypełnia wypychacz,wadą jest jej miękkość i długi czas schnięcia, robilem tak z Academiowymi gęsiami do M113 wyszło całkiem dobrze.

• 2 weeks later...

Nareszcie rozpocząłem malowanie:

DSCN5070.jpg

DSCN5071.jpg

Malowany był Pactrą w kolorze Dunkelgelb. Wcześniej pokryłem model podkładem z aerografu i na miejsca które uznałem za najjaśniejsze położyłem białą farbę. Po pokryciu błyszczącym lakierem położę kalki i przystępuję do weatheringu. Mam zamiar pobawić się z chemią AK szczególnie w przypadku błota, myślę też o rainsach, jeśli nie przesadzę z obiciami (a nie mam takiego zamiaru) to myślę że wszystko będzie w porządku i skończę do 30 czerwca.

Możliwe że przybędzie ekranów ale nie gwarantuję.

Do posklejania zostały jedynie gąsienice.