regis Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 Hej, wygląda bardzo przyzwoicie. Oczywiście fotki nie oddadzą tego co czujesz pod palcem i widzisz przy mocnym świetle, ale wstawki od zewnętrznej strony po nałożeniu podkładu nie widać. Teraz tylko nity i będzie git!!! Od wnętrza i tak nic nie będzie widać więc 'no worries m8'. W sumie to nie mogę się doczekać aż położysz na to jakiś kolor ;) Działać i update'ować!!! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 No to jeszcze jeden:D Strasznie się wkręciłem w tę ciężarówkę - proszę zlekceważyć "cholerną kabinę" w postach powyżej:D Teraz mam dylemat, czy iść za ciosem i zmieniać wszystkie nity, czy tylko te na bokach samochodu. Jestem b. zadowolony z efektu - jest znacznie równiej niż poprzednio. W sumie to nie mogę się doczekać aż położysz na to jakiś kolor ;) W sumie to ja też, ale nie ma się co napalać bo to pewnie za 2 lata będzie dzięki za uwagę Panowie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Hej, wg. mnie zmienić wypadałoby wszystkie nity ;) więcej fun'u, no i pewność że wszystkie są takie same, a nie część fabrycznych a część dorabianych. No i nie ma co ukrywać, że dorabiane wyglądają lepiej. Mhm 2 lata??? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Hej Mam prośbę do forum. Czy mógłby ktoś zmierzyć klamkę w jakimś amerykańcu - chodzi mi o ten kwadracik w prawym dolnym rogu drzwi. Sprawdzałem u siebie w Western Star, ale tam też starodawna klamka. Z góry dzięki. Chodzi o to: http://www.bigrigchromeshop.com/Merchant2/roadworks_large/RW40113.jpg Delikatny up. Kończę przedłużenie kabiny, tzn. wyrównanie i takie tam. Dodałem też "rant dachowy". Klamki zostały zaślepione i będę dorabiał te w prawym dolnym rogu. Nity planuje dołożyć po podkładzie. A, no i zeszlifowałem ohydne, odlane wraz z kabiną, wycieraczki. Wziąłem się też za przednie zawieszenie. Co prawda, miałem nie ruszać, ale delikatne poprawienie detali nie zaszkodzi. pzdr. pzdr. Edytowane 22 Maja 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Hej Mam prośbę do forum. Czy mógłby ktoś zmierzyć klamkę w jakimś amerykańcu - chodzi mi o ten kwadracik w prawym dolnym rogu drzwi. Sprawdzałem u siebie w Western Star, ale tam też starodawna klamka. Z góry dzięki. Chodzi o to: http://www.bigrigchromeshop.com/Merchant2/roadworks_large/RW40113.jpg pzdr. 5x4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Podziękował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Cześć! Ja jeszcze coś takiego znalazłem: Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 ...i jeszcze raz dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Hej. Wstawiam 2 zdjęcia z postępów nad modelem. Wygląda jakby dużo się nie działo przez te kilka dni, ale działo się - głównie walka z łączeniami. Poza tym, dorobiłem klamki, powierciłem trochę dziur na nity - generalnie, dopieszczam kabinę. Zauroczyła mnie również ciężarówka, którą znalazłem na YT - wg mnie jest śliczna i, co ważne, postępy prac nad odbudową zostały dobrze udokumentowane w postaci filmików. Tutaj link do jednego z nich; Jedno czego bym nie kopiował to kominy - nie mają tej siateczki dookoła tylko proste, chromowane rury. Czy to jest jakoś uzasadnione? Czy może zabieg kosmetyczny? Ja u siebie dm z siatką. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Siatka na kominach jest po to żeby driver wsiadając do wozu nie poparzył sobie rąk. Jest ona umieszczona w pewnej odległości od rury wydechowej i nie jest aż tak gorąca. Ale to w przypadku kiedy rury wydechu są przed sleeperem, blisko drzwi do kabiny. Tu możesz spokojnie dać gładkie kominy, są daleko za sleeperem, nikt tam nie będzie pchał łapek . A i do siodła też daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 28 Maja 2013 Autor Share Napisano 28 Maja 2013 Dzięki Mark. Tak myślałem, że to jedynie względy bezpieczeństwa. Jeszcze się w takim razie zastanowię co do montażu tej siatki. A tutaj mordęga z nitami. Z lewej strony jestem średnio zadowolony. Myślę, że prawa wyjdzie lepiej (wkładam drut i podklejam od wew. strony; potem docinam i szlifuję papierkiem) Nity robię z żyłki 0,35 mm, żeby były tej samej wielkości. Myślę, że po bazię i bezb. będzie to wyglądało lepiej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Jak dla mnie jest git. Ja swojego petka odłożyłem w dużej mierze przez zepsucie nitów, ale patrząc na twoje poczynania mam ochotę go rozgrzebać znowu. Powodzenia, cierpliwości i czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 MartinOCP, swietnie sobie poradziles z ta kabina, nity jak widze nie stanowily zadnego problemu. Amoze kiedys sie pokusisz na model tego Kenia?: http://www.youtube.com/watch?v=OLpED3ap9aU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Optimus naprawde wylądował ?? Świetna robota! Uciecha patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Ech, długo mnie nie było, wracam a tu takie rzeczy, przeczytałem te twoje 3 strony wątku i od razu uśmiech mam na ustach, nie dość że piękna ciężarówka to jeszcze w swojej piękniejszej wersji, w przedłużanej kabinie, naprawdę miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 31 Maja 2013 Autor Share Napisano 31 Maja 2013 Dzięki za miłe słowa. Postaram się dotrwać w dobrej formie do końca:D ... Amoze kiedys sie pokusisz na model tego Kenia?: http://www.youtube.com/watch?v=OLpED3ap9aU Nie wiem czy akurat ten (choć bardzo mi się podoba), ale na pewno będę jeszcze sięgał po ciężarówki "bez ryjka". Optimus naprawde wylądował ?? Wylądował i, z tego co widzę, zmienił obóz:D Widziałem ostatnio na (mocno rudym) Chryslerze Voyager znaczek Decepticonów, więc cholera wie:D Ja swojego petka odłożyłem w dużej mierze przez zepsucie nitów, Spróbuj wiertłem 0,4mm i potem drucik 0,35. Ja miałem problem ze szlifowaniem łbów bo materiał, z którego ów drucik jest zrobiony strasznie się ciągnie i zostaje włosie. Da się jednak z tym wygrać tylko trzeba wykończyć szlifowanie jakimś gęstszym papierkiem - np. 800. Na koniec up z prac. Kabina ma już (prawie) wszystkie nity - jest kilka niedobitków, które powypadały przy szlifowaniu. Szczegóły:D Poza tym, grzebię we wnętrzu. Wolałbym najpierw pomalować budę, ale - nie ma bata - nie będę ryzykował późniejszego uszkodzenia lakieru przy pasowaniu. Przedłużyłem "wannę". Boki mało mnie interesują - nie będą widoczne. Spód, natomiast, trzeba wyrównać bo może się rzucać w oczy przy uniesionej kabinie. Bawię się w waloryzacje tapicerki:D Ta modelowa zostanie zastąpiona luksusową Widziałem fajne efekty z modeliny, ale ja postanowiłem porzeźbić w polistyrenie. Myślę, że po kolorze, delikatnym cieniu (jak mnie wcześniej nie wykończy psychicznie aero), będzie w sam raz. Zostało jeszcze kilka paneli do zrobienia. Boczki drzwi dostaną jeszcze: klamki, korby do okien, jakieś tam uchwyty. A tak to wygląda na sucho. Łóżko będzie zmienione. Poszerzyłem też tą wnękę/ wejście do części sypialnej. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Dlaczego ?????????? Ryjki są kochane -- a poza tym bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 31 Maja 2013 Share Napisano 31 Maja 2013 Bardzo ładnie wyszła ta tapicerka praz kabina z nowymi nitami wygląda super ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 1 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2013 thnx:) Taka mała przymiarka - chciałem sprawdzić czy nie będzie problemu z podporą kabiny i zawiasami, no i z wnętrzem. Wygląda, że "pasi" pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Oj z niecierpliwością czekam na kolejne fotki. Ciekawie ci to wychodzi. Co do mojego, to może jak zrobię lagga to do niego wrócę. Powodzenia i czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Martini zaczynasz się robić niebezpieczny , ot co ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 2 Czerwca 2013 Share Napisano 2 Czerwca 2013 Martini zaczynasz się robić niebezpieczny , ot co ! Martini to poważny plejer na forum i tyle Lepiej nie podskakiwać bo zmiażdży każdego... Ech... Żeby moje modele były na takim poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2013 Spokojnie z tym miażdżeniem i byciem niebezpiecznym:D Jeszcze mi sporo brakuje i do końca projektu daleko. Poza tym, nie o to chodzi - widzę co koledzy wyczyniają z ciężarówkami, jak przepiękne są to projekty, i sam mam wielką ochotę zaparkować kilka ciągników wśród swoich osobowych klasyków:D Póki co, największe wrażenie robi na mnie wielkość modelu - jest ogromny w porównaniu do aut osobowych. Jak uda się dobrze położyć lakier - będzie git. Fajnie, że Wam się podoba. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Czerwca 2013 Share Napisano 3 Czerwca 2013 No mi sie wydaje, że właśnie z lakierem nie będziesz miał problemu bo rama i kabina to duże, stosunkowo płaskie elementy, a nie fikuśne krzywizny jak w osobówkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 3 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2013 Z jednej strony, racja Krzychu, ale obawiam się, że nity skutecznie utrudnią polerkę. Dam za dużo lakieru - zaleje je (choć, muszę przyznać, że na niektórych zdjęciach 1:1 nity wyglądają na trochę zalane bezbarwnym), Dam mniej - będzie ładnie, ale wyraźnie zaznaczone nity będą zaczepiać o tarcze polerską. Jestem jednak dobrej myśli:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi