Skocz do zawartości

Yamashiro 1/700 Fujimi

witek@

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 205
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Może to bardziej kwestia kiepskiej pęsety
No właśnie!

Pokazywać chłopaki jaki kto ma SPRZĘT!

Naprawdę chętnie zobaczę czym pracujecie. Jestem fanem takich drobnych narzędzi, np. blacman wspominał o fajnych obcinaczkach do cienkich drucików. Co do penset, to jeśli mają łapać takie małe elementy, to muszą mieć delikatny, ostry czubek, a większość takich jest już na tyle delikatna, że mocniejsze złapanie powoduje 'minięcie się końcówek i wystrzelenie elementu. Mam taką, która ma ostry tylko sam koniec, ale próba umaczania w kleju, skleja go z nia na amen. Stąd tak jak sotter nie mogę wyjść z podziwu jak udaje Ci się donieść tak małą część na model i nie ubabrać w kleju

Ja używam takiej :

lxkc.jpg

Eksperymentowałem z pęsetami wszelakimi od drogich wyrobów z dalekowschodnich sklepów modelarskich po jakieś ekstra z czarnego metalu po kilkadziesiąt zł za sztukę ale najlepiej pracuje mi się taką z obrazka wyżej.

Co do glutów.....ja wypracowałem sobie taką metodologię

a) wylewam troszkę supergluta ( polecam bonda ) na płaską powierzchnię i ją umieszczam dośc wysoko tak abym mniej więcej miał ją na wysokości wzroku.To bardzo ułatwia "maczanie" elementu w kleju.Po prostu widzę czy nie za mocno zanurzam element a w zasadzie krawędź elementu w kleju.

Do tego precyzyjna w chwycie pęseta i przepis na czyste klejenie małych elementów gotowy.

Co do penset, to jeśli mają łapać takie małe elementy, to muszą mieć delikatny, ostry czubek, a większość takich jest już na tyle delikatna, że mocniejsze złapanie powoduje 'minięcie się końcówek i wystrzelenie elementu.

O to,to,to właśnie.

Co do glutów.....ja wypracowałem sobie taką metodologię

a) wylewam troszkę supergluta ( polecam bonda ) na płaską powierzchnię i ją umieszczam dośc wysoko tak abym mniej więcej miał ją na wysokości wzroku.To bardzo ułatwia "maczanie" elementu w kleju.Po prostu widzę czy nie za mocno zanurzam element a w zasadzie krawędź elementu w kleju.

Do tego precyzyjna w chwycie pęseta i przepis na czyste klejenie małych elementów gotowy.

Kocham to forum Przez te kilka lat, od kiedy tu siedzę, nauczyłem się więcej modelarstwie, niż przez te kilkanaście, kiedy się nim faktycznie zajmowałem

Bacznie obserwuję i notuję wszelkie rady

Ostatnio stałem się posiadaczem Yamato 1:700 Tamiya edycja wydana w 60 rocznicę zatopienia pancernika.

Koledzy ponieważ macie doświadczenie przy takiej skali to proszę o opinie na temat zestawu firmy NIKO żywiczne działka AA potrójne 20mm.

Warto w nie zainwestować . Pozostałe dodatki już posiadam ( blachy Edka i lufy mastera )

pozdrawiam

Warto w nie zainwestować . Pozostałe dodatki już posiadam ( blachy Edka i lufy mastera )

pozdrawiam

Na pewno są lepsze ...dużo lepsze niż te z zestawu.Choć gorsze od nano z Finemolds.Mają jeszcze tą zaletę,że są tanie.Ja bym je do Yamato bez namysłu zakupił.

Kurcze, jak robi profesjonalista, to 700-setka nie ustępuje w szczegółach 350-ce

Na pewno są lepsze
Warto dołożyć ponad drugie tyle do Fine Molds?

Wiesz....to zależy od priorytetów oraz od dochodów....

jeśli Twój budżet zniesie zwiększenie wydatków na jeden projekt o powiedzmy -100-150 pln ( 2-3 zestawy nano ) to warto ;-)

Natomiast jeśli twój budżet tego nie udźwignie i nie masz "fioła" na maksymalną detalizację 700-tki to

bez cienia żalu inwestuj w Niko. Podsumowując z pkt. widzenie przeciętnego Polaka

nano dla nadzianych wariatów

Fine Molds wypuszcza poprawione działka 25mm. Te obecne nie były wcale ładnie odwzorowane...

nowa wersja wygląda kusząco:

http://www.1999.co.jp/eng/image/10242253b4/30/4

na tyle kusząco, że przestanę chyba kuć z mosiądzu... tyle, że to znacznie taniej....

o w mor.....dobrze,że nie posiadam dużych zapasów. nowe wygladają rewelacyjnie.

• Super Moderator
Fine Molds wypuszcza poprawione działka 25mm. Te obecne nie były wcale ładnie odwzorowane...

na tyle kusząco, że przestanę chyba kuć z mosiądzu... tyle, że to znacznie taniej....

Na tę okoliczność, wyciągnąłem swoje potrójne działka z Nano i się im przyglądnąłem... To jest takie maleństwo, że normalnie nie zauważy się różnicy pomiędzy WA1 a WA23

Wiem, wiem - prezentują się wyśmienicie, ale tymi różnicami nie ma co się tak ekscytować

Na tę okoliczność, wyciągnąłem swoje potrójne działka z Nano i się im przyglądnąłem... To jest takie maleństwo, że normalnie nie zauważy się różnicy pomiędzy WA1 a WA23

Wiem, wiem - prezentują się wyśmienicie, ale tymi różnicami nie ma co się tak ekscytować

Ale świadomość,że ma się te lepsze wręcz idealne ......