Skocz do zawartości

ORP ORZEŁ 1:75 / 1:72

Michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podwodniak przeskalowany z MM i waloryzowany czym się da. Ogólnie ma skalę 1:75 ale dodałem 1:72 bo figurki majtków gdzieniegdzie się pojawią. Model głównie z kartonu ale jak wcześniej wspomniałem niektóre elementy są z innych materiałów typu drewno, plastik itd. Opieram się na zdobytych planach / zdjęciach i rysunkach zrobionych w 3d max.

Żeby nie zostawiać Was o tzw. "suchym pysku", 3 foty na kolacje

Działo Bofors 105mm

HPIM4918_zpsd094f7dd.jpg

HPIM4917_zps94754b18.jpg

Tu przymiarka z kioskiem który jest w czasie prac dizajnowskich

HPIM4919_zps68d192cf.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dokladnie j.w.,karton blee ale model Orla powinien wynagrodzic wszystkie uciazliwosci warzsztatowe.No i ten efekt na polce ORZEŁ w takiej skali,podziw.

Rownie dobrze metoda MM moznaby wykonac model calkowicie z polistyrenu, tak mi sie wydaje;oczywiscie uzywajac na wregi ok.2mm a na poszycie np.0.25.Jest troche oblosci ale i z tym mozna sobie poradzic.

Bede podgladal.

Opieram się na zdobytych planach / zdjęciach i rysunkach zrobionych w 3d max.

Pozdrawiam

Jeśli to te same 3D co w czasopiśmie OKRĘTY to podaruj sobie. Tam zgadza się tylko numer na kiosku. Obecnie kończę ORŁA 1:400 z Mirage i temat gruntownie przejrzałem .

Polecam fotki z

http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=3403

oraz

http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=3914&start=464

Dzięki Iron Duke , widziałem parę niezgodności pomiędzy zdjęciami a 3D ale nie wiedziałem które na 100% jest lepsze. Bo niektóre zdjęcia nie pokazują tego co np. jest ukazane w rysunkach 3D.

Na razie łamię palce na wycinaniu wręg i usztywnianiu ich.

Dziś postaram się wrzucić obrotowe wyrzutnie torpedowe i porównanie ich z tym co daje MM a tym co ja zrobiłem według zdjęć.

Pozdrawiam

Post pod postem ale muszę się podzielić info bo dzięki użytkownikowi Marcin M. przypłynęła do mnie załoga do Orła.

Tak wygląda przymiarka marynarzy do kiosku ( który po wstępnych obliczeniach będzie jeszcze z 4 razy szlifowany ).

Oczywiście będę musiał usunąć miniaturowe gapy z mundurów ... mam nadzieję że załoga Orła nie przekręca się teraz w głębinach za to że używam ich wrogów z Kriegsmarine.

Jestem zadowolony z figurek, gdyż uważam że są bardzo ładnie odlane, bez nadlewek i z malutkimi jamami skurczowymi które są na plecach.

P.S.

Ma ktoś może ładne zdjęcie munduru naszego marynarza, bo przeglądając internety znalazłem mase rysunków i każdy w innym kolorze .

HPIM4922_zpsc7551b71.jpg

HPIM4923_zps6217d3af.jpg

HPIM4925_zpsb6511187.jpg

Pozdrawiam

Iluminatory na kiosku swoim górnym krańcem zachodziły już na zaoblenie. Widać to na fotkach.

Tylna ścianka wnętrza kiosku za studzienką Boforsa była gięta po łuku i miała mały podłużny otwór w górnej części. Również widać to na fotkach. Drzwi otwierały się odwrotnie. Te rendery w 3D to bardziej pobożne życzenia niż stan faktyczny.

Jak skończę mojego Orła to pozwolę sobie wkleić fotkę jeśli nie masz nic przeciwko.

Nie ma problemu Iron Duke .

Właśnie ból w tym że skoro ktoś robił 3D do gazety okrętowej, myślałem że dysponuje lepszymi planami.

No nic. W takim razie na chwile obecną odstawię kiosk i dalej będę łamał palce na kadłub

A co z obudową Boforsa 105mm , jest ok ?

Niestety obudowa też nie tegez. Mam bardzo dobre relacje z poprzednim redaktorem naczelnym Okrętów który też jest autorem opisu do tych renderów w Okrętach i wiem co nieco na temat tych renderów.

Daj majla to Ci wyślę małe conieco

Właśnie odebrałem i przysłowiowo / modelarsko ...

Szukam szczęki

Z takimi fotami to można budować 1:1

Wieeeeelkie dzięki.

No to do pracy !!!

Witam.

Tak na szybko.

Poprawiona osłona Boforsa 105 mm.

HPIM4927_zps311a3e60.jpg

HPIM4926_zps284e019a.jpg

Jak patrzę na zdjęcia to jeszcze gdzieniegdzie maznę szarym.

I co myślicie o takiej obrotowej wyrzutni torped ?

Zrobiona na próbę, nie wiem czy dalej ją robić czy odpuścić.

HPIM4921_zps18e7e8c0.jpg

Pozdrawiam

Hej.

Żeby nie było że nic nie robię to troszkę na zachętę.

Maszt i peryskopowate

HPIM4930_zps18322560.jpg

Obrotowa wyrzutnie torped.

Najpierw kadr z filmu "Orzeł", w sumie to był "Sęp" a że to bliźniacza jednostka to dużo miał podobnego w sobie ... pisze jakby może ktoś nie wiedział

Orzel_wt2_zpsbb003f1d.jpg

I tu macie to co MM daje nam do zrobienia ( no jeszcze trzeba górę przykleić ale poglądowo to szkoda już mi było kleju ) i to co ja wypociłem po wstępnym malowaniu.

HPIM4929_zpsd8cfc471.jpg

Właśnie zdałem sobie sprawę że mam już 3 tła na których pokazuję części ... wybaczcie

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Nie widziałem nigdy na żywo takiego...

Aleeeeee już poprawiam

Iron Duke

Mój prywatny nauczyciel

Dobrze, dobrze

Ochrzaniajcie jak trzeba ile wlezie

P.S.

Ma ktoś może ładne zdjęcie munduru naszego marynarza, bo przeglądając internety znalazłem mase rysunków i każdy w innym kolorze .

W tym mogę pomóc . W książce "Wrzesień 1393, Wojsko Polskie 1935 -1939" wydanej przez MWP jest zdjęcie oryginalnego munduru służbowego mata z tego okresu. Z tego co na nim widać to mundur jest ciemno granatowy, prawie czarny, kołnierz jest trochę jaśniejszy. Na skanie kolor trochę przekłamuje, ale jeśli chcesz to mogę podesłać na maila.