ukash Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Witam wszystkich Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl, żeby zacząć sklejać modele plastikowe. Jako, że nie mam w tym temacie doświadczenia (kilka modeli sklejonych za młodu bez pomalowania) chciałem was jako bardziej doświadczonych ludzi zapytać co mi możecie polecić na pierwszy raz? W kwestii tego co ja bym widział to wolałbym sklejać samoloty i raczej z okresu II wś lub wcześniejsze. Myślałem, też żeby zakupić zestaw zawierający farby, żeby w razie co nie wykosztować się na farby, a później odstawić to w kąt jeśli nie odnajdę się w modelarstwie. Poprzeglądałem trochę Allegro i jedna aukcja przykuła moją uwagę. Mianowicie ta: http://allegro.pl/okazja-bcm-zestaw-spitfire-messerschmitt-farby-i3791229191.html Plus tego jest taki, że są tam 2 samoloty, więc będę mógł testować sobie na jednym, a drugi skleić, cena też jest konkurencyjna (chociaż ona pewnie długo taka dobra nie będzie), minusem natomiast jest wielkość modelu bo skala 1:48 (przeczytałem gdzieniegdzie, że może to być za duży model jak na początek). Jeszcze chciałbym zapytać jaką szpachlę kupić, bo narzędzia jako takie znajdę w domu, a klej, pędzel i farby mam nadzieje kupić z zestawem. Będę wdzięczny za każdą pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzielec Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Na wstępie witam wszystkich. Forum to przeglądam od około 2 tygodni i postanowiłem się zarejestrować, mając nadzieję dołączyć do społeczeństwa modelarzy, więc podepnę się do postu kolegi, bo w zasadzie tematyka ta sama a nie chce forum zaśmiecać. Otóż jeśli chodzi o modelarstwo jestem kompletnym laikiem, lecz postanowiłem spróbować swoich sił. Jak powyżej wspomniała koleżanka, zapoznałem się również z asortymentem potrzebnym do rozpoczęcia prac z modelami. Jednakże przeglądając kolejne tematy nie znalazłem - mogło to być moje gapiostwo, więc z góry przepraszam - żadnego postu, gdzie ktoś pisałby jaki model jest idealny na ten właśnie pierwszy. Firm jest bez liku i tak szczerze powiedziawszy słyszałem tylko o Revellu, więc tu pojawia się moje pytanie - która firma jest najlepsza jeśli chodzi o początek przygody z modelarstwem? Rozumiem, że słowo "najlepsza" może być dowolnie interpretowane przez każdego inaczej, więc przybliżę te kryteria, które wydają mi się najbardziej istotne: - wykonanie, kiedyś w luźnej rozmowie ze znajomym, usłyszałem, że te tańsze modele, są często wykonane niedokładnie i trzeba je szlifować, poprawiać, szpachlować (nadmienię, że znajomy ten zajmował się sklejaniem dość dużych gabarytów galeonów i widząc jak wielkie jest jego dzieło przeraziłem się na myśl ileż to godzin potrzeba na wyrównanie całości), - dostępność - odwiedzając pewien sklep modelarski niedaleko mnie, przeglądałem kilka modeli i pytałem sprzedawcę, jednakże do żadnego z nich nie było wszystkich potrzebnych farb, - cena - nie będę ukrywał, że fundusze też są kwestią istotną i kalkulując wszystkie pierwsze wydatki łącznie (pędzle, nożyki, kleje, szpachlówki, farby, papier ścierny, rozcieńczalniki, itp.) to wcale model sam tak tanio nie wyjdzie. Interesują mnie przede wszystkich samochody wojskowe (zwłaszcza z okresu II Wojny Światowej, jak choćby powszechnie znany Jeep Willys) oraz lekkie samochody ciężarowe (posłużę się tu przykładem GAZ-MM), jeśli jednak ktoś z forum uważa, że czy to czołg czy samolot byłby lepszy to jestem otwarty na wszelakie propozycje. Czy byłby ktoś na tyle miły i pomógł mi w wyborze pierwszego modelu? Obawiam się, że jeśli kupię taki, z którym będę miał bardzo dużo problemów to mogę się zniechęcić na przyszłość i na tym zakończyć moją przygodę z modelarstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Grudnia 2013 Share Napisano 11 Grudnia 2013 Ukaszu nie licz na to że cena tego zestawu będzie się długo utrzymywała ;) Co do wyboru zestawów, wg mnie odpuść sobie kupowanie zestawów z farbami ani dużo taniej nie wychodzi, a i farbki nie są najwyższych lotów. Odpuść sobie jako mocno początkujący modelarz tanie zestawy firm Mastercraft, Plastyk itp. Więcej się naklniesz i możesz się tylko zniechęcić do tego hobby. Polecał bym natomiast nowe modele Airfixa. Tanie ładnie wykonane idealne dla Ciebie ponizej kilka propozycji na które powinieneś zwrócić uwagę http://www.mojehobby.pl/products/Mitsubishi-A6M2b-Type-21-Zero.html http://www.mojehobby.pl/products/North-American-F-51D-Mustang.html http://www.mojehobby.pl/products/Messerschmitt-BF109E-2379561.html http://www.mojehobby.pl/products/Hawker-Typhoon-Mk.IB-2913765.html http://www.mojehobby.pl/products/American-fighter-Curtiss-P40B-Warhawk.html http://www.mojehobby.pl/products/De-Havilland-Vampire-T.11.