Nugget Napisano 3 Listopada 2013 Share Napisano 3 Listopada 2013 Jak masz jakąś błyszcząca emalie olejną która troche już postała i pigment osiadł na dole, to możesz zebrać to co się utrzymało taki olej i naniesc w miejsca gdzie chcesz miec mokre błoto, o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Share Napisano 4 Listopada 2013 Błoto przyciemnione (nałożyłem dwie warstwy rozcieńczonego pigmentu), teraz wygląda o wiele lepiej. Poczekam jeszcze aż porządnie wyschnie i jutro porobię mokre palmy błota sposobem kolegi Nugget. Następnie psiknę wszystko matowym lakierem i galeria Takie są plany, w kolejce czeka już z niecierpliwością Stug IV (jest już cały brudny w moich tłustych odciskach palców od ciągłego oglądania ) a jak wyjdzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Pewnie spróbuj, najlepiej użyj z jakiegos błyszczącego brązu, ale mysle ze z innych barw tez powinno byc spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Zacieki przydało by się jeszcze troszkę rozetrzeć a wash jak na mój gust w niektórych miejscach za gęsty a w niektórych niewidoczny... zrób jeszcze zdjęcia w świetle dziennym ale od razu mówię że z tym washem to musisz jeszcze popracować. Nie owijamy w bawełnę Twitch. Na modelu kolegi nie ma właściwie washa, tam gdzie on powinien być. Przez to model jest płaski. Szkoda, że nie posłuchałeś wcześniejszych rad i nie zrobiłem modulacji kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 Dorobiłem mokre błoto sposobem kolegi Nugget (znalazłem w garażu jakąś starą farbę do malowania drewna, w kolorze jasnego brązu), efekt zadawalający... przynajmniej mnie Mierzu - washa troszkę poprawiłem przy śrubach, nitach i niektórych wypukłościach (jak zdążę wrócić za dnia do domu to cyknę parę fotek), to dopiero mój drugi model na forum więc dopiero zaczynam raczkować pomiędzy takimi modelarzami jak Ty (oglądając Twoje prace zastanawiam się czy i za 10 lat będę mógł się z Tobą choćby troszkę porównać ). Następny w kolejce będzie Stug IV, mam nadzieje, że mi pomożesz Nugget - mam takie pytanie: czy jak teraz trysnę całość modelu olejnym lakierem bezbarwnym (Humbrol), matowym to mokre błoto nie zleje mi się z suchym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Błoto ! Nie używaj żadnego gipsu ! Lekkie błotko same pigmenty z utrwalaczem do pignentów, fixerem itp. Grubsza faktura błotka, ja używam np drobno zmielonej kawy wymieszanej z wikolem lub od razu z farbą np humbrol. po wyschnięciu oczywiście kolorki i pigmenty. Wychodzi rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinez Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Też nie używam wypełniaczy - sam pigment moim zdaniem to dobre wyjście, tyle że idzie go więcej. Przy Tygrysie efekt był ok, a przy III myślę, że jest jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Mam preparat Miga Pigment Fixer, stosuję z pigmentami Vallejo. Nie mieszałem wcześniej pigmentów z gipsem ale same pigmenty dobrze utrwala. I jeszcze jedno jak już wymieszam pigment z gipsem to dodawać utrwalacz, wodę czy jedno i drugie? Eh gdzieś mi umknął ten temat i niestety odpowiadam za późno, swoją drogą szkoda, że najpierw nie sprawdziłeś eksperymentalnej mieszanki na starym modelu. Ja swoje "błotko" robiłem bez pigmentów. Użyłem efektów AK, które są olejne i dlatego dodawałem gips, żeby je zagęścić. Lubię tą metodą bo oleje mają właściwie od razu taki sam kolor jak po wyschnięciu. W przypadku użycia suchych pigmentów wystarczy, że połączysz je po prostu z Fixerem. Jeśli chcesz dokonać przetarcia to łączysz je z samą wodą, a Fixerem zabezpieczasz już po uzyskaniu żądanego efektu. Jak już koledzy Ci powiedzieli do gęstego błota warto zakupić Acrylic Resin. Wtedy mieszasz najpierw suche pigmenty z gipsem, dodajesz ew. piasek/ziemie jeśli potrzebujesz bardziej szorstką strukturę, a na końcu dodajesz Acrylic Resin. Pamiętaj też żeby nadać różnorodny kolor błota i nakładać je warstwami. Przede wszystkim warto też przestrzegać złotej zasady "less is more". Bo o wiele łatwiej jest dołożyć kolejną cienką warstwę niż pozbyć się za grubej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Nugget - mam takie pytanie: czy jak teraz trysnę całość modelu olejnym lakierem bezbarwnym (Humbrol), matowym to mokre błoto nie zleje mi się z suchym Szczerze, nie pryskałbym, nie maluj w tych miejscach i juz, bo możliwe że starcisz połysk, wrazie czego poprawić możesz zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 8 Listopada 2013 Autor Share Napisano 8 Listopada 2013 W końcu udało mi się wrócić do domu o przyzwoitej porze i zrobiłem kilka obiecanych fotek. Nugget - wczoraj na moich próbkach błota zrobiłem lakierowanie matem, niestety rano nie zdążyłem ocenić efektów, teraz muszę niecierpliwie czekać 8 godz. w robocie Kolejny babol to łączenie gąsienic, podczas sklejania (prawdopodobnie klej rozpuścił gumę) powstała brzydka luka, niestety z tym już prawdopodobnie nic nie zrobię. Obawiam się, że po rozklejeniu oderwaniu gąsienicy narobię więcej szkód i dojdzie do tego, że nie będę w stanie na nowo połączyć gąsek Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Zdjęcie 5 Zdjęcie 6 Jak na moje oko pierwsze w życiu błocenie modelu wyszło całkiem nie źle Jeszcze nie znam efektów malowania próbek ale, może by tak zamaskować błoto, resztę trysnąć matowym lakierem Humbrola, zerwać maski i pędzelkiem dolakierować łączenia błocka z nadwoziem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Zapraszam do komentowania. Fajne starodawne wypraski Jesteś tak fajny i pospolity jak fajny...nawet mnie to już nie chacha, trollu od panter wiedzący. Na ten czas to idę do ustępu tak żeś mnie nastroił.Ziew faJNY ...DO aż MNIE SIĘ ZACHCE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Przepraszam za OT. Rafał? Co jest? W 20 postach, w różnych tematach niemal to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_xxl Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Przepraszam za OT. Rafał? Co jest? W 20 postach, w różnych tematach niemal to samo. Wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejon26 Napisano 10 Listopada 2013 Autor Share Napisano 10 Listopada 2013 Nie było protestów co do ostatecznego polakierowania więc zakończyłem budowę modelu. Moje obawy co do lakierowania mokrego i suchego błota okazały się niepotrzebne, wyszło moim skromnym zdaniem poprawnie a jak poprawnie to zobaczcie sami w galerii viewtopic.php?f=68&t=40608 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Przepraszam za OT. Rafał? Co jest? W 20 postach, w różnych tematach niemal to samo. Wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza: Przepraszam za OT. Rafał? Co jest? W 20 postach, w różnych tematach niemal to samo. http://www.youtube.com/watch?v=oyOto_9B9Ak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi