Skocz do zawartości

Czym usunąć super gluta z plastiku ?

lukasz2525

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od razu się przyznaję , że średnio interesuję się modelarstwem ( próbowałem kiedyś skleić Scanię , skończyłem gdy silnik nie mieścił się pod kabiną i całość nie chciała się zejść ) , ale od czasu do czasu kupię jakiś metalowy model , jak napotkam coś ciekawego . Dzisiaj przyszło moje Ferrari , chwilę się pocieszyłem , a później otwierając klej chlapnąłem dwie duże krople na podstawkę :( . Czym się tego paskudztwa pozbyć ? Jest to stary model , gdzie dół podstawki był jeszcze błyszczący .

http://img819.imageshack.us/img819/7200/xfoe.jpg :(

O , ile odpowiedzi , jak miło . A ja głupi chciałem to zdrapywać już po południu , pewnie bym tylko porysował i dziur narobił , rozumiem że dostanę to w jakiejś drogerii ?

Ps. Jak nie zwróciliście uwagi , to winowajca leżał na zdjęciu , z resztą zaraz obok kabli i baterii od Lamborghini , gdyż jak mam chwilę czasu i parę złotych do wydania , to zakładam ledy do aut , Lamborghini jak widać ma wszystko na wierzchu , a Subaru ma baterie w bagażniku i przełącznik w podstawce .

http://img843.imageshack.us/img843/9391/p6cw.jpg

I tu przy okazji kolejne pytanie tego samego typu , od za dużej ilości kleju przy przyklejaniu diody do przezroczystego plastiku , który robi w Subaru za światła plastik ten troszkę się jakby ściemnił i zmatowił , widać że jest ciemniejszy i mniej się błyszczy od drugiej strony , można to czymś spróbować poratować ?

O , ile odpowiedzi , jak miło . A ja głupi chciałem to zdrapywać już po południu , pewnie bym tylko porysował i dziur narobił , rozumiem że dostanę to w jakiejś drogerii ?
Dostaniesz na przykład tu:

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty47590/debonder_ps_f_rozpuszczalnik_do_kleju_ca

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39559/rozklejacz_do_cyjanoakryli

Na zmatowienie to już nie za bardzo poradzisz. To parujący Cyjanokryl matowi przeźroczyste elementy.

Spróbuj Debonderem może pójdzie.

Jeśli zależy Ci na dalszym niszczeniu podstawki zastosuj się do "rady" powyżej. Debonder niszczy plastyk, nadaje się do usuwania cyjanoakrylatu z części matealowych - fototrawionych, czy skóry palców (podstawowe zastosowanie). Pozostaje Ci szlifowanie i polerowanie podstawki, wklej zdjęcie problemu a będzie można doradzić więcej.

Cytat ze str. producenta:

"Debonder is made from a blend of nitromethane and other solvents. We have found that this blend works better for removing cured CA from skin.Debonder will dissolve cured CA’s in approximately one minute. It can be used on a variety of surfaces to remove cured adhesive. It can be used to reposition parts that are glued out of alignment or remove CA from skin. It can be used to loosen the CA from bonded fingers. Just apply a liberal amount of Debonder and allow it to work for about a minute. Then gently roll your fingers to loosen the bond. After they are apart, use additional Debonder to completely remove the cured CA from your skin. Please note that it will damage most plastics and dissolve white foam on contact so it should not be used in these applications."

Dla niedowiarków - sprawdźcie opinie o rodzimym odpowiedniku. Ku przestrodze.

http://www.mojehobby.pl/products/Rozklejacz-Debonder-do-klejow-cyjanoakrylowych.html

Jeszcze mi w życiu debonder CMK plastiku nie ruszył... Nie wiem co to za legendy ludowe opowiadacie. Nie dalej jak wczoraj odklejałem fototrawionki z plastikowego modelu. Zalałem całe okolice debonderem, który wyparował w 10 sekund, a plastik jak był tak jest.

Debonder może ale nie musi uszkodzić plastik.

Mnie jeszcze się nie przytrafiło żadne zniszczenie.

Jeśli są wątpliwości to pozostaje tylko zrobić test w niewidocznym miejscu (np. od spodu podstawki).

Jeśli zadziała prawidłowo to na pewno będzie lepszym sposobem na usunięcie kleju niż szlifowanie papierem ściernym.

Problem pewnie w tym, że klej wchodząc w reakcję z debonderem utworzyć może substancję która weżre się w plastyk tak samo jak świeże CA, myślę, że dużo zależy od grubości położonego CA, składu debondera, oraz umiejętności osoby rozklejającej.