Skocz do zawartości

IJN Kako 1942 1/700

blacman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

w niecierpliwości oczekiwania jakie drobiazgi uda się czasem zrobic...

tylny punkt obserwacji optycznej:

10933343835_0626f4b25e_b.jpg

i katapulta:

10933473754_83a14964ec_b.jpg

10933338365_08f713e96d_b.jpg

10933341125_fe241fd4b9_b.jpg

a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!!

a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!!

Właśnie przeglądałem ten odcinek relacji.Zanim dobrnąłem do końca przez myśl mi przeszło,że czystość sklejania zupełnie taka jak przy używaniu igły od aerografu.Ciesz się,że w czymś pomogłem.

Na wszystko trzeba wypracować metodologię.Wtedy 700-ka nie taka straszna.

Ja właśnie oczekuję listonosza z drucikiem nawojowym co mam nadzieję wydatnie poprawi moje następne olinowanie.

Witam..

Chciałbym dołożyć swoje trzy grosze na temat olinowania. Ja używam żyłki wędkarskiej o średnicy0,05 mm i aby farba się dobrze rozprowadzała i nie robiły się "kuleczki" mimo odtłuszczenia, jako podkład przejadę żyłkę zwykłym pisakiem. Farba akrylowa chwyta rewelacyjnie. Co do żyłki wędkarskiej nie zauważyłem aby jakoś specjalnie się naciągała czy skurczała pod wpływam temperatury. Przy tak małej skali, a co za tym idzie niewielkiej długości olinowania nie ma to praktycznie znaczenia i jest niemalże niewidoczne. To tylko moje praktyczne spostrzeżenie a każdy z nas ma swoje patenty na olinowanie:)

Pozdrawiam

Józek

Jakiś specjalny patent czy tylko używanie zaostrzonej końcówki igły do klejenia CA ?

Do tej pory używałem drucik wolframowy 0,1mm - dobrze się pracuje i pewnie do niektórych zastosowań zostanie - np zakrzywienie pozwala dotrzeć z kropelką kleju w różne zakamarki.

Natomiast igła ma jeszcze cieńsza końcówkę - co pozwala nabrać naprawdę maluteńką drobinkę kleju. Staram się "przejechać" igłą z klejem po łączonej krawędzi. Działa naprawdę dobrze - szczególnie dobrze w konstrukcjach typu kratownica...

Witam..

Chciałbym dołożyć swoje trzy grosze na temat olinowania. Ja używam żyłki wędkarskiej o średnicy0,05 mm i aby farba się dobrze rozprowadzała i nie robiły się "kuleczki" mimo odtłuszczenia, jako podkład przejadę żyłkę zwykłym pisakiem. Farba akrylowa chwyta rewelacyjnie. Co do żyłki wędkarskiej nie zauważyłem aby jakoś specjalnie się naciągała czy skurczała pod wpływam temperatury. Przy tak małej skali, a co za tym idzie niewielkiej długości olinowania nie ma to praktycznie znaczenia i jest niemalże niewidoczne. To tylko moje praktyczne spostrzeżenie a każdy z nas ma swoje patenty na olinowanie:)

Pozdrawiam

Józek

a jak naciągasz i czym kleisz?

Co teraz czas na wodnopłat ??

Jeszcze drobiazgi do drobiazgów: jakieś koła ratunkowe (ale się trawią...) linki, może wyrównam relingi i zlikwiduje te brzydki glut na relingu ...

a potem wodnopłaty

A drobiazgi to miły przerywnik a trochę ich będzie na pięknym pancerniku....

Jeszcze drobiazgi do drobiazgów: jakieś koła ratunkowe (ale się trawią...) linki, może wyrównam relingi i zlikwiduje te brzydki glut na relingu ...

a potem wodnopłaty

Faktycznie można jeszcze dopieścić łodzie.Pewnie na żywo poddane nieuzbrojonemu oku wyglądają fajnie ale jak jest chęć i czas to rzeczywiście warto relingi poprostować ;-)

Coś ostatnio widzę,że My tu na MW takie nocne mary jesteśmy ;-)

Witam..

Pozdrawiam

Józek

a jak naciągasz i czym kleisz?

Witam...

Jeśli linka wychodzi z rejek masztu to po prostu wiążę oczko i kropeleczka średnio-gęstego cyjanopanu, a jeśli zakończenie wypada gdzieś na pokładzie to wykonuję malutkie oczka z druciku ( 0,1), nawiercam otworek (0,2 ) w pokładzie i wklejam te oczka w pokład. Warto w trakcie sklejania modelu wklejać oczka na bieżąco i w odpowiednich miejscach bo może się okazać że póżniej nie będzie dostępu. Gdy przewlekę żyłkę przez oczko wtedy owe oczko zaciskam i tworzy się leciutkie zgrubienie które dość ładnie imituje śrubę rzymską (puryści mogą się nie zgadzać, ale to kwestia gustu:) ).Jeśli chodzi naciąganie, to używam do tego celu krokodylków elektromonterskich lub kuleczek z plasteliny. Dobrze jest też żyłkę przejechać pisakiem przed montażem wtedy jest ona czarna i lepiej widoczna niż przeźroczysta. Pisak którego używam mocno trzyma się żyłki i nie ściera się. Malowanie na kolor docelowy wykonuję już po całkowitym olinowaniu modelu. Nie stanowi to problemu bo farbka ( używam Vallejo) znakomicie się rozprowadza na tym primerze:) z pisaka. Równiutko i gładko, bez żadnych farfocli.

Pozdrawiam

IJN Kako będzie miał 2 wodnopłaty: Najakima E8N1 Dave oraz Aichi A13A1 Jake:

11036958603_5c7daaa33a_b.jpg

nieco uplastycznione skrzydła:

11036913344_8410708527_b.jpg

11036976083_d087c67763_b.jpg

11036925354_b6d9483b6a_b.jpg

po naniesieniu kalek:

11036928794_5eba0c2346_b.jpg

i rozpoznanie gotowe!

11036814345_23d8baa548_b.jpg

11036899336_72e5f409a4_b.jpg

Łodzie po dodaniu drobnych dodatków i nałożeniu lakieru mat oraz kutry po korekcie relingów wyszły tak:

11037015473_884b423edf_b.jpg

11037025443_6b8d27a013_b.jpg

teraz wiadomo, że przynależą do IJN Kako:

11036907566_a578790ac6_b.jpg

Całość wyposażenia rozpoznawczo, ratunkowo, reprezentacyjnego:

11036923916_7a5ab9ec33_b.jpg