Skocz do zawartości

T-55 skif

dawid9712

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem początkującym modelarzem. Jest to mój drugi model. Przedtem skleiłem T-72M1 Tamiya. Przyznam, że te dwie firmy to jak niebo i ziemia. Ledwo co zacząłem tego skifa i trzeba tyle dłubać. Na razie skleiłem tylko zawieszenie i pomalowałem kadłub. Maluję pędzelkiem. Liczę na jakieś rady. :p

di-C7TSF0BP.jpg

di-7RL9XYI7.jpg

di-UG9VVFI5.jpg

Tutaj z tymi elementami zaznaczonymi trzeba coś zrobić.

di-DLAIFEFZ.jpg

Edytowane przez Gość

Oto co dziś zrobiłem:

RZ4287BV.jpg

GEJ45FHV.jpg

Tutaj w instrukcji jest skrzynka na błotnik, ale takiej 5-piątki chyba nie miały, przynajmniej nie widziałem, za to nasze miały podobne ale nieco inne na wieży i zrobię tą z instrukcji na wieży ale trochę przerobioną, żeby dokładnie tak wyglądała. A na błotnik idzie taka:

ZWU7E3RS.jpg

Na błotnik ta po lewej a ta po prawej na wieżę ale zrobię coś, żeby tych zadrapań nie było widać.

SJT2147Y.jpg

Zrobiłem uchwyty na beczki.

di-C3RISCBE.jpg

Tak model wygląda na chwilę obecną. W tle koła jezdne.

di-31B6INT1.jpg

Przybliżenie na skrzynkę tą "dorobioną", bo dorobiłem tylko dół.

di-O2IWUHWC.jpg

di-APL19JFE.jpg

Tutaj koła i skrzynka na wieżę. Te dwa małe elementy to lampy.

Robota póki co jak Skif, słaba. Przydało by się mniej farby i jednak większa staranność przy obróbce części, gdyż no jak sam zauważyłeś Skif nie Tamiya sam się nie składa. A części wymagają obróbki porządnej, wszelkie szwy i inne rzeczy powinieneś spiłować a sam kadłub malować po przyklejeniu wszelkich elementów w tym metalowych. Powodzenia w walce!

No dzięki za poradę. Dostosuję się. ^^ A co do farby no to maluję pędzelkiem więc maluję wiele części oddzielnie aby wszędzie ta farba się dostała bo potem zostaną jakieś niepomalowane elementy, gdzie pędzelkiem nie dotrę. A poza tym to:

Zamontowałem koła jezdne, dodałem zapasowe segmenty gąsienic na błotniku, lampy.

di-XWY1W2TH.jpg

di-P6407H50.jpg

di-Y2LM5T93.jpg

Szkoda, że dajesz tak słabe zdjęcia ( brak ostrości, ciemne) . Postaraj się robić zdjęcia na jednolitym tle - przykładowo jakiś biały brystol.

Na zdjęciu ostatnim malowanie wygląda wg mnie nieźle. Tylko, że na zbliżeniu byłoby można o tym więcej powiedzieć.

Widać, że lufę trzeba by doszpachlować i wyszlifować.

Nie wiem, czy dookoła wieży przy spodzie powinna być taka szczelina?.

Jakimi farbami malujesz i czym rozcieńczasz?.

Powodzenia w dalszej walce .

Zgadzam się, jak na pędzel to całkiem nieźle wygląda przy tej skali malowanie. Do rozcieńczania pactry polecam wodę destylowaną zmieszaną z alkoholem izopropylowym, pięknie się taka mieszanką pędzelkuje

Dzięki za info, ja próbowałem tylko z wodą destylowaną, spróbuję dodać tego alkoholu .

Rozcieńczam wódeczką.

Oki, też tak spróbuję.

Teraz tło oki, jeszcze nad oświetleniem musisz pomyśleć.

Czym lepsze zdjęcia, tym chętniej, ktoś z doświadczonych Kolegów coś podpowie i doradzi .

Model przetarłem sidoluxem. Trochę dodałem wody do tego sidoluxu ale malutko. Jeszcze jest mokry

di-J56016ZQ.jpg

Na skrzynce kalka mi się ruszyła. Miałem problem z nałożeniem jej, akurat ta cyferka składa się z kilku części.. Już poprawione. Na błotniku widać jakiś włos, już go też nie ma.

di-A4HZWQ0U.jpg

di-9CZK06W0.jpg

Tych bąbelków co widać na poniższym zdjęciu przy lampie już nie ma. :p

di-B1B8B1ZU.jpg

Edytowane przez Gość

Jestem w robocie i niestety zdjęć nie widzę. Do zrobienia wash'a na bazie sidoluxu użyj farby olejnej. Taka jest reguła - olej na akryl lub akryl na olej. Kup sobie brąz Van Dyka i white spirit i to wystarczy. Albo gotowiec z MIG lub AK Interactive.