Skocz do zawartości

IJN Kako 1942 1/700

blacman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te na kutrach kalkomanie też zestawowe ??

Drucik z plecionki sam dziargałeś ??

Wszystkie są zestawowe. Hasegwa ma lepsze kalki niż Fujimi...

plecionka dziargana ręcznie taką dziargarką:

11038332206_83acb96d98_c.jpg

Chyba kupię gotową plecionkę ;-)

... ale linki wg mnie mocno za grube - grubsiejsze niż wiosła...

Spróbujemy wymienić na cieńsze - jeśli superglut puści...

Dostałem blachy od trawiacza z Polski - niestety kiepsko wyszły

Dziś wysłałem projekty do Haulera w Czechach. I kolejny tydzień czekania.... zobaczymy jakie tutaj dokona się dzieło...

Dalsze postępy w budowie bez blaszek są niemożliwe. a więc Kako stoi i rdzewieje...

... ale linki wg mnie mocno za grube - grubsiejsze niż wiosła...

Spróbujemy wymienić na cieńsze - jeśli superglut puści...

Dostałem blachy od trawiacza z Polski - niestety kiepsko wyszły

Dziś wysłałem projekty do Haulera w Czechach. I kolejny tydzień czekania.... zobaczymy jakie tutaj dokona się dzieło...

Dalsze postępy w budowie bez blaszek są niemożliwe. a więc Kako stoi i rdzewieje...

Niestety w Polsce trudno o dobrego trawiacza.Wiem to od Adama z Niko bo sam takiego poszukiwał.Widziałem ich blachy jakie na próbę ponoć najlepszy trawiacz w Polsce wytrawił dla Niko. Niestety żaden z nas nawet w desperacji takowych by nie użył....

Piękniutki drobiazg, ale linki wg mnie mocno za grube - grubsiejsze niż wiosła. Cała reszta chapeau bas.

Myślę, że w tej skali po prostu cienszych nie zrobisz . Można by się pokusić o nić EZ , ale to by była wersja dla sokołów. W modelach 1:144 da się zrobić z niej naciągi, czy anteny, ale widzą je tyko wybrani tzn ci co jeszcze widzą.

Czy myślałeś by w kabinki zapodać krople kleju Contacta clear? Dalo by to efekt oszklenia.

Tak czy siak - powala czystość malowania. Wiem jak w takiej skali fotki "wyciągają" wszelkie bambole.

• 2 weeks later...

uff! nareszcie!

Dotarły do mnie blaszki trawione w Czechach... proszę nie traktować tego jako reklama... ale wyszły rewelacyjne!!

Na weekend będą przekuwane z płaskości w 3D ...

załączam kilka zdjęć dla pokazania "fajności":

11315327475_6d181edfdd_c.jpg 11315385116_ec62f05d6d_c.jpg

11315430914_f4d5843c28_c.jpg 11315403376_e27cb9e4c9_c.jpg

jakość blach wg mnie praktycznie w niczym nie odbiega od produktów uznanych producentów

A ja byłbym bardzo ciekaw jak przygotowujesz tak szybko projekt blaszek? Skan planów? Ze zdjęć. Może zapodałbyś jakiś mały tutorial?

Nawet nie mały tutorial...duży ;-) Ja tam nawet jestem skłonny na lekcje do Wrocka podjechać ;-P

Też przyłączam się do prośby o tutorialik - głownie chyba chodzi o projekt w corelu lub innym podobnym programie, by wykonanie blaszek można było zlecić

Ja też przyłączam się do próśb kolegów.. plizzzzz Mam CDR 5 w wersji home, czy można na tym robić projekt mimo niewielkich ograniczeń tej wersji?

Pozdrawiam

Józek

Moze tak ogolnie odpowiem:

Ja calosc wykonuje w Corelu, korzystajac z funkcji naprawde podstawowych...

Tu nie ma wiedzy tajemnej

Potrzebny jest Corel, dokumentacja zrodlowa, i nasza wizja tego co chcemy zrobic. Wazne jest poznanie technologii i ograniczen metody trawienia. A wtedy reszta jest tylko kwestia naszej wyobraźni....

Postaram jakiegos tutoriala po Swietach wrzucic ale nie bedzie on szczegolnie odkrywczy, gdyz jest to niezwykle proste...

Troche sie czuje wywolany za szybko do tablicy... A tu starsi stazem Koledzy blachy produkuja od lat....

Do Wroclawia zapraszam niezaleznie

Moze jest jakas pozycja w kalendarzu modelarskim 2014 na Wroclaw? Ktos z Kolegow wie?

Blacman --------> niby wszystko jest proste ale Ty projektujesz skomplikowane blaszki ekspresowo. Jak myślę że muszę się zabrać za swoje to robi mi się słabo. A jak nie masz planów, jedynie wypraski i zdęcia oryginału jak sobie radzisz?