spiton Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Na Bronco schnie szpachla... I fakt ten kazał mi rozpocząć kolejny projekt modernizacyjny. Tym razem będzie to MiG 29 wyposażony w kokpit i kabinę Eurofightera. Inspiracja była dyskusja na tym forum dotycząca właśnie przyszłości MiGów 29 w polskich siłach powietrznych. Oglądając kokpity zmodernizowanych i tak dosyć "głębokich" kabin, Migów pomyślałem sobie, że niedługo, nie będzie nic z nich widać, i wpadłem na pomysł "przeszczepienia całej kabiny z Eurofightera. "wysokiej" o świetnej widoczności. Nowoczesnej i ergonomicznej...... Pierwszy szkic : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Obawiam się, że będzie wyglądał dość pokracznie. Wypchnięcie kabiny w górę spowoduje, że kadłub w tym miejscu będzie nieproporcjonalnie wysoki, a sama osłona kabiny nieracjonalnie duża. Tyle moich 3 groszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Garść zupełnie subiektywnych uwag: Ze statecznikami pionowymi bym nie kombinował Poza tym, że kabina jest dużo większa, to na załączonych grafikach wygląda zgrabnie "Broda" mogłaby być mniejsza. Pomysł ogólnie bardzo ciekawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2013 .... a sama osłona kabiny nieracjonalnie duża. ... ,-)) Kabina będzie z jednoosobowego Eurofightera. Jest raczej racjonalnie duża. Widok z F-15, czy F-16 czy każdego innego zachodniego myśliwca jest znacznie lepszy, niż widok z myśliwców rosyjskich. No może poza Su-27. A jak pisałem po modernizacji MiGów 29 z kabiny do przodu widać jeszcze mniej. Dlatego ten pomysł. A widok z kabiny to podstawa sukcesu w walce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Jak na moje to stateczniki vol.1 są fajne, takie rekinie i nie wiem czemu, ale przypominają troszkę Skorpionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toyo Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Wstawiając taką kabinę zmniejszyłeś miejsce na radar, dałeś pod spód system KOŁS (termonamiernik i dalmierz), to zaś spowoduje, że w walce manewrowej przeciwnik częściej znajdzie się w martwym polu obserwacji tego urządzenia. Celownik nahełmowy, który współpracuje m.in. z termonamiernikiem ma zakres obserwacji do góry 60 stopni, w tym przypadku będzie miał... nic do góry, około 15 stopni w dół (tyle widzi pilot), czyli całe nic. Wiem, że to SF, ale weź pod uwagę zmianę wytrzymałości, dotychczas zamknięte profile otwierasz, a osłona kabiny nie zniweluje tego braku. Nie możesz manipulować przy statecznikach pionowych, zmniejszenie ich powierzchni lub zwiększenie, spowoduje zmianę stateczności samolotu. Jako ciekawostkę podam, że maksymalny kąt natarcia samolotu MiG-29 wynosi 26 stopni i wynika on nie z utraty siły nośnej, bo ta byłaby wytwarzana na dużo większych kątach, ale z tego, że usterzenie dostaje się w cień aerodynamiczny kadłuba i nie daje właściwej stateczności bocznej samolotu. Dodanie każdej masy (końcówki usterzenia pionowego) powoduje ograniczenia w prędkościach kątowych podczas obrotu samolotu, a to jest dość poważna wada w walce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Przyjemnie mądre rzeczy poczytać. Z tym, że sam nos został, na obrazkach przynajmniej, bez zmian więc radar mógłby zostać. System optyczny rzeczywiście przenieś Spitonku na górę, chyba że planujesz coś w rodzaju systemu DAS z F-35 :P Gruszki z ogona przenieś może na końcówki skrzydeł albo na pylonik między dyszami. To taki mój pomysł Ci podsuwam. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 To ja sugeruję nieco inną wersję - stare MiGi zostały odświeżone, przedłużono im resursy i... przebudowano na bezpilotowce. Taktyka ich wykorzystania przewiduje wysyłanie ich przed głównymi siłami, gdzie "czyściłyby" drogę dla maszyn uderzeniowych drugiej fali i ustalały położenie sił nieprzyjaciela. Powiększona kabina kryła by elektronikę + łączność satelitarną, do tego dodatkowe stateczniki poziome z przodu dla zwiększonej manewrowości. Do tego komplet uzbrojenia pow.-pow. + zbiorniki podwieszane + końcówka do tankowania w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 Jak szalec to szalec Wersja dwumiejscowa, dalbym na kadlub hamulec aerodynamiczny jak w F-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 15 Sierpnia 2013 Share Napisano 15 Sierpnia 2013 To może kolejny projekt, taki ? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Wstawiając taką kabinę zmniejszyłeś miejsce na radar Nie zupełnie. Wydłuzyłem troche dziub . dałeś pod spód system KOŁS (termonamiernik i dalmierz), to zaś spowoduje, że w walce manewrowej przeciwnik częściej znajdzie się w martwym polu obserwacji tego urządzenia. Celownik nahełmowy, który współpracuje m.in. z termonamiernikiem ma zakres obserwacji do góry 60 stopni, w tym przypadku będzie miał... nic do góry, około 15 stopni w dół (tyle widzi pilot), czyli całe nic. Racja. Zmienie to Wiem, że to SF, ale weź pod uwagę zmianę wytrzymałości, dotychczas zamknięte profile otwierasz, a osłona kabiny nie zniweluje tego braku. Tu niestety zakładam, że da się to jakoś zrobić ,-)). To tylko model. A kabine mam od Eurofightera, bo taka mam. W rzeczywistosci do kwestii takiej modernizacji podeszłoby sie bardziej realistycznie, i zaprojektowało zmiany tak by jak najmniej ingerowac w siłowa konstrukcje płatowca. Ale to tylko plastikowy model i w tej kwestii zachowam sie nieprofesjonalnie ,-)) Nie możesz manipulować przy statecznikach pionowych, zmniejszenie ich powierzchni lub zwiększenie, spowoduje zmianę stateczności samolotu. Jako ciekawostkę podam, że maksymalny kąt natarcia samolotu MiG-29 wynosi 26 stopni i wynika on nie z utraty siły nośnej, bo ta byłaby wytwarzana na dużo większych kątach, ale z tego, że usterzenie dostaje się w cień aerodynamiczny kadłuba i nie daje właściwej stateczności bocznej samolotu. Pomyślałem, że dłuższy przód i większa kabina wymagać może skompensowania większymi statecznikami. Ale jak nie, to lepiej, bo będę miał mniej pracy ,-)). Dodanie każdej masy (końcówki usterzenia pionowego) powoduje ograniczenia w prędkościach kątowych podczas obrotu samolotu, a to jest dość poważna wada w walce. Racja. Przyjemnie mądre rzeczy poczytać. Z tym, że sam nos został, na obrazkach przynajmniej, bez zmian więc radar mógłby zostać. System optyczny rzeczywiście przenieś Spitonku na górę, chyba że planujesz coś w rodzaju systemu DAS z F-35 :P Gruszki z ogona przenieś może na końcówki skrzydeł albo na pylonik między dyszami. To taki mój pomysł Ci podsuwam. Powodzenia w budowie. Co to jest ten DAS z F-35 ?? To ja sugeruję nieco inną wersję - stare MiGi zostały odświeżone, przedłużono im resursy i... przebudowano na bezpilotowce. Ciekawa koncepcja. Niemniej na razie nie skorzystam, bo mam już kabinę od Eurofightera i się na ten "przeszczep" napaliłem ,-)) Taktyka ich wykorzystania przewiduje wysyłanie ich przed głównymi siłami, gdzie "czyściłyby" drogę dla maszyn uderzeniowych drugiej fali i ustalały położenie sił nieprzyjaciela.Powiększona kabina kryła by elektronikę + łączność satelitarną, do tego dodatkowe stateczniki poziome z przodu dla zwiększonej manewrowości. Do tego komplet uzbrojenia pow.-pow. + zbiorniki podwieszane + końcówka do tankowania w powietrzu. Cała ta koncepcja przewiduje udział w jakimś mega konflikcie. Ja moje samoloty SF przygotowuje na odparcie Rosyjskiej inwazji, podobnej do inwazji na Osetie. Słowem lokalny konflikt wywołany w celu wzmocnienia władzy Putina, czy innego rosyjskiego dyktatora. I potrzebuje efektywnych środków bojowych do zatrzymania kolumn dywizji zmotoryzowanych. Dlatego mój MiG-29, to bardziej samolot szturmowy niż myśliwiec. Jak na moje to stateczniki vol.1 są fajne, takie rekinie i nie wiem czemu, ale przypominają troszkę Skorpionowe Szedłem w kierunku "polskiego" designu lotniczego ,-)) Dzieki za bardzo rzeczowe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Co to jest ten DAS z F-35 ?? Oczywiście filmik to założenie tego jak to ma wyglądać jak zostanie zaimplementowane, ale Twój samolot to też SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 (...) Cała ta koncepcja przewiduje udział w jakimś mega konflikcie. Ja moje samoloty SF przygotowuje na odparcie Rosyjskiej inwazji, podobnej do inwazji na Osetie. Słowem lokalny konflikt wywołany w celu wzmocnienia władzy Putina, czy innego rosyjskiego dyktatora. I potrzebuje efektywnych środków bojowych do zatrzymania kolumn dywizji zmotoryzowanych. Dlatego mój MiG-29, to bardziej samolot szturmowy niż myśliwiec.(...) Ja w sprawie "konfliktu" Na swoje potrzeby obmyśliłem coś takiego: rok 2025r., lotniskowiec ORP Hermaszewski , wchodzący w skład Floty Południowej z główną bazą w Marialechu (dawniej Odessa).(...) możliwe podwieszenie uzbrojenia Rosyjskiego (bądź mix z zachodnim). Rosja wszak to najbliższy nas sojusznik po tym jak 5 lat wcześniej USA i tzw. Zachód, doposażywszy nasze siły zbrojne, wystawiły nas do wiatru w momencie agresji szalonego dyktatora połączonych sił narodów ukraińskiego i białoruskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Fajnie, fajnie, ale dalej nie rozwiązałeś jednej z głównych wad 29-tego, a mianowicie małego zasięgu. Może dorzucisz jakieś zbiorniki konforemne wzorem tego co projektowano kiedyś dla Su-27? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Marek K świetny pomysł. Zdecydowanie dorzucę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi