Tysiuniek Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem sklejenia modelu tego czołgu. No i stalo się... Moim zdaniem jest to w ogóle jeden z najlepszych współczesnych czołgów średnich produkowanych seryjnie, oraz chyba najlepszy model Zvezdy. Model będzie wykonany w wersji "defiladowej", to znaczy takiej, jakim został zaprezentowany na ostatniej defiladzie na Placu Czerwonym, zorganizowanej z okazji rosyjskiego Dnia Zwycięstwa. Czyli model będzie czysty, bez brudzingu i naniesionych śladów eksploatacji. Źródło: internet. Chciałbym go wykonać w mniej więcej takiej formie: Źródło: internet. Trudne początki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 26 Września 2013 Autor Share Napisano 26 Września 2013 Przepraszam za post pod postem, ale model mam już częściowo zrobiony. Wcześniej miałem problemy z Photobucketem...A model był w "produkcji". Nałożyłem pierwszą warstwę farby (Pactra 112). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Września 2013 Share Napisano 26 Września 2013 Detal rewelacja, Zvezda jak chce to potrafi . Będę obserwował - powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 No, całkiem przyjemnie. Sprostowanie tylko małe się należy, bo akurat na ostatniej defiladzie w Moskwie, T-90 jechały w jednolitym zielonym malowaniu: http://en.rian.ru/images/18101/27/181012744.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 O kurcze...Być może...W każdym razie T-90 były prezentowane na defiladach również w trójbarwnym malowaniu, przy czym barwa piaskowa występuje w dwóch odcieniach: typowo piaskowym oraz takim odcieniu wpadającym w odcień kremowy. Niestety, nie znam tych odcieni w F.S...Nigdzie nie mogłem znaleźć danych na ten temat. Poza tym to co zauważyłem na fotkach, na tych wozach nie istnieje jeden wzór kamo - właściwie każdy egzemplarz różni się pod tym względem. Być może obowiązuje tylko procentowy wzór malowania... Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Tomek, miło widzieć, że znów coś działasz, nawe jeżeli jest to "tylko" T-90 Powodzenia Co do kolorów, to Zvezda nie podaje odpowiedników w schemacie malowania? Być może pomogą Ci koledzy, którzy już ten model zrobili - kilka ich na forum powstało. A jak nie, to poszperaj w sieci - Meng i Trumpeter też T-90 mają w swojej ofercie, może tam schematy malowania okażą się bardziej pomocne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Dzięki Kuba. Coś jeszcze poszukam... Dwa przykłady malowania: Żródło: internet Żródło: internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Września 2013 Share Napisano 27 Września 2013 Gdybyś robił tą pierwszą wersję malowania ( czołg na platformie kolejowej ), to według mnie najlepszym piaskowym kolorem byłby tamiyowski BUFF . Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 27 Września 2013 Autor Share Napisano 27 Września 2013 Ten kolor nie bardzo pasuje...Porównałem ze swoim wzornikiem i zdjęciami. Zastosuję kolor Pactra 123. Pactra 112 to jak najbardziej odpowiedni kolor dla współczesnych rosyjskich pojazdów pancernych. Pactra 46 to odcień praktycznie uniwersalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 28 Września 2013 Share Napisano 28 Września 2013 Też go zacząłem dłubać, podpytywałem o kolory, szukałem. I tak MEng jako piaskowy proponuje Valeyo 71 075, ktoś tam jako czarny zastosował Tamiya XF 63 German Grey. Co do zielonego zastosuję przelicznik kolorów zaproponowanych przez Zwezdę- XF 58 Olive Green. Widzę że nie walczysz z błędami Zwezdy, ale i bez tego ta ilość detali daje po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 30 Września 2013 Autor Share Napisano 30 Września 2013 Dziękuję panowie za oceny i pomoc. Zarazem przepraszam za tak krótki warsztat. Model tak mnie wciągnął, że już go ukończyłem. Model robiony "z pudła", jedynie co zmieniłem, to siatki na silniku. Zamontowałem solidniejsze. Model do obejrzenia w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 1 Października 2013 Share Napisano 1 Października 2013 Możesz sobie darować podpisywanie zdjęć hasełkiem "źródło: internet". Totalnie nic to nie oznacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi