RH Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Stało się ..! wreszcie z taśmy produkcyjnej Silver Wings wszedł model w skali 1:32 poniekąd słynnego dwupłatowca z "Kraju Rad" i trafił do Krakowskiej Wytworni Płatowców -RH Model prezentuje się okazale ,wręcz wyśmienicie .Ilość szczegółów powala z nóg . Aby potwierdzić moje słowa ,pozwoliłem sobie sfotografować wszystkie elementy . Instrukcja tu pokazana jest czarno-biała ,ponieważ jest to instrukcja robocza . Oryginalna oczywiście jest kolorowa .Do dyspozycji są dwa malowania :radzieckie i fińskie Oczywiście ja postanowiłem go wykonać jako Fina . Reasumując model jest wykonany na bardzo wysokim poziomie ,elementy żywiczne są bardzo dobrze i czysto odlane . Uzupełnieniem części żywicznych jest bogata blaszka z elementami foto trawionymi . Śmiało mogę napisać ,że model jest równy ,albo nawet przewyższa podobne wyroby z Hasegawy ,lub Tamiyi Biorąc pod uwagę że całość została wykonana ręcznie ,bez pomocy ploterów , komputerów i całego tego elektronicznego ustrojstwa .I za to CHWAŁA I SZACUNEK !!!! Jeżeli koledzy pozwolą to przedstawię skromną foto relację z przebiegu walk nad tym modelem Jeśli nie będzie takiej chęci to ,uszanuję to i ,niech pozostanie to co napisałem wcześniej ,czyli krótką wzmiankę o nowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Każda relacja z nowości jest gonda uwagi. Dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Ehhh... Krasotka! Pasmotrim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 mam sentyment do tego samolotu i zrezygnowałem z posiadania modelu 1/48 dowiadując się, że powstaje model w 1/32. Więc dawaj to co masz, a ja skieruję swoje wirtualne kroki w kierunku kasy Silver Wing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Samo pojawienie się Czajki w tej skali jest super wiadomością, ale zrobienie takiego modelu, w tej skali i nie oddzielenie powierzchni sterowych od reszty to trochę niepoważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Samo pojawienie się Czajki w tej skali jest super wiadomością, ale zrobienie takiego modelu, w tej skali i nie oddzielenie powierzchni sterowych od reszty to trochę niepoważne. Marudzisz. Rączki są do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2013 3..2...1...Start pierwsza stępka ,a raczej cylinder został wklejony To tak na wesoło ,a na poważnie właśnie zmontowałem zespół napędowy ,a dokładnie wkleiłem i pomalowałem gwiazdę silnika .Może to jeszcze nie wygląda atrakcyjnie ,no ale to dopiero początek prac nad jednostką napędową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Jednostka napędowa skończona ,teraz czas na wnętrze .Oglądając rysunki montażowe ,czuję że troszkę się namęczę zanim do kupy to poskładam .A wszystko przez dość sporą elementów ,które tam będą składane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Pomalowane elementy"klatki" ,zbiornik ,tablica przyrządów itd ,itd..... Do środka kratownicy jeszcze zostanie zamontowanych wiele drobiazgów ,ale nie moglem sie powstrzymać aby z ciekawości zlozyć obie polówki na "sucho" i zobaczyć jak to będzie wyglądało. Jak przeczuwałem wygląda to super !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2013 "Bebechy" już prawie na ukończeniu ,jeszcze tylko drobiazgi takie jak km Kolejne fotki to wnętrze wklejone do połówki skorupy ,przed zamknięciem . Ostatnia okazja na spojrzenie do wnętrza. Można oczywiście pozdejmować blachy i wyeksponować wnętrze ale to może to zrobi inny szczęśliwy posiadacz tego modelu .Bo mi się nie chce jeszcze fotki z dostawionym silnikiem i przyklejonym górnym centropłatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Kadłubik sklejony i zaszpachlowany,przyszedł czas na powierzchnie sterowe . Bardziej dociekliwi mogą zobaczyć że statecznik pionowy jest lekko skręcony,taki jakiś nierówny. Uprzedzam pytanie ,tak musi być .W originale jest on przekręcony i niesymetryczny ,aby zrekompensować ,moment skręcający ,który powoduje pracujący silnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Model złożony w całość .Po malej kosmetyce wstępnej ,przed zasadniczym pokryciem podkładem Gunze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 No ładne cacko - silnik wyszedł bardzo fajnie, podoba mi się również kokpit, jakich kolorów zamierzasz użyc do kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 No ładne cacko - silnik wyszedł bardzo fajnie, podoba mi się również kokpit, jakich kolorów zamierzasz użyc do kamo? Jeżeli chodzi o malowanie to będzie Fińskie malowanie A jeżeli o farby to Model Master odpowiedniki Federal Standart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2013 I wreszcie ! model przygotowany do zasadniczego malowanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2013 Elementy modelu potraktowane kolorem żółtym odpowiednim dla lotnictwa fińskiego to znaczy FS 13655 jego odpowiednik niestety znalazłem w Model Master olej "Blue angels Yelow czyli 2223.pisze ze niestety bo mam ostatnio odrazę do malowania olejami ,a to za sprawą smrodu i czasu schnięcia ,który jest niestety dłuższy , bo to błyszcząca farba . A co za tym idzie zapowiada się mala przerwa ..przy kadłubie ,bo do pomalowania jest jeszcze śmigło,podwozie i bombki mały przestój w produkcji :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2013 Teraz na tapetę poszły drobiazgi... prysnąłem stalka podwozie ,, część ruchomą amortyzatorów wykonałem z samoprzylepnej folii aluminiowej. Bardziej spostrzegawczy ,zobaczą na oponkach naklejona taśmę,nie to nie jest błąd . Po prostu w originale na oponach był nałożony dodatkowy pas gumy .Zresztą aby to zobaczy dołączyłem fotkę oryginału .Ot taki mały drobiazg a ważny . Spreparowałem także przewód hamulcowy(widoczny na zdjęciu z częściami ) ,który w originale jest wężem gumowym w stalowej otulinie (też jest fotka przedstawiająca ten szczegół ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Dzisiaj niewiele mam do pokazania .Pomalowałem" drobiazgi " i rzuciłem kolorek na spód płatowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Jeszcze jedna końcowa fotka w dziale warsztatowym .Pomalowana ale jeszcze nie werniksowana część przednia modelu czyli silnik wraz z osłoną.Doszedłem do wniosku że ,kolejne fotki będą już w dziale galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 No nie będę taki okrutny ... jeszcze wstawię parę fotek samego "płatowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Ach!!!!..........niech stracę dorzucę dwie fotki dla zdrowotności ... Na których widać modelik ,jak nieuchronnie brnie do zakończenia produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 ŁAŁ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Świetny! Sam bym zmachał jakiego fina , ale jakoś się nie mogę zebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Ładny jest i tempo świetne. Zastanawia mnie tylko po co był ten preszejding skoro później go całkiem zamalowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi