elefantes Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Zapraszam do relacji warsztatowej przy Peterbilcie 359 w wersji 4-osiowej, model znany jako Alaskan Hauler od Revella. Skala 1:25. Model będę wykonywał raczej "prosto z pudła", malowanie humbrolami tylko i wyłącznie przy użyciu pędzelków, kolorystyka wg własnego pomysłu. Prace ruszyły pełną parą, na razie silnik: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Rama gotowa odstawiona już do suszenia, a tymczasem zabrałem się za kolejne podzespoły. Kabina w kolorze 25. Chromy, których pozbyłem się w mieszance kret+woda, zastępuje farbką nr 11, która w tym przypadku wymaga dość sporego rozcieńczania ze względu na nie wiedzieć czemu bardzo dużą gęstość . Jako rozcieńczalnika używam terpentyny. Wnętrze to śladowe ilości 26, 33 i 77 i jak widać na zdjęciach od razu wszystko paćkam farbkami plakatowymi, co będę jeszcze rozjaśniał suchymi pędzlami, ale o tym później... Sklejalność na razie bardzo dobra. Kalki troszkę poprzestawiałem w inne miejsca, bowiem ze względu na brak zmiękczacza nie jestem w stanie nakleić tych wielkich kalek na sliper, a małe siadają idealnie Tyle komentarza, fotki: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kangurek Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Witaj Jak zwykle piękna brudna robota no i tępo prac imponujące. Umiejętności pędzlowania zazdroszczę bardzo. Czekam na obszerną galerię bo też mam zamiar rozbabrać ten model tylko jakiś inny kolor muszę wydumać bo u ciebie spodziewałem się złotego a tu taka niespodzianka. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Robota jak zawsze na 6+. Ale tak na prawdę żaden z US. truck-ów nie jest taki zasyfiony. One mogą być rozklekotane --- jak często bywa z Peterbiltami , ale czystość jest tam number 1. Wiem bo szwagrowski jeżdzi tam truckiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Mark666 to prawda nie ważne jaki stan ale czystość jest tam na pierwszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Jechał 200 mil po bezdrożach alaski w roztapiającym się śniegu na wiosnę, parę razy zjechał na pobocze gdzie było niezłe błotko i już jest usyfiony po dach Jak zobaczyłem nazwę ciężarówki i autora od razu wiedziałem że będzie świetnie, mógł byś pokusić się tylko o zrobienie stylowej dioramki i było by obłędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Jechał 200 mil po bezdrożach alaski w roztapiającym się śniegu na wiosnę, parę razy zjechał na pobocze gdzie było niezłe błotko i już jest usyfiony po dach Jak zobaczyłem nazwę ciężarówki i autora od razu wiedziałem że będzie świetnie, mógł byś pokusić się tylko o zrobienie stylowej dioramki i było by obłędnie Ale potem pojechał na myjnię bezdotykową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 No ale można stwierdzić ża elefantes robi model przed wjazdem na myjnię, prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Pozytywna masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 No ale można stwierdzić ża elefantes robi model przed wjazdem na myjnię, prawda Pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 No i piękne to. Żadnych uwag, byle tak dalej, bo te brudzenia są rewelacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Podoba mi sie realizm tych wszystkich elementow, swietna robota Elefantes . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Koledzy, dziękuję za komentarze. Wiem, że nie ma takich usyfionych UStracków, ale tylko dzięki tym zabiegom brudzącym mogę zakamuflować liczne niedoróbki, zwłaszcza, że u mnie z wiekiem postępuje coraz mniejsza dbałość o szczegóły Prace troszke zwolniły na rzecz innego projektu, ale coś tam podłubałem: rama w kolorze 153H już praktycznie gotowa, jeszcze ją teraz podrasowuję, ale jakieś szczegółowsze fotki wrzucę następnym razem. c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Według mnie to będzie świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 18 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2013 Troszkę prace ruszyły do przodu, na razie to nawet obiecująco wygląda, choć przyznam, że cały czas mam problemy ze złapaniem rytmu, bo zawsze jest coś innego do roboty. Podwozie zmontowane. Podczas zakładania opon urwałem tylną oś, ale po małych modyfikacjach udało mi się ją dokleić tak, aby koła się obracały. Przy tak długiej ramie miałem wątpliwości czy aby wszystkie koła będą dotykać podłoża, ale na szczęście wszystko fajnie spasowało. Po brudzeniu plakatówkami zrobiłem przecierkę suchymi pędzlami, ale coś mi tu jeszcze nie pasuje, tylko nie wiem co . cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 ale coś mi tu jeszcze nie pasuje, tylko nie wiem co Ja zauwazyłem nieposzpachlowany zbiornik paliwa i most. Wash za mocny jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Nie używam szpachli, a materiał wyprasek jest bardzo twardy w obróbce nawet dla papieru ściernego więc po prostu odpuściłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Dobra robota, ślady brudu i eksploatacji naprawdę solidnie zrobione. Wytrwałości przy dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Witam Rama zacnie pobrudzona i zużyta. Może silnik też trochę trzeba by dobić? Jakiś wash na niego? Malowanie imponujące jak z aerografu. Pozdrawiam PS. Czy to będzie opcja truck on ice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi