grzes430 Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Witam. Moim kolejnym projektem będzie bateria 2K12 Kub. Malowanie oczywiście w polskich barwach. Model prosto z pudła, ewentualnie w czasie warsztatu spoglądając na zdjęcia 1:1 coś zostanie dorobione, zmienione. Czekam na każdą pomoc. Pozdrawiam Grześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 A co z libańczykiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 17 Maja 2013 Autor Share Napisano 17 Maja 2013 Jeszcze nie doszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Model ma trochę błędów w stosunku do oryginału. W razie pytań służę pomocą. Przez kilka lat dowodziłem plutonem takich wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Witam.Moim kolejnym projektem będzie bateria 2K12 Kub. Masz zamiar zrobić kilka pojazdów?bo bateria w artylerii,również p-lot to odpowiednik kompanii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 17 Maja 2013 Share Napisano 17 Maja 2013 Model ma trochę błędów w stosunku do oryginału. W razie pytań służę pomocą. Przez kilka lat dowodziłem plutonem takich wyrzutni. Ja poproszę jakieś info bo też będę się za niego brał No i oczywiście przyglądam się budowie. Zmieniasz gąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Ostatnio wertując stary numer ModelFana widziałem ten model i nawet myślałem co by nie skombinować sobie takiego. Jak chcesz mogę podrzucić skanem relację z budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Model ma trochę błędów w stosunku do oryginału. W razie pytań służę pomocą. Przez kilka lat dowodziłem plutonem takich wyrzutni. Świetnie. W razie wątpliwości kieruję się do ciebie No i oczywiście przyglądam się budowie.Zmieniasz gąski? Chciałem zmienić, ale brakło funduszy. Jak chcesz mogę podrzucić skanem relację z budowy. Byłbym wdzięczny Masz zamiar zrobić kilka pojazdów?bo bateria w artylerii,również p-lot to odpowiednik kompanii.. Nie, wybacz, źle ująłem w słowach to co chciałem przekazać. Oczywiście powstanie tylko jeden model tego pojazdu. Jutro pierwsze zdjęcia z postępów prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Polski KUB to będzie gratka !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Już kiedyś pisałem na ten temat w tym wątku: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=24762&start=15 W razie innych pytań służę pomocą w miarę swoich skromnych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Już kiedyś pisałem na ten temat w tym wątku:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=24762&start=15 W razie innych pytań służę pomocą w miarę swoich skromnych możliwości. Nie wiem czemu, ale wcześniej na ten temat i twój post nie natrafiłem. Przejrzałem na szybko i myślę, że większość poprawek uda mi się wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 20 Maja 2013 Autor Share Napisano 20 Maja 2013 Zdjęcia miały być wczoraj, ale przez imprezę rodzinną nie dało rady. Na ten moment praca idzie zgodnie z instrukcją. Zrobiłem linę: zawieszenie: i poprzyklejałem parę elementów do podwozia i nadwozia: Jak widać zmieniłem uchwyty na liny. Podczas przyklejania pierwszego z nich wziąłem do ręki nowy klej CA(kropelka się skończyła i wziąłem pierwszy z brzegu). Na nieszczęście nie sprawdziłem jaka ilość wylatuje z opakowania i zalałem tylny fragment podwozia. Udało się trochę wyczyścić, wyszlifować, ale mimo wszystko zostały małe ślady. Dorobię jeszcze mocowania piły, natomiast mam pytanie dotyczące jednego uchwytu z tyłu pojazdu: http://www.sokol.slupsk.pl/ Zaznaczony na czerwono chyba również został źle odzwierciedlony w modelu. Posiada ktoś lepsze zdjęcie tej części? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Przykleiłem kolejne elementy. Dorobiłem mocowania piły, uchwyty na przodzie kadłuba do przytrzymywania liny(to nie koniec, pojawią się kolejne), zmieniłem nieco mocowanie anteny. Na ten moment wygląda to tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Dobry poligon dla washa Tyle zagłębień i nitów/śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 22 Maja 2013 Autor Share Napisano 22 Maja 2013 Dobry poligon dla washa Tyle zagłębień i nitów/śrub. Tylko żebym znowu czegoś nie spieprzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Tylko żebym znowu czegoś nie spieprzył To będziemy mieli z kogo szydzić , drwić , nabijać się , urągać i kpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Czerwca 2013 Share Napisano 3 Czerwca 2013 Relacja z MF pod linkami http://s54.photobucket.com/user/Stojkovic87/media/DSC02033_zps30bc3ce7.jpg.html?sort=3&o=10 http://s54.photobucket.com/user/Stojkovic87/media/DSC02034_zpsc127cdeb.jpg.html?sort=3&o=9 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2013 Praca nad modelem ciągle trwa. Dziś tylko rakiety i wyrzutnia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Share Napisano 16 Lipca 2013 Po dłuższej przerwie coś porobiłem przy modelu. Przykleiłem kable do rakiet. Przy pierwszej przymiarce wklejenia rakiet na wyrzutnię zauważyłem, że nie będzie to prosta sprawa i będę musiał się nagimnastykować. Wyrzutnia prawie gotowa. Pozostaje przykleić barierki. Zbliża się moment, w którym zacznę pracę z gąsienicami. Unikałem jak ognia z plastikowymi gąskami. W sumie mam tylko Shermana z gąskami, ale gumowymi. Nie czuję się mocny w klejeniu tych elementów i czuję, że może pójść coś nie tak. Na razie zaszpachlowałem ślady po wypychaczach i przy wolnej chwili zacznę próbować kleić te ogniwa. Znam sposób by gąski normalnie przykleić na koła, a później razem z kołami ściągnąć całość z wanny i malować je pędzelkiem na spokojnie. Po wszystkim przykleić na stałe. Są jakieś lepsze sposoby? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 16 Lipca 2013 Share Napisano 16 Lipca 2013 Znam sposób by gąski normalnie przykleić na koła, a później razem z kołami ściągnąć całość z wanny i malować je pędzelkiem na spokojnie. Po wszystkim przykleić na stałe. Są jakieś lepsze sposoby? Pozdrawiam. Do takich gąsek dobrze jest użyć rzadkiego kleju Tamiya albo Mr hobby taki thin, rzadki jak woda. Układasz gąski an kołach a potem lekko "tyciasz" klejem na złączeniach. Sklejanie gąsek z kołami to moim zdaniem porażka. No i ja takie gąski zawsze układam na kołach przed złączeniem góry i dołu kadłuba wtedy jest do nich dobry dostęp. Ale każdy ma swoje metody ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 Pierwsza strona próbnie ułożona. W paru miejscach przed klejeniem muszę poprawić ich układ, ale myślę, że dobrze leżą i jutro zacznę kleić. Druga strona kiedyś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Gąski sprawiały jakieś problemy? Bo tak siedzę i myśle, czy warto inwestować we Friule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drago101 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Czy każde ogniwo musiałeś kleić od razu czy zaskakiwały "na wcisk" i dopiero potem kleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Gąski sprawiały jakieś problemy?Bo tak siedzę i myśle, czy warto inwestować we Friule Sam myślałem nad kupnem Friuli, ale cieszę się, że nie wyrzuciłem kasy. Oczywiście, Friule na pewno lepiej będą się prezentować, ale jeśli chodzi o pracę z zestawowymi to jestem zadowolony. Myślę, że akurat do tego modelu nie potrzeba kupować metalowych, ale to jest sprawa indywidualna. Czy każde ogniwo musiałeś kleić od razu czy zaskakiwały "na wcisk" i dopiero potem kleiłeś? Jeszcze nie kleiłem, poza 5-tką pojedynczych przy kole. Jeśli chodzi o te trzymanie - niektóre pojedyncze ładnie się trzymają, ale jest takich mało, większość spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Postęp: Nie jestem usatysfakcjonowany tym co mi wyszło. W paru miejscach krzywo przykleiłem, ale są to miejsca mało widoczne w modelu. Zostawiam tak jak jest. Dorobiłem te uchwyty, których w ogóle nie ma w modelu. Tył wanny. Takie mocowanie liny na przodzie. Doradźcie mi w jednej sprawie. Przyklejać teraz rakiety do wyrzutni czy pomalować wyrzutnię i rakiety osobno i dopiero na koniec wszystko ze sobą skleić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi