Skocz do zawartości

M 3 Scout Car 1:35 Italeri, rewitalizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odysei ciąg dalszy:

IMG_3742.JPG

IMG_3743.JPG

IMG_3744.JPG

Był dedykowany rozpuszczalnik, cienka warstwa lakieru, cieńsza lub grubsza warstwa farby, farba bez rozcieńczania...

Napisano

Kupiłem białą akrylową Vallejo i białą suchą pastelę. Wieczorem trzecie starcie, dosłownie i w przenośni.

wszystko postawię chyba na małej dioramie ze śniegiem, jak nauczę się go robić...

Napisano

Kup za parę złotych dedykowany płyn, wyzbędziesz się tego efektu. Empiryczne sprawdziłem różne, chyba najlepszy i najbardziej uniwersalny jest AK heavy chipping

Tu efekt z akrylem Tamiya, który jest podobno niezdzieralny, łatwiej będzie np. z Vallejo.

DSC_0304.jpg

Napisano

Czy ja wiem, zwykły lakier do włosów i biała farba vallejo, tanio i wychodzi na prawdę dobrze, to przykład:

7-1.jpg

Wystarczy tylko odczekać aż lakier wyschnie i stwardnieje i nałożyć niezbyt rozcieńczoną białą farbę, Grunt to dać wszystkiemu porządnie wyschnąć

Napisano

Ja tak jak Vis polecam AK. Też zdzierałem na lakier i jakoś średnio mi to szło. A co do farb to Vallejo są delikatne i tutaj trzeba uważać ze zdzieraniem, bo łatwo można oderwać za dużo i nie w tych miejscach gdzie się chce. Fajnie zdzierało mi się Life Colory a Tamki nie testowałem.

Napisano

I chyba Odys szczęśliwie dobił do brzegu:

IMG_3745.JPG

IMG_3746.JPG

IMG_3747.JPG

IMG_3748.JPG

osłona przedniej szyby na razie na sucho, całość pryśnięta bezbarwnym matem. teraz czas na podstawkę i pierwszy śnieg w skali...

Napisano

I Penelopa czekała ?? a tak na serio to fajnie wyszło zwłaszcza po tych przejściach które miałeś jak masz morzliwość to wymień plecak na burcie bo słabo wygląda

Napisano

Innych plecaków mam kilka rodzajów (kopie z modeliny), a z tym konkretnie co jest nie tak?

Napisano

może to wina zbliżenia ale wydaje mi się jakiś taki zbyt płaski i ewentualnie cze ba by mu jakieś paski dorobić zęby nie wyglądał jak przyczepiony na magnes

Napisano

Model bardzo fajnie wyszedł i rewitalizacja udana Plecak też bym zmienił na jakiś żywiczny albo z zestawu alianckich pakunków Tamiya, bo ten faktycznie troche plastelinowy się wydaje No i jeszcze bym pomalował jasniejszą farbą paski mocujące kanistry do uchwytów, bo były parciane i zwykle bardziej wpadały w jasną oliwkę/brąz. Daj na PW adres i Ci podeślę kilka porządnych plecaków żywicznych z moich zapasów

Napisano

Paski, zaczepy maski, klamki i inne detale będę jeszcze oczywiście poprawiał i retuszował. Kanistry to odzysk z tego zestawu, przerobiłem wypukłe spawy na wgłębne za pomocą pilniczka i szpachlówki, ale średnio to teraz wygląda; zostawię tak jak jest. Myślę jeszcze nad zrolowaną plandeką z tyłu z modeliny, bo to coś z zestawu to jakaś masakra.

• 3 weeks later...
Napisano

Pigmencenie i brudzenie:

IMG_3767.JPG

IMG_3764.JPG

IMG_3769.JPG

IMG_3763.JPG

Używałem zmielonych suchych pasteli i dwóch pigmentów ze sklepu plastycznego po 3.30 PLN słoiczek i Dark Mud AK.

Napisano

Uważam, że mocowania narzędzi - szczególnie łopaty są za czsye i bez śladu jakiejkolwiek białej farby kamuflażu zimowego...

Napisano

Wiem, zdaję sobie sprawę, będzie poprawione. Ja na razie nie maluję modelu z całymi gratami. Dzięki za podpowiedź.