blacman Napisano 17 Listopada 2013 Autor Share Napisano 17 Listopada 2013 Przy okazji widzę,że kolejną blaszkę muszę zakupić bo jakoś w poprzednich zakupach ją pominąłem ;-) blaszkę do dalmierzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 17 Listopada 2013 Share Napisano 17 Listopada 2013 Przy okazji widzę,że kolejną blaszkę muszę zakupić bo jakoś w poprzednich zakupach ją pominąłem ;-) blaszkę do dalmierzy? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Listopada 2013 Autor Share Napisano 18 Listopada 2013 Koniecznie pokaż blaszki jak się wytrawią. Kibicuję cały czas. oczywiscie... tez czekam niecierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MeliusManu Napisano 18 Listopada 2013 Share Napisano 18 Listopada 2013 Chętnie pomożemy z trawieniem blaszek, maskami lub drukiem kalkomanii w bardzo atrakcyjnych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Listopada 2013 Autor Share Napisano 18 Listopada 2013 w niecierpliwości oczekiwania jakie drobiazgi uda się czasem zrobic... tylny punkt obserwacji optycznej: i katapulta: a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 18 Listopada 2013 Katapulta wygląda rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!! Właśnie przeglądałem ten odcinek relacji.Zanim dobrnąłem do końca przez myśl mi przeszło,że czystość sklejania zupełnie taka jak przy używaniu igły od aerografu.Ciesz się,że w czymś pomogłem. Na wszystko trzeba wypracować metodologię.Wtedy 700-ka nie taka straszna. Ja właśnie oczekuję listonosza z drucikiem nawojowym co mam nadzieję wydatnie poprawi moje następne olinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Witek Zainteresowałeś mnie tym drutem nawojowym.Powoli szykuję się do olinowania na Eskimosa,poprzednie robiłem z ramek plastikowych. Zamierzsz opalić emalie i malować?Jakiej średnicy jest ten drut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 19 Listopada 2013 a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!! Jakiś specjalny patent czy tylko używanie zaostrzonej końcówki igły do klejenia CA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Witam.. Chciałbym dołożyć swoje trzy grosze na temat olinowania. Ja używam żyłki wędkarskiej o średnicy0,05 mm i aby farba się dobrze rozprowadzała i nie robiły się "kuleczki" mimo odtłuszczenia, jako podkład przejadę żyłkę zwykłym pisakiem. Farba akrylowa chwyta rewelacyjnie. Co do żyłki wędkarskiej nie zauważyłem aby jakoś specjalnie się naciągała czy skurczała pod wpływam temperatury. Przy tak małej skali, a co za tym idzie niewielkiej długości olinowania nie ma to praktycznie znaczenia i jest niemalże niewidoczne. To tylko moje praktyczne spostrzeżenie a każdy z nas ma swoje patenty na olinowanie:) Pozdrawiam Józek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Listopada 2013 Autor Share Napisano 19 Listopada 2013 a przy okazji - bardzo duże dla Witka@ - patent z igłą od aerografu to czysta poezja. To tak jak bym miał spawarkę superglue. Rewelacja!!! Jakiś specjalny patent czy tylko używanie zaostrzonej końcówki igły do klejenia CA ? Do tej pory używałem drucik wolframowy 0,1mm - dobrze się pracuje i pewnie do niektórych zastosowań zostanie - np zakrzywienie pozwala dotrzeć z kropelką kleju w różne zakamarki. Natomiast igła ma jeszcze cieńsza końcówkę - co pozwala nabrać naprawdę maluteńką drobinkę kleju. Staram się "przejechać" igłą z klejem po łączonej krawędzi. Działa naprawdę dobrze - szczególnie dobrze w konstrukcjach typu kratownica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Listopada 2013 Share Napisano 19 Listopada 2013 Katapulta nieprawdopodobna. Totalny opas szczeny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Listopada 2013 Autor Share Napisano 19 Listopada 2013 Witam..Chciałbym dołożyć swoje trzy grosze na temat olinowania. Ja używam żyłki wędkarskiej o średnicy0,05 mm i aby farba się dobrze rozprowadzała i nie robiły się "kuleczki" mimo odtłuszczenia, jako podkład przejadę żyłkę zwykłym pisakiem. Farba akrylowa chwyta rewelacyjnie. Co do żyłki wędkarskiej nie zauważyłem aby jakoś specjalnie się naciągała czy skurczała pod wpływam temperatury. Przy tak małej skali, a co za tym idzie niewielkiej długości olinowania nie ma to praktycznie znaczenia i jest niemalże niewidoczne. To tylko moje praktyczne spostrzeżenie a każdy z nas ma swoje patenty na olinowanie:) Pozdrawiam Józek a jak naciągasz i czym kleisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 19 Listopada 2013 Autor Share Napisano 19 Listopada 2013 Katapulta nieprawdopodobna. Totalny opas szczeny !! a oto jakie blaszki robi firma Rainbow: urządzenie do ćwiczeń ładowania armat 120mm: rzeczywiście to bardzo delikatne blaszki ale detal super precyzyjny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Listopada 2013 Autor Share Napisano 20 Listopada 2013 w oczekiwaniu na blaszany pokład wytwarzania drobiazgów ciąg dalszy... kuter motorowy 11m, wersja kryta oraz cabrio:) cabriolet mi się bardziej podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 Chyba mnie zmobilizujesz do pracy nad drobiazgami w trakcie oczekiwania na zakupy ;-) Śliczne maleństwa.Cabrio faktycznie przedniej urody.Co teraz czas na wodnopłat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Listopada 2013 Autor Share Napisano 20 Listopada 2013 Co teraz czas na wodnopłat ?? Jeszcze drobiazgi do drobiazgów: jakieś koła ratunkowe (ale się trawią...) linki, może wyrównam relingi i zlikwiduje te brzydki glut na relingu ... a potem wodnopłaty A drobiazgi to miły przerywnik a trochę ich będzie na pięknym pancerniku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Listopada 2013 Share Napisano 20 Listopada 2013 Jeszcze drobiazgi do drobiazgów: jakieś koła ratunkowe (ale się trawią...) linki, może wyrównam relingi i zlikwiduje te brzydki glut na relingu ... a potem wodnopłaty Faktycznie można jeszcze dopieścić łodzie.Pewnie na żywo poddane nieuzbrojonemu oku wyglądają fajnie ale jak jest chęć i czas to rzeczywiście warto relingi poprostować ;-) Coś ostatnio widzę,że My tu na MW takie nocne mary jesteśmy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 21 Listopada 2013 Autor Share Napisano 21 Listopada 2013 Pozne nocne mary... Albo bardzo wczesne ptaszydla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 21 Listopada 2013 Share Napisano 21 Listopada 2013 Witam..Chciałbym dołożyć swoje trzy grosze na temat olinowania. Ja używam żyłki wędkarskiej o średnicy0,05 mm i aby farba się dobrze rozprowadzała i nie robiły się "kuleczki" mimo odtłuszczenia, jako podkład przejadę żyłkę zwykłym pisakiem. Farba akrylowa chwyta rewelacyjnie. Co do żyłki wędkarskiej nie zauważyłem aby jakoś specjalnie się naciągała czy skurczała pod wpływam temperatury. Przy tak małej skali, a co za tym idzie niewielkiej długości olinowania nie ma to praktycznie znaczenia i jest niemalże niewidoczne. To tylko moje praktyczne spostrzeżenie a każdy z nas ma swoje patenty na olinowanie:) Pozdrawiam Józek a jak naciągasz i czym kleisz? Witam... Jeśli linka wychodzi z rejek masztu to po prostu wiążę oczko i kropeleczka średnio-gęstego cyjanopanu, a jeśli zakończenie wypada gdzieś na pokładzie to wykonuję malutkie oczka z druciku ( 0,1), nawiercam otworek (0,2 ) w pokładzie i wklejam te oczka w pokład. Warto w trakcie sklejania modelu wklejać oczka na bieżąco i w odpowiednich miejscach bo może się okazać że póżniej nie będzie dostępu. Gdy przewlekę żyłkę przez oczko wtedy owe oczko zaciskam i tworzy się leciutkie zgrubienie które dość ładnie imituje śrubę rzymską (puryści mogą się nie zgadzać, ale to kwestia gustu:) ).Jeśli chodzi naciąganie, to używam do tego celu krokodylków elektromonterskich lub kuleczek z plasteliny. Dobrze jest też żyłkę przejechać pisakiem przed montażem wtedy jest ona czarna i lepiej widoczna niż przeźroczysta. Pisak którego używam mocno trzyma się żyłki i nie ściera się. Malowanie na kolor docelowy wykonuję już po całkowitym olinowaniu modelu. Nie stanowi to problemu bo farbka ( używam Vallejo) znakomicie się rozprowadza na tym primerze:) z pisaka. Równiutko i gładko, bez żadnych farfocli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 22 Listopada 2013 Share Napisano 22 Listopada 2013 kuter motorowy 11m, wersja kryta oraz cabrio:)Cuda Panie, cudaaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 IJN Kako będzie miał 2 wodnopłaty: Najakima E8N1 Dave oraz Aichi A13A1 Jake: nieco uplastycznione skrzydła: po naniesieniu kalek: i rozpoznanie gotowe! Łodzie po dodaniu drobnych dodatków i nałożeniu lakieru mat oraz kutry po korekcie relingów wyszły tak: teraz wiadomo, że przynależą do IJN Kako: Całość wyposażenia rozpoznawczo, ratunkowo, reprezentacyjnego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Poprzeczkę podnosisz coraz wyżej ;-) ja już do niej nie doskoczę.Kalkomanie sam drukowałeś ?? Ten pleciony drucik co to za cudo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Listopada 2013 Autor Share Napisano 24 Listopada 2013 Kalkomanie sam drukowałeś ??Ten pleciony drucik co to za cudo ?? Kalkomanie są zestawowe. drucik - to plecionka z dwóch drutów 0,07mm. Zapomniałem, że mam 0,05mm imitacja liny byłaby lepsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Kalkomanie sam drukowałeś ??Ten pleciony drucik co to za cudo ?? Kalkomanie są zestawowe. Te na kutrach kalkomanie też zestawowe ?? Drucik z plecionki sam dziargałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi