Skocz do zawartości

Pierwszy spośród wielu - Spitfire Mk. I

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

Po modelach Spitfire z sinikiem Griffon wróciłem do jedynie słusznej wersji silnikowej a mianowicie do Merlinów. Nie umniejszając urodzie griffonowych Spitów, jednak ze względu chyba na fakt, że latali na nich nasi piloci Spity z Merlinem najbardziej mi się podobają.

Tak troszkę nie po kolei buduję je. Bo cieszy już oko Mk. XVI i MK. V (obecnie na wystawie w Muzeum Oręża w Kołobrzegu razem z innymi modelami) a pierwszej seryjnej wersji nie zbudowałem jeszcze.

Czas więc na najwcześniejszego Spitfire Mk. I. Nie uprzedzam założeń "taktycznych" ale po kolei będę odsłaniał etapy powstawania projektu. Na początek sam Spitfire:

W założeniach PPP czyli Prawie Prosto Pudłowy.

2l1m.jpg

Nienajgorszy zestaw Airfix'a sprzed ... no nie ważne ilu lat...

eo96.jpg

Wymieniony na żywiczny fotel z zawieszeniem. Wręga poprawiona.

xs6v.jpg

Wręga pod tablicę przyrządów. Dodane przewody i żywiczna busola.

q5yf.jpg

Kokpit po natrysku podkładem...

w2o2.jpg

... i kolorkiem podstawowym - A117

xh44.jpg

rfly.JPG

qvaq.jpg

kzmj.jpg

Dodana tablica z "blaszki" Eduarda i "ygrekowe" pasy z tej samej blaszki. Górny pas naciągu z bibułki papierosowej.

854j.JPG

3wmd.jpg

Kompletny kokpit wstawiony w prawą burtę...

8n3p.jpg

... i lewa strona.

Jako wielki fan Spitfier'ów będę zaglądał, a w sumie to w pierwszym rzędzie siadam i popatrzę ładniutka kabina. Fajne kalki do polskich Mk.I są w Kagero Top Colors 27, mam i sobie chwalę ten zeszycik

Jako wielki fan Spitfier'ów będę zaglądał, a w sumie to w pierwszym rzędzie siadam i popatrzę ładniutka kabina. Fajne kalki do polskich Mk.I są w Kagero Top Colors 27, mam i sobie chwalę ten zeszycik

Tyle, że w barwach polskiego dywizjonu nie uświadczysz...

Ja się jeszcze prawdę mówiąc nie zdecydowałem na malowanie... Jeszcze mam troszkę czasu... Dzięki za miłe słowa Waszmościowie

Ale do rzeczy...

W tym odcinku małe vade mecum dla początkujących modelarzy: Jak zrobić dość dobrą kabinkę VACU pasującą do modelu...

Ale najpierw:

z4vv.jpg

t0o4.jpg

44y7.jpg

Poszpachlowany kadłub...

mmkk.jpg

akg9.jpg

... i skrzydło.

Jak wykonać dość dobrą kabinkę vacu pasującą do modelu.

xqcl.jpg

Zestawowa kabina posłuży do wykonania formy vacu.

zvkn.jpg

Zalana silikonem.

x9dm.jpg

Negatyw silikonowy...

09ly.jpg

... i silikonowy pozytyw który...

jhjr.jpg

... posłużył do wykonania wewnętrznej formy vacu. Widoczne otwory odpowietrzające wywiercone w "ramie" kabiny

e8um.jpg

Po kilku próbach...

fidh.jpg

... jeszcze z dużym naddatkiem...

3lzi.jpg

... prawie gotowa kabinka...

gixv.jpg

... która otrzyma jeszcze ramy z plastiku 0.2 mm

A nie za dużo śmieci w tej formie i na oszkleniu ?

No nie wiem jak inni, ale zwykłem przed użyciem czyścić formy i elementy... A, że kurz osiada... Takie jego kurzamać prawo

A zdjęcia są tylko poglądowe i nie są bezpośrednią fotorelacją z przebiegu procesu...

• 4 weeks later...

Nieśpiesznie, bo mało czasu prace posuwają się do przodu.

Płatowiec zmontowany. Góra połączenia skrzydło - kadłub bez szpachlowania, wystarczyło stopniowo sklejać strony zachowując poprawność geometrii.

kz4x.jpg

iuv5.jpg

Niestety, jakoś nasz Spitek był nieco za okrągły na brzuszku...

qrwf.jpg

Trzeba mu było za pomocą narzędzi ściernych i szpachlówki poprawić to i owo...

dcgq.jpg

Śmigło "na sucho" ale się obraca...

5h6l.jpg

Tyle na te chwile...

Witaj Bogdan, coś rzadko ostatnio gościsz na forum. Chętnie obejrzałbym aktualizacje także innych tematów...

A tu - dobrze widzieć już klasyczną sylwetkę.

Pytanie: malowanie przewidujesz pudełkowe czy może wariant z kokardami dwukolorowymi? (jak dla mnie granatowo-czerwone prezentują się bardzo ciekawie)

Może jeszcze malowanie nie do końca wybrane. Tyle tylko powiem, że spód na dzień dzisiejszy będzie pół na pół. Mam co prawda zrobione przez kolegę na ploterze maski do K9794 WZ*T właśnie z dwukolorowymi rądlami, ale jeszcze decyzja nie zapadła.

Pierwsze Spitki, miło popatrzeć (choć dla mnie to IX nabrała pełnej subtelności). Ukłon za pokazanie, że Airfix to temat na który warto spojrzeć. Ja kabinkę zawsze robiłem bardziej brutalnie, na długim patyku mocowałem kabinkę za pomocą modeliny, a potem rozgrzany do granic plastyczności fragment cienkiego opakowania ciągnąłem w dół aż powstał grzyb wysokości kilku cm z kabinką na górze. A czasy to były że się przeklinało producenta koszul, że zamiast plastikowych, przezroczystych usztywniaczy, wkładał tekturowe

Edit: Modelarstwo nie jest zajęciem intensywnie angażującym pracę ciała, dlatego proponuję przejść na śmietanki o mniejszym procencie

• 1 month later...

Za pomocą taśmy DYMO naciąłem zatarty podział blach przejścia skrzydło - kadłub.

Kabina przed rozcięciem otrzymuje wewnętrzną ramkę, a "chłodnica" "chłodnicę". Krótkimi skoczkami zbliżamy się do malowania...

Jeszcze w kabinie celownik pierścieniowy. Jeszcze nie wiem jak go zrobię...

llam.jpg

fymp.jpg

uh5.JPG

exxi.jpg

y5n7.jpg

eq4i.jpg

Witaj Boguś - faktycznie ostatnio było trudno natknąć się na Twoje warsztaty a nieukrywam że zawsze mnie motywowały do pracy, podobnie jak ty sympatyzuję w Spitach także oglądam.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Z wykałaczki wytoczyłem podstawę celownika. Sam celownik to adaptowany od P 11c. Chłodnica i chwyt powietrza do gaźnika również na miejscu. Kabina pocięta. Limuzyna otrzymała ramy zewnętrzne z folii aluminiowej, ponieważ będzie najmocniej odrapana. Jeszcze maskowanie i podkładujemy

m0qq.jpg

mj03.jpg

7juq.jpg

0b99.jpg

9cm1.jpg

0d6y.jpg

ouk6.jpg

dj69.jpg

I to by było tyle na dziś.

p0jf.jpg

Wesołych Świąt

Czas na malowanie.

Przedtem Spitek otrzymał korek paliwa, ogonowy zaczep anteny i pasy blachy na osłonie zbiornika paliwa wykonane z samoprzylepnej folii aluminiowej. Prysnąłem go podkładem Mr. Surfacer 1200. Później preszowanie czarnym Humbrolem i na to akrylowa biała Pactra. Ponieważ dół w malowaniu D/N to część przestrzeni na spodzie lewego płata też prysnąłem białą. Da to w finale wypłowienia czarnej farby.

d0j4.jpg

um3l.jpg

p4ff.jpg

1m4b.jpg

pnt2.jpg

danl.jpg

zwnq.jpg

dlq0.jpg

P.S

Tak wygląda po pryśnięciu czarnym

h969.jpg

• 3 weeks later...

Na początku był... Chaos? .. No to też... Ale naszkicowałem plamy i prysnąłem DE. Później po zbluetackowaniu poszedł DG. Wszystko Gunze.

Po zdjęciu maskowań pokazały się brzydkie odpryski. Kolejne maskowania i delikatne pryskanie usunęły to... Przy okazji bardzo rozcieńczonym białym acrylowym Humbrolem zrobiłem podkłady pod okopcenia i wypłowienia farby... Chyba jednak za wcześnie. bo powinienem najpierw namalować rondle i literki. Jeszcze poprawka aluminiowym na lotce...

j1d8.jpg

zpdq.jpg

at99.jpg

m3hw.jpg

w4kv.jpg

cxqi.jpg

Szczerze mówiąc "z pewną taką nieśmiałością" podszedłem do malowania rondli od masek. Przygotował mi je kol. Zbyszek z przeciwka (wielkie dzięki) na ploterze. Maski wycięte są z folii Oramasc. W wymierzonych miejscach nakleiłem maski i domaskowałem taśmą malarską. Na pierwszy ogień poszedł Humbrol 189 Insignia Blue. dokleiłem maski dla czerwonych kręgów i prysnąłem Humbrolem 153 Insignia Red. Prawdę powiedziawszy efekt przerósł moje oczekiwania. Chyba od tego Spitka rondle i ogonowe insygnia będę malował w ten sposób. Jutro jeszcze kadłubowe do końca, ale o tym po tym...

ic9i.jpg

kp5v.jpg

0dz1.jpg

x5dm.jpg

5djm.jpg

No przecież maluję ;) hihihihihihi

W związku ze zmianami oznakowania samolotów RAF zamalowano stare znaki nanosząc na ich miejscu nowe. Na archiwalnych, nielicznych zdjęciach mojego Spitfire widać przebijający żółty krąg. W modelu AZ w 1:72 jest nawet taka kalka. Ale nie wiem, czemu projektant zrobił dwa identyczne rondle. Postanowiłem użyć masek które zostały i użyć ich do wykonania "przebitek" żółtego.

wt6z.jpg

Kalka z AZ

oej8.jpg

ftvn.jpg

e0g0.jpg

ar3p.jpg

b5mx.jpg

To w przerwie w budowie - moja kolacja...

• 2 weeks later...

Kolorystykę liter kodowych opisuje Wojtek Matusiak w 4 cz. monografii Spita. Był to Medium Sea Grey. Ja użyłem Gunze H332. Jak widać krój liter zerżnąłem żywcem z AZ, więc o kształt liter pretensje jakby co nie do mnie . Muszę jeszcze popracować nad zaciekami. Ma ktoś jakieś sugestie?