Skocz do zawartości

rosyjski T-34/85 na dioramie.

wojtek1984jedlicze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Niedawno zacząłęm pracę nad moim drugim modelem. Będzie to model czołgu T-34/85 z zestawu Dragona z osiatowaniem ale ja zdecydowałem się zrobić go z przeróbkami.

Nie mam wielkiego doświadczenia, szczególnie w malowaniu dlatego bardzo bym prosił o pomoc kolegów na poszczególnych etapach mojej budowy. Także merytoryczną.

Tymczasem to co udało mi się do tej pory sklecić wygląda tak:

P1170215_zps19c944a9.jpg

Dwie połówki wanny nie są sklejone jeszcze ze sobą.

P1170214_zpsc44f8067.jpg

Wszystkie "blaszane" dodatki pochodzą z zestawu Dragona. Raczej nie będę dokupywał do tego zestawu nic specjalnego. Jest on dostateczeni okazały a dla mnie jest to model na którym będę chciał przećwiczyć różne techniki malowania i weatheringu.

P1170213_zpscd4751e2.jpg

Dla urozmaicenia postanowiłem pozostawić jedno zawieszenie na zbiornik puste, mam nadzieje, ze to będzie dobry pomysł.

P1170212_zpsfcd0345a.jpg

P1170211_zpse8e01685.jpg

Model chciałbym ustawić na dioramie na której na pewno znajdzie się drzewko, dużo roślinności a na całą resztą również szukam pomysł.

Zapraszam do odwiedzania mojego warsztatu.

Happy modelling chłopaki

no ładnie ładnie, będzie na co popatrzeć

skoro zamierzasz wprowadzać przeróbki to proponuje zacząć od uchwytów na pancerzu

wymień je na drucik to będziesz je mógł lekko pogiąć

błotniki również zrobił bym z blaszki w tym samym celu

na wieży możesz pobawić się w robienie faktury i odcisków łączenia form odlewniczych

masz już jakiś pomysł na malowanie - jakich wojsk będzie ?

pozdrawiam i podglądam

Uchwyty wymienię bo są w blaszkach od Dragona.

Z błotnikami nie chcę się za dużo bawić, postaram się wygiąć ale te plastikowe. Tutaj chyba najlepszym wyjściem będzie podgranie ich.

Faktura odlewu już też jest i to wygląda bardzo ładnie.

Malowanie to standardowy russian green, pobawię się co najwyżej w modulację i może też w rozjaśnianie szczegułów.

Dodatkowo szukam jakichś ciekawych figurantów najlepiej trzymających rosyjską flagę.

Dzisiaj zrobiłem kilka zdjęć z etapów moich prac.

Mam problem bo chciałem dodać tylnie zbiorniki ale nie wiem jak ułożone są do nich uchwyty. W zestawie jest opcja tych tylnich uchwytów ale nie ma dokładnego rysunku jak sa umieszczone na pojeździe. Nie ma też krótkich zbiorników, które by do nich pasowały ale z tym poradzę sobie przycinająć zbiornik którego nie użyłem z boku. Wydaje mi się, ze ma tą samą średnicę.

Jeśli ktoś może pomóc np. przesyłająć zdjęcia jak wygląda to mocowanie z tyłu to będę bardzo wdzięczny.

P1170216_zps3014452b.jpg

P1170218_zps5002bc43.jpg

Kiedyś myślałęm, ze to umieszczone dodatkowe ogniwa gąsienic ale tak chyba nie jest, czym jest ten element widoczny na zdjęciu?

P1170217_zpsa3faee4f.jpg

Z przodu jak i z tyłu zdeformowałem i poucinałem błotniki. Użyłem tylko siły do tego.

P1170219_zps59176b26.jpg

P1170220_zps914c5f8f.jpg

Na wlotach jest tylko położona jedna z siatek ochronnych. Oczywiście poprzerywałem niektóre druciki, mają symulować rozerwanie przez pociski itp.

P1170221_zpsabdd2106.jpg

Skleiłem również do siebie dwie połówki wieżyczki. Czy teraz powinienem zrobić w miejscach łączenia spaw?

Bardzo ładny model i świetnie Ci idzie .

Odnośnie mocowania tylnych zbiorników ( do wytwarzania dymu ) na tym zdjęciu widać:

rnc9.jpg

Te ogniwa to chyba są dodatkowe "zęby" na lód dokręcane do ogniw gąsienic...

Odnośnie łączenia części wieży to powinien być spaw. Wydaje mi się, że to wieża Zavoda 183 i takich w necie trzeba by poszukać.

Dziękuję Rack za pomoc.

Tak to rozwiązałem u siebie:

P1170229_zpsc8ef6f56.jpg

tylni zbiornik stworzyłem przerabiając jeden z bocznych.

Złożyłem też układ jezdny, złamałem nieco linię kół. Pojazd będzie stał na nierównym podłożu.

P1170228_zps80392efb.jpg

Planuję figurki ale jeszcze nie mam ich, szukam...

Ta blaszka na wloty nie była zbyt duża, naklejona jest na zewnątrz i pomiędzy zebrami nie widać żadnego plastiku co znaczy, ze dobrze jest spasowana. nie wiem, może trafiłem na jakąś poprawioną wersję.

Te zbiorniki dymne mają większą średnicę od paliwowych oraz są takie "karbowane". Poglądowo możesz zerknąc na mój warsztat w stopce. Zvezda zbyt ładnie ich nie zrobiła ale będziesz wiedział o co chodzi.

W stelażu do nich jest też pionowa, długa śruba mocująca.

Według mnie, model Dragona jest tak szczegółowy, zdetalowany i tak ładnie Ci wychodzi, że albo warto dokupić takie zbiorniki, albo dorobić dokładniej, albo zostawić same podstawy stelażu pod nie i nic nie mocować.

Teraz ten przerobiony zbiornik z "korkiem" wlewu i zbyt małą średnicą, niewłaściwymi uchwytami bocznymi, raczej obniża wrażenie odnośnie modelu .

Troszku szkoda....

Nie pierwszy raz, ale w tym wątku owszem, chcę zaprzeczyć z "całom stanowczościom" spawom łączącym górę i dół wieży. Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie, czy przy dostępnym mnóstwie takich obrazków trudno stwierdzić, ze jedynie odznaczają się na odlewie linie łączenia zewnętrznych segmentów form....?

b4200276ee72ad95.jpg

(foto - autor Gdaś, forum Konradus)

Są one mniej lub bardziej dokładne, bo też spasowanie segmentów bywało różne, czasem koszmarne. Bywają więc np. te ślady z brutalnie odciętymi naddatkami. Jak w innych miejscach odlewów, spotyka się tam też miejscowo spawy łatające niedolewki i pęknięcia. Ale generalnie - żadne spawy; korpusy odlewano w całości. Można jeszcze dotrzeć do zdjęć od środka i przekonać się, że nie ma tam jakichkolwiek spawów czy innych oznak łączenia - zwykle jest całkiem gładko.

Co innego płyta dachu dospawywana do korpusu odlewanego. Wielkie nieporozumienie jest wtedy, gdy się robi na dole falszywe spawy, a polączenie z dachem zostawia gołe, jakby ciężar jedynie miał to trzymać. Tak wygląda to na wielu modelach.

Co do tych beczek na tyle, to prawda jest bardziej zlożona, gdyż mogły to być zarówno świece dymne, jak i zbiorniki, bodajże oleju. Te były skróconą wersją zbiorników bocznych, bo po zdjęciach sądząc, miały taką samą średnicę. Niestety, ponieważ chyba używano ich przejściowo i przeważnie na fotografiach jest widoczne mocowanie dla świec plus one same, to ja nie jestem pewny szczegołów. Prawdopodobnie zamocowanie było podobne, ale niekoniecznie to samo, gdyż zbiorniki potrzebowały raczej silnego ściągnięcia obejm, a w przypadku świec było ważne odpowiednie połączenie z "odhaczeniami".

Rzecz komplikuje się jeszcze bardziej przy znanym fakcie, że detale były różnie rozwiązywane technologicznie i tych to też musi dotyczyć. Patrzę na różne zdjęcia tych mocowań i przeważnie nie jest dla mnie jasne, z czym mam do czynienia (przeznaczenie, czas powstania). Myślę też, że ta kwestia jest ogólnie słabo rozpoznana.

Właściwie nie wiem więc, czemu odpowiada zestawowe rozwiązanie blaszkowe i na ile jest poprawne. Ale sam dorobiony zbiornik jest, moim zdaniem, ogólnie w porządku. Takie są widoczne np. na polskich "85" z przełomu 44/45., z tym, że to głównie czołgi z fabryki 112.

JSJ dzieki za Twoj maly 'artykul'. mialem juz wymieniac tylni zbiornik ale po przeczytaniu Twojego postu postanowilem nic ni zmieniac.

Mial to byc dla mnie model relaksacyjny po wyczerpujacym M-atv i tak też będzie.

JSJ, dzięki za sprostowanie . Spaw pomieszał mi się z łączeniem form, które w niektórych przypadkach po szlifowaniu przypomina nieco spaw.

Odnośnie tych tylnych zbiorników na olej, sądziłem, że dotyczyło to tylko modeli powojennych. Zdjęć, jak wyglądają, nie miałem pod ręką i nie chciałem już mieszać.

. Niech Wam te teciaki z całym swoim "zakręceniem" miłe będą.

Rack - to prawda z tymi efektami po ścinaniu lub szlifach. Nawet ta wieża ze zdjęcia może mieć różnie w paru miejscach. Wybrałem takie, które jednoznacznie pokazuje techniczny charakter zjawiska; myślę, że to może kogoś jeszcze skierować na "dobrą drogę".

no to jak Pan JSJ sie dołączył to nie będziesz miała łatwo kolego - wiem coś o tym

ale na pewno nie pozwoli ci na wydanie lipy

korzystaj wiec z jego wiedzy i pogłębiaj własną, bo rady takiego modelarza/historyka są bezcenne

Model mam już prawie ukończony a raczej jego budowa. Jak wspominałem w jednym z postów był to dla mnie czas na zrelaksowanie się przy pojeździe "prosto z pudła" i prosze byście tak go potraktowali. Najprawdopodobniej w niedługim czasie zabiorę sie za mój kolejny projekt do którego przyłożę dużo więcej energji, cierpliwości i będę bardzo potrzebował Waszej pomocy.

Teraz będę zabierał sie za naukę malowania T-34 oraz weatheringu bo nie mam w tym dużego doświadczenia.

Model będzie stał na dioramie a później wyląduje na... aukcji Allegro. Zbieram na dodatki do kolejnego dużego projektu.

Moja wariacja na temat T-34:

P1170239_zpsbd264531.jpg

P1170238_zpsba98fdd0.jpg

P1170237_zps1cc059e1.jpg

P1170236_zps7e023c0d.jpg