Skocz do zawartości

[relacja] F4U-4B Corsair z italeri

Schmmitt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej pierwszej (mam nadzieje że nie ostatniej ) relacji .

Model przedstawia wersje powojenną F4-U4B którą zaczeto produkować w 1945r po wygranu wojny z Japonią w stosunku do poprzedniej wesji rurził się zamątowaniem zamiast karabinów maszynowych zastosowano działka T-31 kal. 20 mm inne rużnice to silnik R-2800-18W zamontowany po raz pierwszy w wersji F4-U4 . Samolot był używanyny w Korei z powodu niedoskonałości pierwszych odrzutowców do czasu wejścia do służby F-86 .

No i to tyle histori jeśli jest błędna proszę pisać to poprawie . A teraz zdjęcia - nie umiem wstawiać jak by ktoś mogł i pomoc był bym wdzięczny.

Nie przejmujcie sie moją pisowną poniewarz jestem Dysgrafem !!

Nie przejmujcie sie moją pisowną poniewarz jestem Dysgrafem !!

a Worda, Misiu, masz?

bo jak dla mnie, dysgrafia przy pisaniu na komputerze jest najzwyklejszym wykrętem, przejawem lenistwa i olewania czytających...

gdzie te zdjęcia masz?

Witam

Budowa posuwa się dalej mam już pomalowany silnik i wnętsze kabiny. Oto fotki :

-Silnik

7zxbzzjs8iwwg2xem.jpg

-Wykryłem mały błąd w modelu według instrukji fotel pilota z wyposarzeniem powinen być ustawiony tak

pixnv9l7zn9t46b3m.jpg

ale w tym wypadku powstaje wielka dziura nad tablicą przyrządów prwidłowo powinno być ustawione tak

v7o1lovkonhuz153m.jpg

To narazie tyle Nastempne foty , jak kogoś to interesuje bedą w weekend .

Jak widze nikogo to nie ineresuje są 2 wyjścia albo nie ma co tu komętować - bo nie robie modeli rewelacyjnie albo prawie nikt nie zagląda do działu lotnictwo . Coś mi się wydaje że tą relacje prowadze sam do siebie . Ludzie zacznijcie coś pisać

Ale też nie ma narazie co u Ciebie pisać. Zrobiłeś tak niewiele, że nie da się jakoś tego "normalnie" ocenić. Dawaj następne foty, to zobaczymy

Witam

Chciałbym podiękować tym 3 osobą co coś napisały dowiodły że nie pisze sam do siebie . W modelu całkiem dużo się zmieniło , mam już sklejone skrzydła i kadłub . Prace można ocenić na ok 30% . Oto zdjęcia :

- Skrzydła

qukh6aa0o5lp8tonm.jpg

-Kadłub z prawj strony

2j2ltbu09v2t8drcm.jpg

-kadłub w całej okazałości

hb3bq7bco3x1g91om.jpg

Zdjęcia są robione przy słońcu , tzeba przyzać że ostrym i jedna strona jest zaciemniona więc szczegółów nie będzie do końca widać.

Pozdrawiam Schmmitt

Może uda Ci się za jakiś czas dorwać do aparatu, lepszego niż ten, co masz? Będzie można więcej powiedzieć o modelu. Jak na razie to widać, że czeka Ciebie sporo szlifowania. Pomalowana jest ta część, co prawdopodobnie będzie widoczna po oszkleniem, a jest nieprzeszlifowana. Widać ślady łączenia połówek. Masz zamiar z tym walczyć, czy dajesz sobie spokój w tym modelu (chyba jednak warto byłoby poszlifować i pomalować z wierzchu jeszcze raz).

Z szlifowaniem połączeń połówek kadłuba też trzeba ostrożnie, bo szlag trafi linie podziałowe i luki inspekcyjne.

Łączenia są już przeszlifowane i pomalowane na innt kolor (zoriętowałem sie że nie powinno być pomalowane na jasno zielony tylko na czarny ).

A co do aparatu jest dobry 4.1 Megapiksela tyko nie wiem jak włączyć opcje makro . Bede musiał przeglądnąć instrukcje . Co do modelu mam już przyklejone skrzydła i nałorzoą szpachlówkę i przyklejone stateczniki.

• 2 weeks later...

A co do aparatu jest dobry 4.1 Megapiksela tyko nie wiem jak włączyć opcje makro .

To, że ma 4.1 mp nie oznacza, że jest dobry , ale zdjęcia można robić dobre. włącz tryb makro (znaczek tulipana), jeżeli Ci zależy na ładnych zdjęciach to ustaw model na jakimś jednolitym tle ( ja używam niebieskiego kartonu), oświetl model 2 albo 3 lampkami o równej mocy, aparat ustaw na statywie, a jak nie dorobiłeś się statywu to ustaw na książkach, lub coś takiego, po prostu żeby stał stabilnie.

Może pomoże Ci to robić lepsze zdjęcia ja na początku robiłem tragiczne, a teraz jest już coraz lepiej

Lepsze zdjęcia = lepiej widać, co jest na tych zdjęciach = większe zainteresowanie = komentarze

Pozdrawiam

• 1 month later...

Fajny model, fajny samolot. Troche chyba tylko przelales farby na laczeniu skrzydel z kadlubem i na poszyciu nad centroplatem. Albo moze to tak na zdjeciu tylko wyszlo... Gratuluje ukonczenia modelu