olej Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 .. itp. np jak pokazuje to zdjęcie. PS jak zrobić chropowatą wieżyczkę u T-34 http://i30.photobucket.com/albums/c309/sztarbi/szar/Obraz071.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 W przypadku robienia porowatości na wieży Teciaka stosujesz szpachlę... Nakładasz cienką warstwę na wieżę potem paluchami "uklepujesz" ją tak aby się robiły grudki i nierówności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Gesta farba z aero też powinna dać dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 W przypadku robienia porowatości na wieży Teciaka stosujesz szpachlę... Nakładasz cienką warstwę na wieżę potem paluchami "uklepujesz" ją tak aby się robiły grudki i nierówności A czy przypadkiem nie zostaną ślady linii papilarnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Zamiest uklepywania lepiej jest szybko dotykać twardym i "rozwichrzonym" (Najlepiej przyciętym o ok połowę) pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 można tez zrobić za pomocą kleju modelarskiego. Ważne by klej był w miarę rzadki. Należy przy pomocy pędzelka rozprowadzić klej po np. wieży i po chwili twardym, ściętym pędzlem uderzać pionowo. po wyschnięciu pozostanie ładna chropowatość. Oczywiście tę metodę też należy potrenowac najlepiej na jakimś odpadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Cruenzo- 1. Szpachla wolniej zasycha 2. Jeżeli już klej to nie revellopodobne, tylko cyjanoakryl a on szybko schnie (większość klei modelarskich dziala na zasadzie żarcia/stapiania plastiku) no, może jeszcze wikol lub inne, ale tego nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam, mi przyszły na myśl dwie metody. Jedna o taka (pozwoliłem sobie zacytować mojego zacnego kolegę): Oto właz przed zabiegami:http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087768840768101682 Następnie smaruję go benzyną lakową twardym pędzlem i rozpoczynam uderzanie pędzlem prosto z góry. http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087769257379929458 Czekam aż wyschnie i delikatnie szlifuję papierem 1200. http://picasaweb.google.com/piotrreddig/T3485Dragon135/photo#5087769326099406210 Metoda stara jak świat, ale chciałem ją zobrazować. A druga metoda to spora warstwa pigmentów nakładana pędzlem poprzez uderzanie czubkiem włosia o interesujący nas element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Przelałem kiedyś odrobinę rdzawej farby do nakrętki od butelki i dodałem nieco miałkiego piasku. Po pomalowaniu pędzlem rury wydechowe wyglądały nieźle. Można też pokombinować z żywicą modelarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek91 Napisano 30 Sierpnia 2007 Share Napisano 30 Sierpnia 2007 Ja polecam technikę robienia rdzy, którą używam. Mianowicie lekko smarujemy klejem, po czym posypujemy mąką. Standardowo malujemy kolorem Rust i przecieramy pastelami, a wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 31 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Przelałem kiedyś odrobinę rdzawej farby do nakrętki od a jaka to jest rdzawa farba?? :) podaj numery, albo jak ja zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Przelałem kiedyś odrobinę rdzawej farby do nakrętki od a jaka to jest rdzawa farba?? :) podaj numery, albo jak ja zrobić Rust! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 mojego zacnego kolegę Zacny kolega proponuje jeszcze użycie Mr.Surfacera 500. Nakładamy go i zależnie w którym momencie zaczniemy uderzać pędzlem - mamy różne powierzchnie. Im później, tym bardziej chropowate i szorstkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam! A ja używam do tego ..... cynamonu . + pigmenty. Ładnie pachnie a i kolor pod rdzawy. Zrobiłem tak w JS-3 jak tylko zrobię zdjątko to postaram się wstawić pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 31 Sierpnia 2007 Share Napisano 31 Sierpnia 2007 Ja wpadłem na pomysł aby użyć rdzy Mocno ubijasz, aż będzie drobniutka i przyklejasz na rury. Efekt taki sam jak z cynamonem, tylko że nie trzeba się bawić pigmentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 31 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2007 spróbuje z cynamonem zamiast brązowej pasteli oraz żeby zrobić chropowatą. Będzie się trzymać cynamon modela? Kiedy go nałożyć? Przed malowniem, potem na to farba i pigment, czy farba, cynamon, pigment? PS. jakie znacie sposoby, żeby się soda makiety trzymała oprócz jej przyklejania? Ja próbowałem Lakierem do włosów, ale przy mocniejszym dmuchnięciu wszystko zleci :(:(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zamir Napisano 1 Września 2007 Share Napisano 1 Września 2007 spróbuje z cynamonem zamiast brązowej pasteli oraz żeby zrobić chropowatą. Będzie się trzymać cynamon modela? Kiedy go nałożyć? Przed malowniem, potem na to farba i pigment, czy farba, cynamon, pigment? Ja to zrobiłem po pomalowaniu modelu, wydech był zielony jak cały JS. Trzyma sie bardzo dobrze. I farba, cynamon, pigment Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Ja używam zmielonego piepszu pomieszanego z rozpuszcalnikiem ftalowym, a później maluje na rdzawy. Końcowy efekt wygląda jak odstająca zardzewiała blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Ja używam zmielonego piepszu pomieszanego z rozpuszcalnikiem ftalowym, a później maluje na rdzawy. Końcowy efekt wygląda jak odstająca zardzewiała blacha. Edit: prosze moderatora o usunęcie tego posta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Września 2007 Share Napisano 19 Września 2007 Rurę wydechową wpierw maluję metalizerem Model Master do Aero ( taki kiedyś kupiłem). Następnie szmatką zacieram pomalowaną powierzchnię po wyschnięciu farby, dzięki temu metalizer wygląda jak metal. Następnie maluję całość lakierem matowym bezbarwnym pactry, na to sypię mielony pieprz, a ostatnio cynamon ( przynajmniej się nie kicha po nim, a ładnie pachnie i ma drobniejszą strukturę). Po wyschnięciu jadę na to farbą pactry Rust, a następnie dokańczam suchą pastelą ( kilka odcieni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi