Skocz do zawartości

Czajka I-153 na taśmie produkcyjnej KWP-RH :)

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się ..! wreszcie z taśmy produkcyjnej Silver Wings wszedł model w skali 1:32 poniekąd słynnego dwupłatowca z "Kraju Rad" i trafił do Krakowskiej Wytworni Płatowców -RH

P4040657.jpg

Model prezentuje się okazale ,wręcz wyśmienicie .Ilość szczegółów powala z nóg .

Aby potwierdzić moje słowa ,pozwoliłem sobie sfotografować wszystkie elementy .

Instrukcja tu pokazana jest czarno-biała ,ponieważ jest to instrukcja robocza . Oryginalna oczywiście jest kolorowa .Do dyspozycji są dwa malowania :radzieckie i fińskie Oczywiście ja postanowiłem go wykonać jako Fina .

Reasumując model jest wykonany na bardzo wysokim poziomie ,elementy żywiczne są bardzo dobrze i czysto odlane . Uzupełnieniem części żywicznych jest bogata blaszka z elementami foto trawionymi .

Śmiało mogę napisać ,że model jest równy ,albo nawet przewyższa podobne wyroby z Hasegawy ,lub Tamiyi

Biorąc pod uwagę że całość została wykonana ręcznie ,bez pomocy ploterów , komputerów i całego tego elektronicznego ustrojstwa .I za to CHWAŁA I SZACUNEK !!!!

P4040651.jpg

P4040653.jpg

P4040654.jpg

P4040655.jpg

P4040656.jpg

P4040652.jpg

P4040658.jpg

P4040659.jpg

Jeżeli koledzy pozwolą to przedstawię skromną foto relację z przebiegu walk nad tym modelem

Jeśli nie będzie takiej chęci to ,uszanuję to i ,niech pozostanie to co napisałem wcześniej ,czyli krótką wzmiankę o nowości

Samo pojawienie się Czajki w tej skali jest super wiadomością, ale zrobienie takiego modelu, w tej skali i nie oddzielenie powierzchni sterowych od reszty to trochę niepoważne.

Marudzisz. Rączki są do czego?

3..2...1...Start pierwsza stępka ,a raczej cylinder został wklejony

To tak na wesoło ,a na poważnie właśnie zmontowałem zespół napędowy ,a dokładnie wkleiłem i pomalowałem gwiazdę silnika .Może to jeszcze nie wygląda atrakcyjnie ,no ale to dopiero początek prac nad jednostką napędową.

P4050660.jpg

P4050661.jpg

P4050663.jpg

Jednostka napędowa skończona ,teraz czas na wnętrze .Oglądając rysunki montażowe ,czuję że troszkę się namęczę zanim do kupy to poskładam .A wszystko przez dość sporą elementów ,które tam będą składane

P4060672.jpg

P4060671.jpg

P4060670.jpg

P4060669.jpg

Pomalowane elementy"klatki" ,zbiornik ,tablica przyrządów itd ,itd.....

P4080675.jpg

P4080674.jpg

Do środka kratownicy jeszcze zostanie zamontowanych wiele drobiazgów ,ale nie moglem sie powstrzymać aby z ciekawości zlozyć obie polówki na "sucho" i zobaczyć jak to będzie wyglądało.

P4080677.jpg

P4080676.jpg

2.jpg

1.jpg

Jak przeczuwałem wygląda to super !!!!

"Bebechy" już prawie na ukończeniu ,jeszcze tylko drobiazgi takie jak km

P4090678.jpg

P4090679.jpg

P4090680.jpg

P4090681.jpg

P4090682.jpg

P4090683.jpg

P4090684.jpg

Kolejne fotki to wnętrze wklejone do połówki skorupy ,przed zamknięciem .

Ostatnia okazja na spojrzenie do wnętrza. Można oczywiście pozdejmować blachy i wyeksponować wnętrze

ale to może to zrobi inny szczęśliwy posiadacz tego modelu .Bo mi się nie chce

P4090685.jpg

jeszcze fotki z dostawionym silnikiem i przyklejonym górnym centropłatem

P4090686.jpg

P4090687.jpg

Kadłubik sklejony i zaszpachlowany,przyszedł czas na powierzchnie sterowe .

Bardziej dociekliwi mogą zobaczyć że statecznik pionowy jest lekko skręcony,taki jakiś nierówny.

Uprzedzam pytanie ,tak musi być .W originale jest on przekręcony i niesymetryczny ,aby zrekompensować ,moment skręcający ,który powoduje pracujący silnik .

P4100689.jpg

P4100688.jpg

No ładne cacko - silnik wyszedł bardzo fajnie, podoba mi się również kokpit, jakich kolorów zamierzasz użyc do kamo?

No ładne cacko - silnik wyszedł bardzo fajnie, podoba mi się również kokpit, jakich kolorów zamierzasz użyc do kamo?

Jeżeli chodzi o malowanie to będzie Fińskie malowanie

A jeżeli o farby to Model Master odpowiedniki Federal Standart

Elementy modelu potraktowane kolorem żółtym odpowiednim dla lotnictwa fińskiego to znaczy FS 13655

jego odpowiednik niestety znalazłem w Model Master olej "Blue angels Yelow czyli 2223.pisze ze niestety bo mam ostatnio odrazę do malowania olejami ,a to za sprawą smrodu i czasu schnięcia ,który jest niestety dłuższy , bo to błyszcząca farba . A co za tym idzie zapowiada się mala przerwa ..przy kadłubie ,bo do pomalowania jest jeszcze śmigło,podwozie i bombki P4130697.jpg mały przestój w produkcji :(

Teraz na tapetę poszły drobiazgi... prysnąłem stalka podwozie ,, część ruchomą amortyzatorów wykonałem z samoprzylepnej folii aluminiowej.

Bardziej spostrzegawczy ,zobaczą na oponkach naklejona taśmę,nie to nie jest błąd . Po prostu w originale na oponach był nałożony dodatkowy pas gumy .Zresztą aby to zobaczy dołączyłem fotkę oryginału .Ot taki mały drobiazg a ważny .

Spreparowałem także przewód hamulcowy(widoczny na zdjęciu z częściami ) ,który w originale jest wężem gumowym w stalowej otulinie (też jest fotka przedstawiająca ten szczegół )

P4140698.jpg

P1190604.jpg

P1190606-1.jpg

Jeszcze jedna końcowa fotka w dziale warsztatowym .Pomalowana ale jeszcze nie werniksowana część przednia modelu czyli silnik wraz z osłoną.Doszedłem do wniosku że ,kolejne fotki będą już w dziale galeria.

P4160701.jpg