Skocz do zawartości

Se cóś skleje... Może być Seafire

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem, że SE CÓŚ SKLEJE... A, że na półce mało miejsca, to wybór padł na Seafire Mk. XVII z Airfixa... Tak, bez dodatków (większych) PPP (prawieprostopudłowy) a przy okazji poćwiczę malowanie... Z resztą obiecałem kiedyś zrobić coś Spudła

Bez IB, bo zapomniałem...

Kokpit wzbogacony o troszkę drutów, przewód tlenowy - gitarowy i pasy z Edka. Fotel poprawiony, tablica pudłowa, podmalowana, zegary zapuszczone błyszczącym lakierem... Ładnie wyglądają nawet...

imgp41931024x683.jpg

imgp41941024x683.jpg

imgp41951024x683.jpg

imgp41961024x683.jpg

imgp41971024x683.jpg

imgp41991024x683.jpg

Kokpit zamknął się bez problemów. Wszystko pasuje idealnie... Przy uważnym klejeniu nie potrzeba na szwach szpachlówki...

imgp42001024x683.jpg

imgp42011024x683.jpg

imgp42021024x683.jpg

Wklejony centropłat i chwyt powietrza do gaźnika... Poprawy wymaga połączenie tyłu przejścia skrzydło - kadłub.

imgp44061024x683.jpg

imgp44091024x683.jpg

imgp44101024x683.jpg

Początkowo chciałem wnęki i żebra malować IG ale po analizie zdjęć postanowiłem trzymać się instrukcji. Sky Gunze...

Skompletowałęm "uszy". Dodane metalowe lufy i poprawione wyloty łusek (vide relacja z budowy Mk. XII).

imgp44111024x683.jpg

imgp44121024x683.jpg

imgp44141024x683.jpg

Doklejony wiatrochron z wewnętrzną szybą pancerną i tłoczony z cienkiej blaszki chwyt na masce...

imgp44151024x683.jpg

imgp44161024x683.jpg

Malowanie: spód Gunze H74, góra pierwszy kolor Humbrol 123. Maskowanie Blu Tack, maskol i Oramasc...

imgp45001024x671.jpg

imgp45021024x675.jpg

imgp45031024x683.jpg

Maskowanie do drugiego koloru. Tu dałem Humbrol 31 - jakoś najbardziej mi odpowiadał...

imgp45041024x683.jpg

imgp45061024x683.jpg

Bez pośpiechu nakładanie kalek i postarzanie. Rozcieńczony Vamod dobrze działa. Jako, że w założeniach ma być "prawienówka" to trochę prac przy liniach podziału i okopcenia...

Na prawym uchu wymieniono panel zakrywający km i nie pomalowano go. Użyłem kawałka folii aluminiowej samoprzylepnej. Do przyciemnienia linii Citadel Nuln Oil. Całość pryśnięta Mr. Top Coat Matt.

imgp45591024x683.jpg

Bez panelu...

imgp45611024x683.jpg

...i niemalowany panel.

imgp45621024x680.jpg

imgp45651024x665.jpg

Po lewej czyste, po prawej brudne ucho...

imgp45661024x694.jpg

imgp45671024x683.jpg

Nieco bliżej...

Końcówki otrzymały światła pozycyjne: kawałeczek ciągnionego pręta przezroczystego wklejony w odpowiednie miejsce, pomalowany transparentnymi chumbrolami a następnie kolorkiem końcówki. Co prawda Airfix zaleca Humbrol 24 ale w zestwieniu z kalkami 154 jest odpowiedniejszy...

imgp4570725x503.jpg

imgp4572639x424.jpg

imgp4576378x264.jpg

I prawie kompletne (bez anten) prawe ucho...

imgp45771024x663.jpg

imgp45781024x683.jpg

imgp45791024x683.jpg

imgp4580901x609.jpg

To by było na tyle... Dziś ;)

Oj nieuważnie prześledzony początek mojej relacji Panie Kolego hihihihihi... Wszystko jest. A i zdjęcia też to mówią... A relacja "pędzikiem" bo zebrana do kupy... Rozłożone skrzydła posłużą do budowy kanadyjskiego Seafire XV w połączeniu z kadłubem Hobbycrafta...

Po raz kolejny mówię(piszę): jest tyle wariantów Spitfire a ja chcę jak największą ich ilość postawić na półce. No można na sztukę kleić i sygnalizować wariant. Ale czy to uchodzi? Taki afront dla tak pięknej maszyny . Dzięki za słowa uznania. Jak obiecałem staram się do minimum ograniczyć dodatki. Już drgała mi ręka nad klawiszem Enter by zakupić wydechy, ale pokombinuję z tymi. Na dzień (wieczór) dzisiejszy kompletne uszy i prawie cały kadłub odekalsowany... Może jutro montaż sterów. Myślałem o postawieniu na podstawce - windzie lotniskowcowej, ale po pierwsze nie mam pojęcia jak toto wygląda w wykonaniu dżemojadów a po drugie Sea będzie w malowaniu 714 Naval Air Squadron, Air Warfare School w St. Merryn, Cornwall (1947) czyli szkoły lotnictwa bojowego krótko rzecz ujmując (nie jestem dobry w tłumaczeniach - proszę o poprawienie). I problem, czy ktoś ze znających temat nie zarzuci mi, że ta maszyna nie powinna się znajdować na lotniskowcu. Jeśli któś cóś wi niech gada

Pozdrawiam zaglądających.

Aleksandr Fiedotow

jest tyle wariantów Spitfire a ja chcę jak największą ich ilość postawić na półce.

Я согласен с вами, товарищ Федотов

Cel szczytny a idea jaka piękna.

Rozłożone skrzydła posłużą do budowy kanadyjskiego Seafire XV w połączeniu z kadłubem Hobbycrafta...

Nic się nie zmarnuje jak widzę. Rozumiem, że wersja economic jako, że na rynku XV-ka ze SH dostępna?

• 2 months later...

Dołożone wydechy. Powierciłem te z zestawu choć są dostępne ładne, żywiczne ale w założeniach miał być to prawie SPUDŁOWY Seafire. Podwiesiłem zbiornik i dodałem hak lądowania.

lv8c.jpg

53nr.jpg

hydj.jpg

ob8.JPG

52jr.jpg

4fnd.jpg

No to montujemy...

ltme.jpg

apxt.jpg

foic.jpg

wgyl.jpg

I tak to wyszło...

qlk4.jpg

ttem.jpg

1eg2.jpg

g61z.jpg

wlts.jpg

jgz6.jpg

wvq8.jpg

2th6.jpg

W towarzystwie młodszego brata...

vzaq.jpg

No nie wiem czy to już koniec... Planuję jeszcze podstawkę - fragment windy lotniskowcowej. Tylko problem z dokumentacją... Ma ktoś coś takiego?

Cześć, całkiem fajny efekt, nietypowy sposób prezentacji (oczywiście z drugiej strony typowy dla samolotu pokładowego), po prostu rzecz rzadko spotykana. Okopcenia znikają za skrzydłami, stąd kwestia poruszona przez Woita niejako się rozwiązuje.

A zrób Bogdan fotki w świetle dziennym, przy tej lampie kamuflaż jawi się jakoś tak jaskrawo.

A mnie i tak interesują losy 11-tki (małej), Jaka-1 (chyba już o nim zapomniałeś) i dużego Spita.

Pozdrawiam

Mikołaju, nie zapomniałem o tamtych modelach... Tyle, że na małą jedenastkę brak pomysłu na blachowanie, przy dużej muszę przemyśleć dokładnie koncepcję pokazania wnętrza, a Mk. 22/24 właśnie wyjrzał z pudła i dalej będzie się nade mną pastwił (a nie odwrotnie).

• 2 months later...