Skocz do zawartości

Jak zrobić chropowatą powierzchnię na zardzewiałych rurach..

olej

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku robienia porowatości na wieży Teciaka stosujesz szpachlę... Nakładasz cienką warstwę na wieżę potem paluchami "uklepujesz" ją tak aby się robiły grudki i nierówności

A czy przypadkiem nie zostaną ślady linii papilarnych?

Zamiest uklepywania lepiej jest szybko dotykać twardym i "rozwichrzonym" (Najlepiej przyciętym o ok połowę) pędzlem.

można tez zrobić za pomocą kleju modelarskiego. Ważne by klej był w miarę rzadki. Należy przy pomocy pędzelka rozprowadzić klej po np. wieży i po chwili twardym, ściętym pędzlem uderzać pionowo. po wyschnięciu pozostanie ładna chropowatość. Oczywiście tę metodę też należy potrenowac najlepiej na jakimś odpadzie.

Cruenzo- 1. Szpachla wolniej zasycha

2. Jeżeli już klej to nie revellopodobne, tylko cyjanoakryl a on szybko schnie (większość klei modelarskich dziala na zasadzie żarcia/stapiania plastiku) no, może jeszcze wikol lub inne, ale tego nie próbowałem.

Witam,

mi przyszły na myśl dwie metody. Jedna o taka (pozwoliłem sobie zacytować mojego zacnego kolegę):

Oto właz przed zabiegami:

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087768840768101682

Następnie smaruję go benzyną lakową twardym pędzlem i rozpoczynam uderzanie pędzlem prosto z góry.

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087769257379929458

Czekam aż wyschnie i delikatnie szlifuję papierem 1200.

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087769326099406210

Metoda stara jak świat, ale chciałem ją zobrazować.

A druga metoda to spora warstwa pigmentów nakładana pędzlem poprzez uderzanie czubkiem włosia o interesujący nas element.

Przelałem kiedyś odrobinę rdzawej farby do nakrętki od butelki i dodałem nieco miałkiego piasku. Po pomalowaniu pędzlem rury wydechowe wyglądały nieźle.

Można też pokombinować z żywicą modelarską.

Przelałem kiedyś odrobinę rdzawej farby do nakrętki od

a jaka to jest rdzawa farba?? :):) podaj numery, albo jak ja zrobić

Rust!

mojego zacnego kolegę

Zacny kolega proponuje jeszcze użycie Mr.Surfacera 500. Nakładamy go i zależnie w którym momencie zaczniemy uderzać pędzlem - mamy różne powierzchnie. Im później, tym bardziej chropowate i szorstkie.

Ja wpadłem na pomysł aby użyć rdzy Mocno ubijasz, aż będzie drobniutka i przyklejasz na rury. Efekt taki sam jak z cynamonem, tylko że nie trzeba się bawić pigmentami

spróbuje z cynamonem zamiast brązowej pasteli oraz żeby zrobić chropowatą. Będzie się trzymać cynamon modela? Kiedy go nałożyć? Przed malowniem, potem na to farba i pigment, czy farba, cynamon, pigment?

PS. jakie znacie sposoby, żeby się soda makiety trzymała oprócz jej przyklejania? Ja próbowałem Lakierem do włosów, ale przy mocniejszym dmuchnięciu wszystko zleci :(:(:(

spróbuje z cynamonem zamiast brązowej pasteli oraz żeby zrobić chropowatą. Będzie się trzymać cynamon modela? Kiedy go nałożyć? Przed malowniem, potem na to farba i pigment, czy farba, cynamon, pigment?

Ja to zrobiłem po pomalowaniu modelu, wydech był zielony jak cały JS. Trzyma sie bardzo dobrze. I farba, cynamon, pigment

• 3 weeks later...

Ja używam zmielonego piepszu pomieszanego z rozpuszcalnikiem ftalowym, a później maluje na rdzawy. Końcowy efekt wygląda jak odstająca zardzewiała blacha.

Ja używam zmielonego piepszu pomieszanego z rozpuszcalnikiem ftalowym, a później maluje na rdzawy. Końcowy efekt wygląda jak odstająca zardzewiała blacha.

Edit: prosze moderatora o usunęcie tego posta...

Rurę wydechową wpierw maluję metalizerem Model Master do Aero ( taki kiedyś kupiłem). Następnie szmatką zacieram pomalowaną powierzchnię po wyschnięciu farby, dzięki temu metalizer wygląda jak metal. Następnie maluję całość lakierem matowym bezbarwnym pactry, na to sypię mielony pieprz, a ostatnio cynamon ( przynajmniej się nie kicha po nim, a ładnie pachnie i ma drobniejszą strukturę). Po wyschnięciu jadę na to farbą pactry Rust, a następnie dokańczam suchą pastelą ( kilka odcieni)