Jump to content

Pomoc przy malowaniu modeli.

Malkontent
 Share

Recommended Posts

Witam. Po raz kolejny zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych kolegów. Próbuję zbudować model F-8E Crusader w 1/32 z firmy Trumpeter. Jako, że jest on biało-szary postanowiłem pomalować kolor biały za pomocą aerografu. Wcześniej koledzy doradzali mi pod biały położyć podkład. Kupiłem Mr. Base White 1000. I tu zaczynją się schody.

Napiszę teraz w jakiej kolejności wykonuję poszczególne czynności:

1. kleję części i w razie potrzeby szpachluję i szlifuję

2. myję w cieplej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń

3. płuczę

4. suszę na powietrzu

5. maluję: rozcieńczam Mr. Base w stosunku 1:1 (wg zaleceń na opakowaniu) oryginalnym rozcieńczalnikiem, aero 1 bar, odległość 20-30 mm od malowanego elementu

6. pozostawiam do wyschnięcia

na drugi dzień zadrapałem lekko paznokciem i podkład zarysowałem do gołego plastiku .

Co robię źle ? Czemu podkład nie trzyma się powierzchni ? Proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

Tak jak szanowny RAV do tej pory nie stosowałem od 2 do 4. Ja po sklejeniu, zeszlifowaniu i ewentualnej szpachelce, nakładam pędzlem jedną warstwę Surfacera 1200 bez rozcieńczania (bardzo cieniutko) i farby czy to emalia czy to akryl pięknie trzyma - nawet żółty co mi sprawiał sporo kłopotu w końcu kładzie się właściwie.

Płyn do naczyń rzeczywiście może zawierać jakieś dodatki, które akurat nie polepszają przyczepności farby.

Z mycia ja bym jednak tak do końca nie rezygnował.

Można do tego spróbować użyć czegoś bardziej neutralnego - np szarego mydła.