grumsha Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Niedawno rozpocząłem budowe Titanica jak narazie poprzewiercałem wszystko co było do przewiercenia czyli bulaje+parę elemetów fototrawionych narazie model wyglada tak: dziub okrętu oczywiście też musiałem przerobić to samo co inni budujący Titanica: mam natomiast nie mały problem z olinowaniem gdyz rysunki academy nie sa dla mnie dość czytelne w tej kwestii czy ma ktoś moze jakies rysunki olinowania ? będę bardzo wdzięczny rufa rówież nie obyła się bez poprawek: pokład szalupowy: pokład spacerowy: dolny pokład gdzie mieszczą sie restauracje oraz kabiny pierwszej klasy i prywatne promenady: dodatkowo planuje zamontować punktowo światłowód w miejscach gdzie są lampy oświetlające pokłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Wymoderowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 7 Czerwca 2013 Share Napisano 7 Czerwca 2013 Trochę razi biało-czerwone malowanie.Oryginalnie powinny być inne kolory http://titanic-model.com/paint/ Ja rozumiem patriotyzm ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 7 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2013 malowanie na poziomie przedszkola...możesz sobie darowac tak krytyke ;) nie kazdy jest takim super modelarzem jak ty wybacz ze nie jestem taki swietny ;) jesli chodzi o czerwony albo raczej bordowy bo jest ciemniejszy niż na zdjeciach wzorowałem sie n innych materiałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Jestem zdegustowany postem kolegi Seb na temat malowania... Można coś podpowiedzieć ale nie takim sposobem. Kolego grumsha może spróbuj odcinać kolory taśmą. Polecam taśmę tamiya. Fajnie przylega co zapobiega zaciekaniu. Rozrzedzałeś farby do malowania? Bo warstwy wyglądają na grube i gęste. Ćwicz. Nie można od razu zrobić idealnie:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Czerwca 2013 Super Moderator Share Napisano 8 Czerwca 2013 Nie można od razu zrobić idealnie:] Po nieskończonej ilości prób - również nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 no ja jestem początkującym modelarzem a modele Titanica sa moimi pierwszymi a co do ilościu prób to sie zgodze nie ważne ile razy bedziemy powtarzać zawsze coś bedzie nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 elementy fototrawione ładnie przyklejone - nie ma sensu przejmować się zbyt "drastycznymi" komentarzami - to tylko zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 ja rozumiem ze sie wszyscy uczymy, ale krytyka konstruktywna to element nauki. co do titanica, hmm. primo to malowamie, koniecznie rozcienczaj farby, tamiye 1:1 do aero albo 2:1 do pedzla (2 jj farby), secundo to korzystaj z tasm tamiyi, sa ekstra do rozdzielania kolorow, kolejna rzecz to schodki z PE, bierzesz w dwa palce jednej reki a druga, cieniutka pesetka lapiesz stopnie ukladajac pesetke poziomo, wtedy stopnie same sie poziomuja i wygladaj naturalnie. powodzenia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 dzieki za wskazówki ;D napewno z tego skorzystam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 mam taki mały problem...bo zastanawiam się czy robić oświetlenie na każdy pokład diodmi led i diodami czy powycinac otwory w podlogach i poprowdzic jeden pasek led na dnie kadłuba który będzie oświetlac wszystkie piętra wydaje mi się że, ta druga opcja będzie lepsza ponieważ statek nie bedzie jasny jak choinka ;D tylko będzie bardziej stonowany. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Przyklej pasek na dno bluetackiem i złóż na sucho model. Zobacz jaki będzie efekt. Jak źle to szukaj innej opcji:] Ale i tak obawiam się że może prześwietlać plastiki:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2013 Dlatego od spodu kazdego pokladu naklejam folie aluminiowa a co do Twojego pomyslu musialbym porobic dziury w pokladach więc później już nie będę mógł wrócić do poprzedniego stanu ;) puki co zbieram kase na okienka i reszte blaszek więc nie za dużo moge robic ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 no więc po długiej przerwie ruszyłem w końcu z dalszą budową po złożeniu na suchow w celu sprawdzenia oświetlenia efekt nie był zadowalający: światło zbyt mocno prześwitywało przez plastik. Więc musiałem coś zaradzić. Postanowiłem powycinać wszystkie pokłady i poprzyklejać na krawędzie paski plastkiu szerokości około 1cm: kadłub: jeszcze zostało mi trochę do podklejenia krawędzi ale efekt jest dużo bardziej zadowalający niż uprzednio: prześwitujący plastik widać jeszcze zwłaszcza przy mostku gdzie światło sie przebija przez plastik (jeszcze nie jest zrobione) przemalowałem również burty pokładu na brązowo według waszych zaleceń i zrobiłem olinowanie części dziobowej ( z tym, że liny bedą bardziej napięte) rufa: puki co szału nie ma ale dopiero wznowiłem prace. poprawiłem również schody na dziobie według zaleceń kolegi Angus73 i efekt jest zdecydowanie lepszy czekam na jakieś wskazówki PS: przepraszam za jakość zdjęć ale mam kiepskie światło w mieszkaniu więć fotki będą puki co takiej jakość zwłaszcza ze są robione telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Zazwyczaj jak się podświetla modele to podstawą jest wymalowanie od wewnątrz na czarno aby osłabić efekt "prześwietlania" Możesz też okleić folią aluminiową. Warto by było abyś też wybiórczo "wygasić" co poniektóre światła w 3 klasie bo masz teraz dyskotekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 jest wymalowane na czarno ale puki co nie wszystko...ciągle coś poprawiam "uszczelniam" i maluje ale dziękuje za wskazówki a co do "dyskoteki" to model ma ładnie wyglądać na półce a taki mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Nie mówię o kadłubie tylko o ściankach kabin pierwszej i drugiej klasy + cała reszta białego pokładu............ Przecież światło przebija Ci przez plastik......masz lampę z abażurem w kształcie titanica a nie statek z podświetleniem....................... Ale masz racje ....jak w reklamie Ikea - ALE TO TY TU URZĄDZASZ ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 aaaa no to wszystko bedzie wyciemnione przy podświetleniu zawsze wychodzą rzeczy które trzeba zamaskować bo przebija za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 aaaa no to wszystko bedzie wyciemnione przy podświetleniu zawsze wychodzą rzeczy które trzeba zamaskować bo przebija za bardzo U mnie nie wychodziły pracuj pracuj = czekam na finał ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 no to jest mój pierwszy model ^^ więc na pewno będzie niedopracowany tak jakbym sobie to wymarzył ale od czegoś trzeba zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Nie załamuj się... Pierwszy jak i setny model ma wady:] Taki urok tego hobby:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 dokładnie ale jednak chciałbym żeby był w miarę dobrze wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 To jedź po bandzie i nie hamuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grumsha Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 Wieczorem wstawię nowe zdjęcia może teraz nie będzie wyglądać jak "abażur" w kształcie Titanica no chyba ze będzie to nie wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 fajowo idzie... A może dać światło o mniejszym natężeniu, albo żarówkę przytłumić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi