xellus Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Witam, otwieram temat wiatraka z tytułu. Jestem mało doświadczony, ale ten model to było marzenie. Prośba do weteranów forum: jak będą jakieś sugestie, co do formy prowadzenia wpisu na forum,proszę zgłaszać! Praca nad modelem już ruszyła! Jeśli ktoś pracował nad tym modelem z Academy, proszę o wsparcie i sugestie! wanna fotele kolejne elementy kokpitu Poskładany zegar drugiego pilota Osadzone fotele, drążki i pedały Poskładana całość Po 18 latach wróciłem do tego bzika ... i wciąga jak przedtem mam nadzieję, że uda się go skończyć... Edytowane 28 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Drobna uwaga: wrzucasz bardzo małe zdjęcia, na których niewiele widać. Daj nacieszyć oczy obrazkami 800X600 albo 1024x768 bo chyba jest tam sporo dobrego modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 Zmieniłem wielkość, dzięki za sugestię - teraz to coś widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Więc tak, model całkiem fajny i przyjemny w sklejaniu, lecz ma kilka swoich błędów, z pewnością do kokpitu przydałby się ,,suchy pędzel", możesz zakupić Debonder chyba że jest jakiś inny tańszy zamiennik bo trochę zapachem przypomina zmywacz do paznokci, ale zmywacza nie używałem i nie wiem czy nie stopi plastiku, w tedy ubytki możesz wypełnić CA, a później go debonderem jechać co by nitów nie zniszczyć, przy szlifowaniu, ogólnie można pododawać dużo rzeczy od siebie, takie jak uchwyty, okablowanie, karabinu również itd. i uważaj na listwy które idą na grzbiet bo się łatwo łamią, tak więc do boju, zasiadam i obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 28 Października 2013 Autor Share Napisano 28 Października 2013 Maluję akrylami, więc debonder powinien być ok. Co do dłubania w tym kokpicie, to zakończyłem już robotę. Nie wiem co i jak tam jeszcze dopchać, bo miejsca niewiele. Poza tym po założeniu owiewki i tak niewiele widać, więc jestem zdania, że tyle wystarczy. O jakich listwach na grzbiet myślisz? Oczywiście dzięki za sugestie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 w sumie fakt, dobrze że o owiewce wspomniałeś też możesz napotkać kłopoty przy jej zakładaniu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 PaRazo w swoim kiedyś dawałem, tylko bardzo delikatnie żeby bardziej podkreślić wnętrze , w sumie wszystko zależy od tego jakie jest założenie końcowe, czy używany czy nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 To powiem pewne doświadczenie które przyszło mi przy robieniu kokpitu do AH-1 Cobra (viewtopic.php?f=86&t=40083) Wannę przemaluj np mieszanką czarnego i ciemnego szarego. Po pierwsze jak popatrzysz po zdjęciach, czarny nie jest tak intensywny, ale jakby wypłowiały, poza tym dzięki temu będziesz mógł wykonać łosza w kolorze czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Zdjęcie wstawione przez PaRazo daje podstawę do zbudowania samego kokpitu w skali przynajmniej 1:20 A tu jest niezły bal z goleniami. Academy daje 2 wersje (jedna na wyprasce B zgodna z opisem w instrukcji), druga w wyprasce G (nie ma o niej żadnej wzmianki w opisie). Wybrałem tą z G, bo jest lepiej wytłoczona i składa się z dwóch elementów. Ten drugi element jest w wersji B "odlany" w całości. Jest to kawałeczek pręta, bolca, który w odlewie wygląda jak mucha utopiona w miodzie, więc podarowałem sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 To powiem pewne doświadczenie które przyszło mi przy robieniu kokpitu do AH-1 Cobra (viewtopic.php?f=86&t=40083) Wannę przemaluj np mieszanką czarnego i ciemnego szarego. Po pierwsze jak popatrzysz po zdjęciach, czarny nie jest tak intensywny, ale jakby wypłowiały, poza tym dzięki temu będziesz mógł wykonać łosza w kolorze czarnym. Dzięki za radę! Przy następnym modelu wypróbuje, bo to inna technologia malowania od początku biorąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 Zająłem się wczoraj tylnym śmigłem... I klops! Zgubiłem jeden element! Będę musiał coś dorobić - wchodzę w "prawdziwe" modelarstwo, hehe Swoją drogą, czy Wam się też to zdarza (-rzyło)? To dla mnie jakaś żenada i wkurza mnie na maksa! Miałem ochotę wyć ze złości, ale emocje opadły i biorę się do rekonstrukcji (elemncik ma 3x4 mm). Jeszcze jedno pytanie o radę: jak malować tę ważkę? Łopaty tylnego śmigła mają być czarne, środkowa ich część (mocowanie) - Dark Green - pozostałe elementy mocowania, obrotowe w kolorze kadłuba. Z kolei chciałem prysnąć cały kadłub (z zamontowanym i zabezpieczonym kokpitem), ale wtedy musi być zamontowane tylne śmigło, które nie jest w kolorze kadłuba. NIe mogę go zdjąć na czas malowania całości. Łopaty chciałem pomalować przed zamontowaniem do statecznika. Nie bardzo wiem jak to rozwiązać... Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 A dlaczego musi być zamontowane tylne śmigło? Przyklej je osią do wykałaczki na CA, maskuj i nakładaj odpowiednie kolory. To raczej w pancerce zdarza się malować w całości złożony model. W lotnictwie częściej maluje się elementy osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 30 Października 2013 Autor Share Napisano 30 Października 2013 To rozumiem! Śmigło sobie pomaluję przed zamontowaniem. Ale żeby pomalować kadłub muszę go mieć sklejonego (2 połowy). Z kolei żeby skleić kadłub muszę zamontować na nim śmigło, bo podklejam jego oś od wewnątrz kadłuba... Czyli zostaje zamaskowanie śmigła przy malowaniu kadłuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Odpuść sobie kręcące się śmigiełko i wklej je po pomalowaniu całości. Więcej problemów sobie tylko narobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 To też rozważałem -np kołą montowane są "na fest", więc cóż by to szkodziło rotorowi?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Dokładnie. Operuj potem takim modelem z przyklejonym wirnikiem. Utrudni ci To prace, łatwiej o odłamanie tego śmigła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Dłubnąłem dalej w tylnym rotorze tak to wygląda w stateczniku Jeszcze dodam parę "gałek" i kabelków, ale dopiero po założeniu łopat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r0bson Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 widzę praca idzie to ja tylko poczekam sobie i popatrze :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 3 Listopada 2013 Autor Share Napisano 3 Listopada 2013 Złożyłem długasa w całość... Oczywiście "uciekło" mi kilka miejsc przy dociśnięciu i się rozjechały . W ruch poszła szpachla. Zaciapany, przybrał namiastkę swoich kształtów. Wygląda tak: Miejsca pechowe 1) nad kokpitem 2) między kokpitem a nosem 3)kadłub, za silnikami 4)kadłub, spód, centralnie 5) kadłub, ogon Mało wprawy w zabawie ze szpachlą odbije się na harówce pilnikami i papierami! uff Trochę razi kolorek tła - co sądzicie? Experymentuję, więc dajcie znać które do tej pory było najlepsze Tyle kina, idę obrabiać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 3 Listopada 2013 Autor Share Napisano 3 Listopada 2013 Przeszlifowany, przygotowany do pryskania! Tyle na dziś (bo już się zrobiło "jutro") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Listopada 2013 Share Napisano 4 Listopada 2013 Przeszlifowany, przygotowany do pryskania! Tyle na dziś (bo już się zrobiło "jutro") No chyba trochę marnie przeszlifowany. papier w ręce i jedziesz bo jeszcze nie nadaje się do pryskania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 4 Listopada 2013 Autor Share Napisano 4 Listopada 2013 Panowie! To jest wyszlifowane na maxa! Przebarwienia na zdjęciach to efekt koloru szpachli (biały) i surfacera (szary). Nie ma czego tam już zdzierać. Mogę tam coś majstrować, ale obawiam się że wyjdą dziury Jeszcze przemaluję rzadkim podkładem i zobaczę co wyjdzie Dzięki w każdym razie za doping! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 10 Listopada 2013 Autor Share Napisano 10 Listopada 2013 Powoli do przodu! (bardzo powoli ) Elementy kamery, nos Części oszlifowałem i położyłem podkład. Prysnę kolorem końcowym i poskładam. Nie jestem pewien, czy to dobra kolejność. Wydaje mi się, że malowanie po złożeniu będzie nieprecyzyjne. Powalczyłem z silnikami. Była szpachla i szlifowanie. Jeszcze prysnę raz surfacerem. Tu jeszcze będzie szlifowanie, dopiero po nałożeniu surfacera widać, gdzie jeszcze boli... Elementy silnika (plan pierwszy) dokleję na końcu. Chcę pomalować przed tym łopatki, które będą prawie niewidoczne, ale jednak powinny mieć kolor czarny (szary)-inny niż reszta... Dopracowałem jeszcze kadłub (uzupełniłem gęstym podkładem drobne nierówności po szpachli). Niedługo będzie relacja z malarni - kolor Helo Drab. Ale proszę jeszcze o cierpliwość i zapraszam do komentowania moich wypocin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Listopada 2013 Share Napisano 10 Listopada 2013 Cześć - Apache jest daleki od moich zainteresowań, ale taką mam kwestię: - maluj raczej po złożeniu i obróbce, jeśli malujesz aerografem nie powinno być problemów z dotarciem koloru tam gdzie trzeba; - wprawdzie piszesz, że to kwestia fotek, ale mam wrażenie, że szlifowanie szpachli i na kadłubie i na gondolach z silnikami wymaga większej staranności, jeśli jest w porządku, a to tylko fotki, to cofam Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xellus Napisano 10 Listopada 2013 Autor Share Napisano 10 Listopada 2013 Jeszcze przeszlifuję! Tego chyba nigdy za wiele...Choć zdjęcia wyolbrzymiają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi