Skocz do zawartości

F-15E Strike Eagle 1/72 Revell/Hasegawa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dawno nic nie pokazywałem, bo na pół roku zamknąłem warsztat modelarski. Ale powracam i to od razu z grubej rury (a nawet dwóch, i to odrzutowych heh).

Tematyka jest mi obca, ale współczesne maszyny traktuję jako rodzaj odmiany, odskoczni od okresu II WŚ. Niestety zestaw F-15 Hasegawy (tu akurat w edycji Revella) nie należy do tych relaksujących. Po dość długim okresie zmagań, wielokrotnym zarzucaniu projektu i powracaniu, udało mi się go w końcu skończyć. Merytoryka zapewne cierpi (mam nadzieję że braki zostaną wytknięte!), ale niezbyt wnikałem w konstrukcję, opierając budowę o instrukcję montażu, troszkę wspierając się fotkami z netu. Także wykonanie wprost z pudła, malowanie Humbrolami, werniks akrylowy (mat na nosie, satyna na reszcie). Mimo wszystko, mam nadzieję że model spodoba się Wam.

Zdjęcie oryginału udało mi się znaleźć w wydawnictwie Squadron Signal 1183 "F-15 in action":

f-15e_90-0233.jpg

F-15E_hasegawa_00.jpg

F-15E_hasegawa_01.jpg

F-15E_hasegawa_02.jpg

F-15E_hasegawa_03.jpg

F-15E_hasegawa_04.jpg

F-15E_hasegawa_05.jpg

F-15E_hasegawa_06.jpg

F-15E_hasegawa_07.jpg

F-15E_hasegawa_08.jpg

F-15E_hasegawa_09.jpg

F-15E_hasegawa_10.jpg

Napisano

Mnie się podoba, jedyne do czego się można przyczepić to wash nie wszędzie siadł równo, ale poza tym jest OK.

Na warsztacie:

Reggiane Re.2000 - Italeri 1/72

Napisano

W gunshipie łady ale european kamo wymiata na orzełku. Ale ogólnie się podoba. A powiedz mi światła szyku malowałeś czy to kalki? I mam takie pytanie do miga czy w realu brud wszędzie wchodzi jednolicie??

Napisano

Dzięki za opinie!

Co do washa, to przyznaję że nie przykładam się specjalnie do tego aby był idealnie jednolicie i równomiernie położony. To nie jest tak, że w prawdziwym samolocie wszystkie linie podziałowe są absolutnie równe i dbając o jednolite, równe washowanie łatwo uzyskać efekt "kartonówki". Wydaje mi się że linie z pewną dozą przypadkowości (czasem grubsze, czasem słabsze, gdzieniegdzie zanikające) na swój sposób podnoszą realizm wyglądu modelu. Na prawdziwym samolocie też cienie/brud na liniach podziałów blach nie wyglądają w sposób absolutnie jednolity, także odrobina chaosu tutaj nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Mógłbym ołówkiem poprawić miejsca, gdzie wash słabiej siadł, ale z powodów podanych wyżej nie "walczę" z tym efektem pewnej niejodnorodności. Moim zdaniem model wygląda wtedy lepiej, może nie w konkretnym wycinku, ale jako całość.

A światła pozycyjne? Po prostu pacnąłęm farbką...

Napisano

Tak jest! Dokładnie jak w podpisie: Avenger już pomalowany, czeka na washa a Mosquito... nabiera kształtów!

Choć chodzi mi po głowie MiG-21 lub 29 w naszych barwach...

Napisano
To "coś" np. na koncówkach skrzydeł? W ogóle nie myślałem że to jest rodzaj oświetlenia!

To kalkomania.

Nie tylko na końcach skrzydeł, z boku kadłuba też. Czasem są też na stateczniku pionowym.

Napisano

Mimo małych nie dociągnięć z zbiornikami konforemnymi ,model bardzo fajny .Dodatkowy PLUS za tematykę i skale .Banny trzymaj się rur .

Napisano
Dawno nic nie pokazywałem, bo na pół roku zamknąłem warsztat modelarski.

No to dobrze, że wróciłeś.

Model fajny i jak na Ciebie raczej nietypowy. Tematyka dla mnie równie egzotyczna jak dla Ciebie

Ale podoba się. Sam mam ochotę zmierzyć się z rurą, ale w większej skali.

Napisano

Dzięki za uwagi!

Co do spasowania zbiorników konforemnych to faktycznie miałem problem. Prawy się nawet odkleił na natarciu i to razem z farbą... Zobaczyłem to dopiero po zrobieniu zdjęć. Teraz wiem, że lepiej by było dokleić zbiorniki przed malowaniem całości a nie po.

Sam mam ochotę zmierzyć się z rurą, ale w większej skali.
Z mojego punktu widzenia odrzutowce są trudniejsze w budowie. Zazwyczaj mają więcej części, mnóstwo podwieszeń. No i trudno się wgryźć we wszelkie niuanse techniczne nie siedząc w temacie.

Co do skali, to się zastanów. Ten F-15 nawet w 1/72 to spora maszyna, wielkości mniej więcej 2-silnikowego bombowca z 2 WŚ.