Skocz do zawartości

Iveco Stralis 6x4 "TimberLimousine"

tomeka6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, chcialem wam przedstwaic moj bierzacy projekt - ciezarowka do transportu drewna, oczywiscie wersja skandynawska z lekka nalecialoscia stylu lat 80tych. Na razie udalo mi sie zrobic tylna czesc ramy, a takze zabudowe z klonicami. Rama nie ma jeszcze okablowania, ale to dojdzie w najblizszym czasie. Nastepnie dojdzie robiony od podstaw zuraw z chwytakiem, no i moze przyczepa 4 osiowa. Dosc pisania, pora na zdjecia...

DSC_2853_zpsf4c7c00a.jpg

DSC_2854_zps81e66f96.jpg

DSC_2855_zpsc4fb8e7c.jpg

DSC_2856_zps42c89c72.jpg

DSC_2859_zpsf809a855.jpg

DSC_2868_zps22c430f0.jpg

DSC_2870_zps40b165e8.jpg

DSC_2871_zpsbdcda876.jpg

DSC_2872_zpsea196a10.jpg

DSC_2873_zpsd8a5bfa6.jpg

DSC_2875_zps67620697.jpg

DSC_2876_zps413b3f14.jpg

DSC_2877_zps83172170.jpg

DSC_2878_zpsc9fa0b2b.jpg

DSC_2879_zpsb599a85b.jpg

DSC_2880_zpsf0364b12.jpg

DSC_2881_zps4506a266.jpg

DSC_2883_zps9400f193.jpg

DSC_2885_zps2a57dbec.jpg

Coś pięknego, ale też i roboty od groma. Myślę, że po Twoim poprzednim modelu możemy spodziewać się najlepszego. Takie pytanko - wiem, że do tego daleko, ale jak masz zamiar "zużyć" ten zestaw? A może będzie nówka?

pzdr.

MartinOCP - zestaw bedzie raczej nowka, bez zadnego blota. A co do kolorystyki to bedzie troche w stylu lat 80tych (kiedys Nukala zrobil jedna ze swoich Streamline w takim wlasnie stylu) - felgi biale, kabina biala, rama prawdopodobnie szara; klonice z reszta zabudowy w kolorze bialym, do tego oczywiscie kontrastowe detale. Acha - zuraw bedzie szary. Moze dam lekkie slady kurzu na ramie, ale to max.

Gdzieś tam kiedyś doczytałem, że na warsztacie masz Scanię, która ma służyć do przewozu drewna. Zmiana planów co do ciężarówki czy będą dwie takiego samego typu ?

Rama wygląda imponująco, kłonice w całości robione od podstaw ?

Gdzieś tam kiedyś doczytałem, że na warsztacie masz Scanię, która ma służyć do przewozu drewna. Zmiana planów co do ciężarówki czy będą dwie takiego samego typu ?

Rama wygląda imponująco, kłonice w całości robione od podstaw ?

Kiedys napisalem, ze mam w planach Scanie 4, ale jakos tak wyszlo, ze zaczalem Iveco.

Klonice od podstaw .

adi_td1, Twoja Scania tez jest super, a poza tym oba nasze modele sa jakby nie bylo.....do lasu .

Hej,

No w końcu pokazałeś Iveco już nie mogłem się doczekać po zapowiedziach. Bardzo mi się podoba efekt Twoich prac z polistyrenem oraz fakt, że jest szansa na 4-osiówkę.

Nie mogę się powstrzymać, jak wrażenia po kontakcie z nowym produktem KFS'u (opony na oś napędową)?

BTW ... śruby pod podstawę żurawia ... to też KFS czy coś innego?

Powodzenia!

Hej,

No w końcu pokazałeś Iveco już nie mogłem się doczekać po zapowiedziach. Bardzo mi się podoba efekt Twoich prac z polistyrenem oraz fakt, że jest szansa na 4-osiówkę.

Nie mogę się powstrzymać, jak wrażenia po kontakcie z nowym produktem KFS'u (opony na oś napędową)?

BTW ... śruby pod podstawę żurawia ... to też KFS czy coś innego?

Powodzenia!

Sruby wszystkie sa z KFS . Co do opon, to jest to produkt A&N Models. KFS podkradl patent do swoich zywicznych odlewow opon XDY wlasnie od A&N, dlatego tam sie nie zaopatruje.

Jak zwykle szczegóły powalają na ziemię. Błotko to tylko, albo aż droga do uzyskania pewnego efektu. Model i bez niego będzie bardzo ciekawy, mimo że przy takim sprzęcie dało by się poszaleć.

Dzieki . No ja wiem, ze w tym przypadku pole do popisu z brudzeniem jest spore, szkoda tylko ze moje zdolnosci w tym zakresie nie sa wystarczajace. Model zrobie z raczej kontrowersyjnych kolorach, a to ze wzgledu na ciezarowke, ktora widzialem w 93 roku, tez do transportu drewna, i ktorej obraz chodzi za mna od tej pory. Rama/podwozie napewno zostana lekko przykurzone, ale nie bede szalal z nadmiarem blota .

• 2 weeks later...

Zuraw juz sie "robi", co prawda jeszcze daleko do konca, ale na dzien dzisiejszy tak to wyglada:

DSC_3345_zpse56dfdca.jpg

DSC_3346_zps5ddf9ec1.jpg

DSC_3347_zpsfc16ea13.jpg

DSC_3348_zps2a2d06f8.jpg

Hej,

jak widzę efekt Twojej pracy to ... samo pcha się w gardło: 'Więcej, Więcej, Więcej'!!! (no i szybciej) A trochę bardziej poważnie, to świetna robota i czekam kolejnych kroków budowy.

Powodzenia i dobrej zabawy!

• 1 month later...

Model rozpiernicza z każdej strony , chociaż , nic nie ma .

Żuraw jest piękny , a nawet widzę , że z kabiną .

Masz już jakąś koncepcje na lakier?

Może będzie brudny?

A wgl , to żuraw samoróbka , czy z jakiegoś zestawu?

Jak na razie jest 10/10 .