Michalw Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 Witam Podwodniak przeskalowany z MM i waloryzowany czym się da. Ogólnie ma skalę 1:75 ale dodałem 1:72 bo figurki majtków gdzieniegdzie się pojawią. Model głównie z kartonu ale jak wcześniej wspomniałem niektóre elementy są z innych materiałów typu drewno, plastik itd. Opieram się na zdobytych planach / zdjęciach i rysunkach zrobionych w 3d max. Żeby nie zostawiać Was o tzw. "suchym pysku", 3 foty na kolacje Działo Bofors 105mm Tu przymiarka z kioskiem który jest w czasie prac dizajnowskich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prosiaczek.pl Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 fiu,fiu ;) zasiadam na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Karton... Niemiła mi materia. Ale zapowiada się ciekawie. I podłódka do tego. Miejsce czas zająć:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Dokladnie j.w.,karton blee ale model Orla powinien wynagrodzic wszystkie uciazliwosci warzsztatowe.No i ten efekt na polce ORZEŁ w takiej skali,podziw. Rownie dobrze metoda MM moznaby wykonac model calkowicie z polistyrenu, tak mi sie wydaje;oczywiscie uzywajac na wregi ok.2mm a na poszycie np.0.25.Jest troche oblosci ale i z tym mozna sobie poradzic. Bede podgladal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Kiedyś go popełniłem jak miałem natchnienie na karton. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Opieram się na zdobytych planach / zdjęciach i rysunkach zrobionych w 3d max. Pozdrawiam Jeśli to te same 3D co w czasopiśmie OKRĘTY to podaruj sobie. Tam zgadza się tylko numer na kiosku. Obecnie kończę ORŁA 1:400 z Mirage i temat gruntownie przejrzałem . Polecam fotki z http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=3403 oraz http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=3914&start=464 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Dzięki Iron Duke , widziałem parę niezgodności pomiędzy zdjęciami a 3D ale nie wiedziałem które na 100% jest lepsze. Bo niektóre zdjęcia nie pokazują tego co np. jest ukazane w rysunkach 3D. Na razie łamię palce na wycinaniu wręg i usztywnianiu ich. Dziś postaram się wrzucić obrotowe wyrzutnie torpedowe i porównanie ich z tym co daje MM a tym co ja zrobiłem według zdjęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Post pod postem ale muszę się podzielić info bo dzięki użytkownikowi Marcin M. przypłynęła do mnie załoga do Orła. Tak wygląda przymiarka marynarzy do kiosku ( który po wstępnych obliczeniach będzie jeszcze z 4 razy szlifowany ). Oczywiście będę musiał usunąć miniaturowe gapy z mundurów ... mam nadzieję że załoga Orła nie przekręca się teraz w głębinach za to że używam ich wrogów z Kriegsmarine. Jestem zadowolony z figurek, gdyż uważam że są bardzo ładnie odlane, bez nadlewek i z malutkimi jamami skurczowymi które są na plecach. P.S. Ma ktoś może ładne zdjęcie munduru naszego marynarza, bo przeglądając internety znalazłem mase rysunków i każdy w innym kolorze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Iluminatory na kiosku swoim górnym krańcem zachodziły już na zaoblenie. Widać to na fotkach. Tylna ścianka wnętrza kiosku za studzienką Boforsa była gięta po łuku i miała mały podłużny otwór w górnej części. Również widać to na fotkach. Drzwi otwierały się odwrotnie. Te rendery w 3D to bardziej pobożne życzenia niż stan faktyczny. Jak skończę mojego Orła to pozwolę sobie wkleić fotkę jeśli nie masz nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Nie ma problemu Iron Duke . Właśnie ból w tym że skoro ktoś robił 3D do gazety okrętowej, myślałem że dysponuje lepszymi planami. No nic. W takim razie na chwile obecną odstawię kiosk i dalej będę łamał palce na kadłub A co z obudową Boforsa 105mm , jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Niestety obudowa też nie tegez. Mam bardzo dobre relacje z poprzednim redaktorem naczelnym Okrętów który też jest autorem opisu do tych renderów w Okrętach i wiem co nieco na temat tych renderów. Daj majla to Ci wyślę małe conieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Odbierz majle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Właśnie odebrałem i przysłowiowo / modelarsko ... Szukam szczęki Z takimi fotami to można budować 1:1 Wieeeeelkie dzięki. No to do pracy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 A ja się cieszę, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Witam. Tak na szybko. Poprawiona osłona Boforsa 105 mm. Jak patrzę na zdjęcia to jeszcze gdzieniegdzie maznę szarym. I co myślicie o takiej obrotowej wyrzutni torped ? Zrobiona na próbę, nie wiem czy dalej ją robić czy odpuścić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 A sprawiła Ci przyjemność? Jak tak to rób dalej. Jak nie to rób dalej bo fajna:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Hej. Żeby nie było że nic nie robię to troszkę na zachętę. Maszt i peryskopowate Obrotowa wyrzutnie torped. Najpierw kadr z filmu "Orzeł", w sumie to był "Sęp" a że to bliźniacza jednostka to dużo miał podobnego w sobie ... pisze jakby może ktoś nie wiedział I tu macie to co MM daje nam do zrobienia ( no jeszcze trzeba górę przykleić ale poglądowo to szkoda już mi było kleju ) i to co ja wypociłem po wstępnym malowaniu. Właśnie zdałem sobie sprawę że mam już 3 tła na których pokazuję części ... wybaczcie Pozdrawiam Edytowane 29 Lipca 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Hej.Maszt i peryskopowate Hmmm....Czy widziałeś kiedyś prawdziwy peryskop? Chyba nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 Nie widziałem nigdy na żywo takiego... Aleeeeee już poprawiam Iron Duke Mój prywatny nauczyciel Dobrze, dobrze Ochrzaniajcie jak trzeba ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Iron Duke Mój prywatny nauczyciel Bez przesady.... jeśli mogę pomóc to staram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nakovalny Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 P.S. Ma ktoś może ładne zdjęcie munduru naszego marynarza, bo przeglądając internety znalazłem mase rysunków i każdy w innym kolorze . W tym mogę pomóc . W książce "Wrzesień 1393, Wojsko Polskie 1935 -1939" wydanej przez MWP jest zdjęcie oryginalnego munduru służbowego mata z tego okresu. Z tego co na nim widać to mundur jest ciemno granatowy, prawie czarny, kołnierz jest trochę jaśniejszy. Na skanie kolor trochę przekłamuje, ale jeśli chcesz to mogę podesłać na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 Wysłałem mail'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nakovalny Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Skan powinien już dotrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi