dawid9712 Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Jestem początkującym modelarzem. Jest to mój drugi model. Przedtem skleiłem T-72M1 Tamiya. Przyznam, że te dwie firmy to jak niebo i ziemia. Ledwo co zacząłem tego skifa i trzeba tyle dłubać. Na razie skleiłem tylko zawieszenie i pomalowałem kadłub. Maluję pędzelkiem. Liczę na jakieś rady. :p Tutaj z tymi elementami zaznaczonymi trzeba coś zrobić. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Uuuups! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2013 Co "ups"? Dodałem kilka elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Nie ma zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2013 kurczę, to rzeczywiście ups. No dobra, wrzucam to jak teraz wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2013 Na ostatnim zdjęciu wygląda tak, jakby było zatkane farbą. Nie wiem dlaczego tak wyszło, w rzeczywistości tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 7 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2013 Oto co dziś zrobiłem: Tutaj w instrukcji jest skrzynka na błotnik, ale takiej 5-piątki chyba nie miały, przynajmniej nie widziałem, za to nasze miały podobne ale nieco inne na wieży i zrobię tą z instrukcji na wieży ale trochę przerobioną, żeby dokładnie tak wyglądała. A na błotnik idzie taka: Na błotnik ta po lewej a ta po prawej na wieżę ale zrobię coś, żeby tych zadrapań nie było widać. Zrobiłem uchwyty na beczki. Tak model wygląda na chwilę obecną. W tle koła jezdne. Przybliżenie na skrzynkę tą "dorobioną", bo dorobiłem tylko dół. Tutaj koła i skrzynka na wieżę. Te dwa małe elementy to lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Robota póki co jak Skif, słaba. Przydało by się mniej farby i jednak większa staranność przy obróbce części, gdyż no jak sam zauważyłeś Skif nie Tamiya sam się nie składa. A części wymagają obróbki porządnej, wszelkie szwy i inne rzeczy powinieneś spiłować a sam kadłub malować po przyklejeniu wszelkich elementów w tym metalowych. Powodzenia w walce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2013 No dzięki za poradę. Dostosuję się. ^^ A co do farby no to maluję pędzelkiem więc maluję wiele części oddzielnie aby wszędzie ta farba się dostała bo potem zostaną jakieś niepomalowane elementy, gdzie pędzelkiem nie dotrę. A poza tym to: Zamontowałem koła jezdne, dodałem zapasowe segmenty gąsienic na błotniku, lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2013 Przykleiłem niektóre elementy do wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 14 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2013 Przykleiłem pozostałe elementy do wieży. I pomalowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Dziś to w sumie nic z wyjątkiem numerów taktycznych i szachownic nie zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Szkoda, że dajesz tak słabe zdjęcia ( brak ostrości, ciemne) . Postaraj się robić zdjęcia na jednolitym tle - przykładowo jakiś biały brystol. Na zdjęciu ostatnim malowanie wygląda wg mnie nieźle. Tylko, że na zbliżeniu byłoby można o tym więcej powiedzieć. Widać, że lufę trzeba by doszpachlować i wyszlifować. Nie wiem, czy dookoła wieży przy spodzie powinna być taka szczelina?. Jakimi farbami malujesz i czym rozcieńczasz?. Powodzenia w dalszej walce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Dlaczego malowanie wygląda źle? Do tego modelu używam Pactry Olive Drab. Ta szczelina dookoła wieży-tak, wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 16 Grudnia 2013 Share Napisano 16 Grudnia 2013 Ja nie napisałem, że źle . Napisałem "nieźle". Po prostu ciężko coś więcej napisać z powodu zdjęć. Czym rozcieńczasz Pactrę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 Aha no sorki -.- nie przeczytałem uważnie... :p Śpieszyłem się więc tylko tak rzutem oka. Rozcieńczam wódeczką. Bo przeczytałem że dobrze się rozcieńcza ;p No dobrze, następne zdjęcia zrobię na białym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 16 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2013 No to cyknąłem takie dwie fotki na białym tle, mam nadzieję, że widać lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Tak wiem, że przyklejone na farbę ale no cóż, w instrukcji było na ostatnich stronach już. dodałem koła napędowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Zgadzam się, jak na pędzel to całkiem nieźle wygląda przy tej skali malowanie. Do rozcieńczania pactry polecam wodę destylowaną zmieszaną z alkoholem izopropylowym, pięknie się taka mieszanką pędzelkuje Dzięki za info, ja próbowałem tylko z wodą destylowaną, spróbuję dodać tego alkoholu . Rozcieńczam wódeczką. Oki, też tak spróbuję. Teraz tło oki, jeszcze nad oświetleniem musisz pomyśleć. Czym lepsze zdjęcia, tym chętniej, ktoś z doświadczonych Kolegów coś podpowie i doradzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Wiesz, teraz jest już ciemno więc to po prostu wina oświetlenie mojego pokoju. Ale w dzień fotki wychodzą ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Tutaj jeszcze farba schnie Dodałem antenkę. Zapasowe segmenty gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Widać niepomalowany plastik między kołami. Jako że malujesz pędzlem niektóre efekty są nie do osiągnięcia. Teraz będzie trzeba po wash-u popracować olejami aby uzyskać ciekawy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 19 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2013 Wash chciałbym zrobić akrylami. No i będę liczył na pomoc pewnie. Jutro pokryję Sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9712 Napisano 20 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Model przetarłem sidoluxem. Trochę dodałem wody do tego sidoluxu ale malutko. Jeszcze jest mokry Na skrzynce kalka mi się ruszyła. Miałem problem z nałożeniem jej, akurat ta cyferka składa się z kilku części.. Już poprawione. Na błotniku widać jakiś włos, już go też nie ma. Tych bąbelków co widać na poniższym zdjęciu przy lampie już nie ma. :p Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Jestem w robocie i niestety zdjęć nie widzę. Do zrobienia wash'a na bazie sidoluxu użyj farby olejnej. Taka jest reguła - olej na akryl lub akryl na olej. Kup sobie brąz Van Dyka i white spirit i to wystarczy. Albo gotowiec z MIG lub AK Interactive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi