fiedotow Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Po modelach Spitfire z sinikiem Griffon wróciłem do jedynie słusznej wersji silnikowej a mianowicie do Merlinów. Nie umniejszając urodzie griffonowych Spitów, jednak ze względu chyba na fakt, że latali na nich nasi piloci Spity z Merlinem najbardziej mi się podobają. Tak troszkę nie po kolei buduję je. Bo cieszy już oko Mk. XVI i MK. V (obecnie na wystawie w Muzeum Oręża w Kołobrzegu razem z innymi modelami) a pierwszej seryjnej wersji nie zbudowałem jeszcze. Czas więc na najwcześniejszego Spitfire Mk. I. Nie uprzedzam założeń "taktycznych" ale po kolei będę odsłaniał etapy powstawania projektu. Na początek sam Spitfire: W założeniach PPP czyli Prawie Prosto Pudłowy. Nienajgorszy zestaw Airfix'a sprzed ... no nie ważne ilu lat... Wymieniony na żywiczny fotel z zawieszeniem. Wręga poprawiona. Wręga pod tablicę przyrządów. Dodane przewody i żywiczna busola. Kokpit po natrysku podkładem... ... i kolorkiem podstawowym - A117 Dodana tablica z "blaszki" Eduarda i "ygrekowe" pasy z tej samej blaszki. Górny pas naciągu z bibułki papierosowej. Kompletny kokpit wstawiony w prawą burtę... ... i lewa strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Jako wielki fan Spitfier'ów będę zaglądał, a w sumie to w pierwszym rzędzie siadam i popatrzę ładniutka kabina. Fajne kalki do polskich Mk.I są w Kagero Top Colors 27, mam i sobie chwalę ten zeszycik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 śliczności nicc dodać nic ująć. Sam mam teraz na warsztacie Spita z Airfixa. I jak na razie dłubie nad kabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Jako wielki fan Spitfier'ów będę zaglądał, a w sumie to w pierwszym rzędzie siadam i popatrzę ładniutka kabina. Fajne kalki do polskich Mk.I są w Kagero Top Colors 27, mam i sobie chwalę ten zeszycik Tyle, że w barwach polskiego dywizjonu nie uświadczysz... Ja się jeszcze prawdę mówiąc nie zdecydowałem na malowanie... Jeszcze mam troszkę czasu... Dzięki za miłe słowa Waszmościowie Ale do rzeczy... W tym odcinku małe vade mecum dla początkujących modelarzy: Jak zrobić dość dobrą kabinkę VACU pasującą do modelu... Ale najpierw: Poszpachlowany kadłub... ... i skrzydło. Jak wykonać dość dobrą kabinkę vacu pasującą do modelu. Zestawowa kabina posłuży do wykonania formy vacu. Zalana silikonem. Negatyw silikonowy... ... i silikonowy pozytyw który... ... posłużył do wykonania wewnętrznej formy vacu. Widoczne otwory odpowietrzające wywiercone w "ramie" kabiny Po kilku próbach... ... jeszcze z dużym naddatkiem... ... prawie gotowa kabinka... ... która otrzyma jeszcze ramy z plastiku 0.2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 A nie za dużo śmieci w tej formie i na oszkleniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2013 A nie za dużo śmieci w tej formie i na oszkleniu ? No nie wiem jak inni, ale zwykłem przed użyciem czyścić formy i elementy... A, że kurz osiada... Takie jego kurzamać prawo A zdjęcia są tylko poglądowe i nie są bezpośrednią fotorelacją z przebiegu procesu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Września 2013 Autor Share Napisano 12 Września 2013 Nieśpiesznie, bo mało czasu prace posuwają się do przodu. Płatowiec zmontowany. Góra połączenia skrzydło - kadłub bez szpachlowania, wystarczyło stopniowo sklejać strony zachowując poprawność geometrii. Niestety, jakoś nasz Spitek był nieco za okrągły na brzuszku... Trzeba mu było za pomocą narzędzi ściernych i szpachlówki poprawić to i owo... Śmigło "na sucho" ale się obraca... Tyle na te chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 12 Września 2013 Share Napisano 12 Września 2013 Witaj Bogdan, coś rzadko ostatnio gościsz na forum. Chętnie obejrzałbym aktualizacje także innych tematów... A tu - dobrze widzieć już klasyczną sylwetkę. Pytanie: malowanie przewidujesz pudełkowe czy może wariant z kokardami dwukolorowymi? (jak dla mnie granatowo-czerwone prezentują się bardzo ciekawie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 12 Września 2013 Autor Share Napisano 12 Września 2013 Może jeszcze malowanie nie do końca wybrane. Tyle tylko powiem, że spód na dzień dzisiejszy będzie pół na pół. Mam co prawda zrobione przez kolegę na ploterze maski do K9794 WZ*T właśnie z dwukolorowymi rądlami, ale jeszcze decyzja nie zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekzIna Napisano 16 Września 2013 Share Napisano 16 Września 2013 Pierwsze Spitki, miło popatrzeć (choć dla mnie to IX nabrała pełnej subtelności). Ukłon za pokazanie, że Airfix to temat na który warto spojrzeć. Ja kabinkę zawsze robiłem bardziej brutalnie, na długim patyku mocowałem kabinkę za pomocą modeliny, a potem rozgrzany do granic plastyczności fragment cienkiego opakowania ciągnąłem w dół aż powstał grzyb wysokości kilku cm z kabinką na górze. A czasy to były że się przeklinało producenta koszul, że zamiast plastikowych, przezroczystych usztywniaczy, wkładał tekturowe Edit: Modelarstwo nie jest zajęciem intensywnie angażującym pracę ciała, dlatego proponuję przejść na śmietanki o mniejszym procencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Za pomocą taśmy DYMO naciąłem zatarty podział blach przejścia skrzydło - kadłub. Kabina przed rozcięciem otrzymuje wewnętrzną ramkę, a "chłodnica" "chłodnicę". Krótkimi skoczkami zbliżamy się do malowania... Jeszcze w kabinie celownik pierścieniowy. Jeszcze nie wiem jak go zrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Witaj Boguś - faktycznie ostatnio było trudno natknąć się na Twoje warsztaty a nieukrywam że zawsze mnie motywowały do pracy, podobnie jak ty sympatyzuję w Spitach także oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 Tomku... Prace trwają ale wyniki są mało wymierne... Metoda małych kroczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 A więc małymi kroczkami... Kabinka przed rozcięciem. Jeszcze tył ale to już z innego kawałka. Chłodnica do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Z wykałaczki wytoczyłem podstawę celownika. Sam celownik to adaptowany od P 11c. Chłodnica i chwyt powietrza do gaźnika również na miejscu. Kabina pocięta. Limuzyna otrzymała ramy zewnętrzne z folii aluminiowej, ponieważ będzie najmocniej odrapana. Jeszcze maskowanie i podkładujemy I to by było tyle na dziś. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 29 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2013 Czas na malowanie. Przedtem Spitek otrzymał korek paliwa, ogonowy zaczep anteny i pasy blachy na osłonie zbiornika paliwa wykonane z samoprzylepnej folii aluminiowej. Prysnąłem go podkładem Mr. Surfacer 1200. Później preszowanie czarnym Humbrolem i na to akrylowa biała Pactra. Ponieważ dół w malowaniu D/N to część przestrzeni na spodzie lewego płata też prysnąłem białą. Da to w finale wypłowienia czarnej farby. P.S Tak wygląda po pryśnięciu czarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2014 Na początku był... Chaos? .. No to też... Ale naszkicowałem plamy i prysnąłem DE. Później po zbluetackowaniu poszedł DG. Wszystko Gunze. Po zdjęciu maskowań pokazały się brzydkie odpryski. Kolejne maskowania i delikatne pryskanie usunęły to... Przy okazji bardzo rozcieńczonym białym acrylowym Humbrolem zrobiłem podkłady pod okopcenia i wypłowienia farby... Chyba jednak za wcześnie. bo powinienem najpierw namalować rondle i literki. Jeszcze poprawka aluminiowym na lotce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 Szczerze mówiąc "z pewną taką nieśmiałością" podszedłem do malowania rondli od masek. Przygotował mi je kol. Zbyszek z przeciwka (wielkie dzięki) na ploterze. Maski wycięte są z folii Oramasc. W wymierzonych miejscach nakleiłem maski i domaskowałem taśmą malarską. Na pierwszy ogień poszedł Humbrol 189 Insignia Blue. dokleiłem maski dla czerwonych kręgów i prysnąłem Humbrolem 153 Insignia Red. Prawdę powiedziawszy efekt przerósł moje oczekiwania. Chyba od tego Spitka rondle i ogonowe insygnia będę malował w ten sposób. Jutro jeszcze kadłubowe do końca, ale o tym po tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Jak masz możliwość to namaluj wszystkie rondle. Bardzo fajnie to wygląda. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Defiant Mk.I - MPM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 No przecież maluję ;) hihihihihihi W związku ze zmianami oznakowania samolotów RAF zamalowano stare znaki nanosząc na ich miejscu nowe. Na archiwalnych, nielicznych zdjęciach mojego Spitfire widać przebijający żółty krąg. W modelu AZ w 1:72 jest nawet taka kalka. Ale nie wiem, czemu projektant zrobił dwa identyczne rondle. Postanowiłem użyć masek które zostały i użyć ich do wykonania "przebitek" żółtego. Kalka z AZ To w przerwie w budowie - moja kolacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2014 Oznaczenia boczne A tu brudzing. Jeszcze troszkę poprawek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Co to dokładnie za kolor na litery kodowe? Samo wykonanie ciekawe ,czekam na finisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2014 Kolorystykę liter kodowych opisuje Wojtek Matusiak w 4 cz. monografii Spita. Był to Medium Sea Grey. Ja użyłem Gunze H332. Jak widać krój liter zerżnąłem żywcem z AZ, więc o kształt liter pretensje jakby co nie do mnie . Muszę jeszcze popracować nad zaciekami. Ma ktoś jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 Spitek stanął dziś o własnych kołach. Jeszcze dysza prędkościomierza, antena, kilka pod i domalówek oraz limuzyna kabiny i wydechy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Stycznia 2014 Share Napisano 26 Stycznia 2014 Pomalowany kozacko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi