Malkontent Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Witam. Po raz kolejny zwracam się z prośbą o pomoc do bardziej doświadczonych kolegów. Próbuję zbudować model F-8E Crusader w 1/32 z firmy Trumpeter. Jako, że jest on biało-szary postanowiłem pomalować kolor biały za pomocą aerografu. Wcześniej koledzy doradzali mi pod biały położyć podkład. Kupiłem Mr. Base White 1000. I tu zaczynją się schody. Napiszę teraz w jakiej kolejności wykonuję poszczególne czynności: 1. kleję części i w razie potrzeby szpachluję i szlifuję 2. myję w cieplej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń 3. płuczę 4. suszę na powietrzu 5. maluję: rozcieńczam Mr. Base w stosunku 1:1 (wg zaleceń na opakowaniu) oryginalnym rozcieńczalnikiem, aero 1 bar, odległość 20-30 mm od malowanego elementu 6. pozostawiam do wyschnięcia na drugi dzień zadrapałem lekko paznokciem i podkład zarysowałem do gołego plastiku . Co robię źle ? Czemu podkład nie trzyma się powierzchni ? Proszę o sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Tak jak szanowny RAV do tej pory nie stosowałem od 2 do 4. Ja po sklejeniu, zeszlifowaniu i ewentualnej szpachelce, nakładam pędzlem jedną warstwę Surfacera 1200 bez rozcieńczania (bardzo cieniutko) i farby czy to emalia czy to akryl pięknie trzyma - nawet żółty co mi sprawiał sporo kłopotu w końcu kładzie się właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Płyn do naczyń rzeczywiście może zawierać jakieś dodatki, które akurat nie polepszają przyczepności farby. Z mycia ja bym jednak tak do końca nie rezygnował. Można do tego spróbować użyć czegoś bardziej neutralnego - np szarego mydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Jak musisz go umyć do użyj szarego mydła. Natomiast jeżeli uważasz przy sklejani i niczym tłustym nie upaćkasz to polecałbym użyć tylko szmatki z benzyną ekstrakcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Przecieram spirytusem izopropylowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 I zmywacz na bazie alkoholu będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, jeśli już naprawdę trzeba odtłuścić model przed malowaniem. Doba w zupełności wystarczy na jego odparowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Prawdę powiedziawszy to nawet mniej http://allegro.pl/listing/listing.php?string=alkohol+izopropylowy gdyby ktoś pytał gdzie kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 ja mam "dykte" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi