Skocz do zawartości

Spitfire MkI 19 Squad Airfix 1:72 by Inskript. Krok po kroku

Inskript

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że zamówione blaszki do Schnellboota nie dotarły jeszcze do sklepu to wziąłem się za kolejny model.

Tym razem jest to Spitfire Mk.I Airfixa w skali 1:72. Wybrałem akurat to wydanie, ponieważ ma bardzo dobre opinie.

Ostatnie moje modele niezbyt się podobały więc proszę Was o pomoc w budowie tego modelu, tym bardziej że jest to mój pierwszy samolot, a dopiero 6 zestaw plastikowy w życiu.

Oglądałem już relacje z budowy takich modeli ale dalej nie do końca wiem co i jak. Mam więc nadzieję że otrzymam fajna pomoc i ten model się uda lepiej.

A teraz o modelu.

Zacząłem już kabinkę, kolor w realu jest jaśniejszy. Nie miałem oryginalnego więc jest to mieszanka innej zieleni i szarości. Dorobiłem pasy.

akbb.jpg

rtig.jpg

u3nw.jpg

qcj0.jpg

Chcę zrobić go w takim malowaniu (bo mam akurat takie kolory...):

8hly.jpg

Tym razem jest to Spitfire Mk.I Airfixa w skali 1:72. Wybrałem akurat to wydanie, ponieważ ma bardzo dobre opinie.

Ostatnie moje modele niezbyt się podobały więc proszę Was o pomoc w budowie tego modelu, tym bardziej że jest to mój pierwszy samolot, a dopiero 6 zestaw plastikowy w życiu.

Oglądałem już relacje z budowy takich modeli ale dalej nie do końca wiem co i jak. Mam więc nadzieję że otrzymam fajna pomoc i ten model się uda lepiej.

Ogólnie: O ile nie planujesz wystawiać modelu na konkursach, to najważniejsze jest, żeby podobał się Tobie i żeby był lepszy niż poprzedni. Zwykle jest tak, że ilość czasu poświęcona na budowę jest proporcjonalna do uzyskanego efektu. Nawet jak to tylko ma być model z pudełka.

Ja uważam, że nie trzeba mieć jakiegoś specjalnego talentu do lepienia, można się wszytkiego nauczyć. Warsztat i dyskusja w nim na pewno pomoże:)

Moja propozycja: Rób zdjęcia na jednolitym tle, kup kawałek kartonu, najlepiej jasnoszarego, albo błękitnego. Staraj się o uchwycenie ostrości fotografowanego elementu, a nie tła:)

Bingo. Bardzo fajny modelik. Trzeba tylko uważać na pasowanie skrzydło-kadłub. Jest trochę ciasno i skrzydło traci wznios, ale odrobina czasu z pilnikiem załatwia sprawę. Bez piłowania też zresztą wejdzie...

Poza tym bez problemów.

Chcę zrobić go w takim malowaniu (bo mam akurat takie kolory...):

Bardzo fajne malowanie - lubię te wczesne Spity zielono-brązowe. Po mojemu w instrukcji jest babol - ajabym skrzydłowe kokardy nalepił symetrycznie, na górnej powierzchni.

No to jedź do przodu i ciesz się modelowaniem.

Bardzo fajne malowanie - lubię te wczesne Spity zielono-brązowe. Po mojemu w instrukcji jest babol - ajabym skrzydłowe kokardy nalepił symetrycznie, na górnej powierzchni.

Jest zdjęcie formacji maszyn z tej jednostki i można z całą pewnością stwierdzić, że akurat ten nie miał znaku na jednym skrzydle. Inne też miały taką przypadłość. Nie ma więc babola, a nieregulaminowa odmienność.

241cef9d_bobgp13.jpg

http://my.opera.com/smog-dogma/albums/showpic.dml?album=5288012&picture=79678682

Jest zdjęcie formacji maszyn z tej jednostki i można z całą pewnością stwierdzić, że akurat ten nie miał znaku na jednym skrzydle.

Czy z całą pewnością to dla mnie dyskusyjne.

Coś mu się tam jaśni na prawym skrzydle - może refleks światła, a może kokarda.

Jakbyś wygrzebał jakieś lepsze ujęcie WZ-T to byłaby pewność.

Ale bez wątpienia nieregulaminowa odmienność w dywizjonie jest faktem.

Cześć!

Mam duuużo wolnego czasu teraz więc prace nad Spitem posuwają się dość szybko.

Skrzydła wewnątrz pomalowane wg instrukcji:

49q6.jpg

Sklejone- profil:

5ula.jpg

Kadłub sklejony- zdjęcie przed szlifowaniem tego z przodu:

lulr.jpg

Sklejony kadłub i skrzydła:

si5q.jpg

Malowanie czarnej połowy:

fxoh.jpg

Przygotowana do malowania na biało druga połowa:

eb2b.jpg

No i pomalowany spód skrzydeł i kadłuba:

4aku.jpg

Przed malowaniem szlifowałem model więc to co widać na zdjeciach "golasa"- jakieś ranty czy coś to już tego nie ma.

Z malowania jak narazie jestem zadowolony- do poprawki mam tylko 2 miejsca.

Moje pytania:

1. Na spodzie jest jakieś szkiełko do przyklejenia- domyślam się że to lampka jakaś. Jaki kolor powinna mieć?

2. Na koniec samolot ma mieć lakier matowy/ błyszczący/ czy pól na pół?

Czekam na uwagi oraz wskazówki.

Witam.

Kolejna aktualizacja.

Malowanie klap??:

2jxd.jpg

3pwq.jpg

Kadłub pomalowany na dark earth. Na to przyjdzie zielony:

rtiu.jpg

yq1x.jpg

Moje pytania:

1. Na spodzie jest jakieś szkiełko do przyklejenia- domyślam się że to lampka jakaś. Jaki kolor powinna mieć?

Na współcześnie latających Spitfajerach jest czerwony, ale to chyba ze względu na przepisy.

Ajabym obstawiał biały/srebrny/bezbarwny.

Żeby wyglądało mniej więcej jak o tu:

DSC_0944.jpg

Mat, półmat...

Ja daję zazwyczaj albo matową Pactrę z dodatkiem Sido albo lakier matowy Microscale - jest taki "miękko" matowy w odróżnieniu od Pactry.

W ogóle fajnie wygląda. Jak pasowanie skrzydła do kadłuba - rzeźbiłeś coś czy weszło bez problemu?

Dzięki za odp.na pytania.

Musiałem szlifować kadłub w tym miejscu niestety...

Tak. To zwykła plastelina :-) trzeba tylko usuwać po niej ślad później....

Dalsze postępy prac- praktycznie zostały już tylko kalki i lakier matowy.

Zaznaczone linie do maskowania zielonego:

dk4d.jpg

Zdjęcie jak wygląda kamuflaż- niestety nie ostre:

i7lh.jpg

Zdjęcie podglądowe przedniego zawieszenia i kół:

09ch.jpg

Tu widać "alusy" oraz kolektory wylotowe:

twrt.jpg

No i tutaj widać mniej więcej samolot- śmigło, kamuflaż, zawieszenie:

avqh.jpg

Wiem że zdjęcia byle jakie ale muszą wystarczyć...

Jestem na etapie kalkomanii.

MOJE PYTANIA:

1. Czy robić wash? Bo w sumie linie są dość mocno widoczne...

2. Z czego wykonać tę linkę od ogona to tego "pręta"? Do czego ona służy?

Pzdr

Na pewno dasz radę odkleić podwozie i przykleić je ponownie w prawidłowej pozycji.

Różne odstępstwa od oryginału są dopuszczalne, ale nie taki gruby feler.

1. Czy robić wash? Bo w sumie linie są dość mocno widoczne...

Ja bym go zostawił tak jak jest.

2. Z czego wykonać tę linkę od ogona to tego "pręta"? Do czego ona służy?

Może być ciągnięta linka ze stopionego plastiku, włos, albo "niewidzialna nić" z Ikei.

Linkę wyciągasz tak, że zapalasz kawałek ramki wlewowej, jak się rozpali, to zdmu:bip:esz płomień i obcęgami chwytasz odrobinę miękkiej masy i wyciągasz na tyle ile się da. Jakiś kawałek równej i prostej linki z tego wytniesz.

W oryginale była to antena radia.

A dokładnie o jaki błąd chodzi bo nie wiem?

Zamienione są miejscami obie golenie podwozia (łącznie z osłonami).

Trzeba je zamienić miejscami i tak jak RAV polecił przemalować.

Wash w tym wypadku i mnie wydaje się niekonieczny - linie i tak są doskonale wyeksponowane.

Witam.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Model został ukończony. Podwozie poprawione.

Wszystko było super do czasu kalkomanii... które całkowicie skopałem- brak płynów, doświadczenia i pierwszy raz tak spore kalkomanie- niestety ze mną wygrały.

Większe kalki srebrzą się niemiłosiernie.

No ale cóż, moja wina, nauka na przyszłość. Zyskałem sporo doświadczeń w dziedzinie maskowania. Zdjęć nawet nie za bardzo chciało mi się robić więc niezbyt ładne. Galerii nie będzie.

Wyciągam wnioski i biorę się za kolejny model- Mini od Tamiyii w 24. Może założę nawet warsztat.

yx6t.jpg

sb7s.jpg

qrbd.jpg

• 2 months later...

Czes jak dla mnie świetnie tobie to wyszło. Dałeś mi dużo pomysłów na moj kit. Mam pytanie z czego zrobiłeś pasy dla pilota?

Pozdrawiam

Było dobrze przed położeniem kalkomanii.

Pasy to pasek z chusteczki higienicznej /jedna warstwa/. Zaimpregnowana po nałożeniu na miejsce klejem superglue i potem pomalowane.