Skocz do zawartości

M21 Mortar Carier Tamiya 1:35, rewitalizacja

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy warsztaty na raz:

IMG_3407.JPG

a wśród modeli transporter moździerza M21 z Tamiya. Zdarłem z niego kalki, farbę, nałożyłem kolor bazowy H 155, psiknąłem bezbarwnym połyskiem Humbrola (na sido coś słabo siadały, więc zacząłem eksperymentować), położyłem kalki na MicroscaleSet, Wamod pod kalki i specyfik Mark Strong Tamiya, na to wash olejny z WS i Renesansów i na razie tyle. Było tak:

M+21+Mortar+carrier+Tamiya+%25281%2529.JPG

Edytowane przez Gość

Remont całości, dokładnie. Up:

tuby na pociski pomalowałem mieszanką brązów, zamiast koloru sugerowanego przez producenta:

IMG_3390.JPG

efekt działania ww. trzech płynów do kalkomanii i mojej cierpliwości; podziękowania dla Phantoma w KRK za podpowiedź co do zakupu:

IMG_3393.JPG

IMG_3395.JPG

i wash na mniejszych elementach:

IMG_3391.JPG

• 3 weeks later...

Powoli, powoli do przodu:

wash to w moim zamyśle także jednoczesne brudzenie powierzchni, zakamarków itp., może trochę inaczej, niż robią to inni. Za radą Waszą zamieniłem podłe Renesansy na Talensa, a konkretnie brąz van Dyck'a, co dało taki mniej więcej efekt:

IMG_3493.JPG

IMG_3490.JPG

zauważyłem, że po Talensach nie zostaje taki grafitowy nalot, widoczny w niektórych miejscach potraktowanych Renesansami:

IMG_3488.JPG

kiedyś toczyła się na tym forum dyskusja o wyższości patyczków Tamiya do ścierania washa nad zwykłymi, np. z Rossmana. Tutaj widać biedę tych ostatnich. I przy okazji widać też, jak wash wpłynął pod kalkę, mimo jej 2-krotnego pokrycia sidoluxem

IMG_3495.JPG

I pęknięta kalka w najbardziej widocznym miejscu modelu...

IMG_3496.JPG

Kokpit, że tak powiem:

IMG_3492.JPG

Efekt olejów bardzo udany, zwłaszcza burta i maska mi się podobają. W razie czego podeślij PW i mogę na maila podesłać sporo ciekawych fotek half-tracków w boju, pobrudzonych, w warsztacie itp., w tym kolorowe z epoki

kalka na masce to efekt użycia płynu pod kalki Wamodu i Microscale oraz Mark Strong Tamiya - ten ostatni szczerze polecam, zwłaszcza że kosztuje ok. 14 zł w Krakowie

kalka na masce to efekt użycia płynu pod kalki Wamodu i Microscale oraz Mark Strong Tamiya - ten ostatni szczerze polecam, zwłaszcza że kosztuje ok. 14 zł w Krakowie

"Pod kalki" Wamodu też używam, a wiesz może jak się sprawuje "Na kalki" Wamodu? Mam taki i kiedyś mi tylko kalkę pogiął po maźnięciu nim figurki, potem przezornie nie kombinowałem z nim, ale moze to wina lakieru czy czegoś...

• 4 weeks later...

Mały remont w mieszkaniu, chwilowy brak weny, ale staram się jakoś popychać temat. Postanowiłem popracować nad tłumikiem:

starłem kilka kolorów suchych pasteli:

IMG_3560.JPG

zmieszałem proszek na kolor mniej więcej przypominający rdzę:

IMG_3561.JPG

zmieszałem też kilka kolorów Humbrola, które będąstanowić bazę i lepiszcze dla pasteli:

IMG_3559.JPG

na układzie wydechowym wygląda to tak:

IMG_3557%255B1%255D.JPG

Postaram się zrobić niedługo lepsze zdjęcia, bo na powyższych nie widać śladów pigmentu, ale na tłumiku robionym do M3 Scout car wyszło tak:

IMG_3562.JPG

podobny efekt z kalkami osiągnie sie przy użyciu zwykłego sidoluksu. Oprócz podkladu pod kalki , swietnie je zmiękcza. Zawsze na mokry sidoluks kładę na trudnych powierzchniach i an zewnatrz zmiękczam tez pędzelkiem. Świetnie układa się na zimmericie itp. Trzeba ostroznie żeby nie przedobrzyć, z wyczuciem, zeby kala się nie rozeszła. Wymaga troszk cierpliwosci i czasu, ale efekt taki sam jak po płynach.

• 1 month later...

Moją zmorą jest brak systematyczności w dokumentowaniu moich modelarskich działań, dlatego wrzucam hurtem kilka zdjęć:

allegro+004.jpg

allegro+005.jpg

allegro+007.jpg

allegro+009.jpg

allegro+011.jpg

allegro+012.jpg

a zestawowe pnie montowane z boku kadłuba wymienię na realtree

allegro+013.jpg

Fajnie wygląda. Jeszcze trochę kurzu i błota i będzie git

model będzie jeszcze pokryty lakierem matowym, wszelkie błyszczące powierzchnie mają zniknąć, na to planuję nałożyć suche pastele i może jakieś błoto, chociaż jeszcze tego nie trenowałem; zainwestuję chyba w jakieś specyfiki MIGa lub AK i zrobię błoto natryskiwane z pędzla aerografem, jak kiedyś pokazywał na tutorialu PrzemoCK

• 1 month later...