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukash Napisano 11 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2013 Moses dziękuje za szybko odpowiedz. Zdaję sobie sprawę, że cena tego zestawu niedługo pójdzie w górę, wszak w sklepach ceny tego zestawy wahają się w granicach 110 zł i więcej, dlatego nawet nie marzę o tym, że kupie go (o ile kupię) za 1 zł. Co do farb, to myślę, że takie z zestawu na początek w zupełności by mi wystarczyły, a gdybym połknął modelowego bakcyla to zainwestowałbym w bardziej profesjonalne. Czyli firmę mniej więcej trafiłem, ciekawy jestem, czy ktoś ma inne zdanie odnośnie marki modeli na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukash Napisano 15 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2013 Czyli tylko jedna odpowiedz? nikt więcej nic nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimes Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Moja rada- odpuść sobie na początek najtańsze modele bo się zniechęcisz jak coś nie będzie pasowało. Lepiej kupić model 1:72 w granicach 50zł i mieć większą pewność że części będą do siebie pasowały jak kupować stare Airfixy czy Plastyki. Farby to nie taki straszny koszt, bo Pactra kosztuje 5 zł za kolor, do tego dobry klej (polecam Revela z igłą). Szpachlówka Wamodu kosztuje 5zł i na początek starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Szapchlówka Wamodu to ZUO! Wszystko inne tylko nie ona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Jaki model i co przygotować na poczatek Przede wszystkim pozostałych domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Grudnia 2013 Share Napisano 15 Grudnia 2013 Jaki model i co przygotować na poczatek Przede wszystkim pozostałych domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Koledzy, mam pytanie do doświadczonych i ogarniętych w sztuce modelarskiej. Chciałbym powrócić do modelarstwa i na początek wykonać model w 1/72, z którym nie bedzie kłopotów pod względem jakości wykonania pod względem konieczności szpachlowania. Na YT widziałem filmiki z warsztatu m.in. F-15, F-4, F-18 z nowego rzutu Academy i chyba Striking Eagle bym wybrał. Mam ten model z Revella ale w przypadku zakupu Academy, sprzedałbym Revellowski o ile ten jest lepszy. Przez kilka lat zakupiłem Trumpki Tu-160, tu-22, tu-95, Vigilante, HB Corsair II, Revell Tornado, P-47M i inne i chciałbym je jak najlepiej wykonać, stąd chciałbym się przygotować do tego praktykując na coraz to trudniejszych modelach. Co byście polecili na początek? Z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 F-15E Academy jest ponoć nieźle spasowany. Polecam też znakomitego F-16C Tamiya, tylko to najnowsze wydanie. Tu masz dwa filmy gdzie krok po kroku autorzy budują te modele, więc sam zobacz czy warto. Moim zdaniem zdecydowanie warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Dzięki za pomoc Z tych dwóch jednak wybrałbym F-15. Za F-16 nie przepadam, choć ten ma świetne wnęki podwozia. A jakie są opinie o tym F-15 z Revella? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Ja go na oczy nie widziałem, więc nie potrafię nic o nim powiedzieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 A jakie są opinie o tym F-15 z Revella? Jeśli mówimy o 1:72, to jest to przepak starej Hasegawy i ogólnie przypomina bardziej F-15D z doczepionymi CFT i bombami. Sklejam akurat nowsze, poprawione wydanie od Hasegawy, ale bazujące częściowo na tej wersji. Spasowanie ok, oprócz dysz silników, które wymieniłem na żywiczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Jeszcze raz dzieki Mam też Korsarze A-7A i A-7E Hobby Bossa w 1/72 i kokpit Airesa wczesnej wersji. Jaka jest o nich opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Czerwca 2018 Share Napisano 6 Czerwca 2018 A-7 HB nie sprawi ci poważnych problemów w budowie. Dobry model na początek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1/72 Napisano 6 Czerwca 2018 Share Napisano 6 Czerwca 2018 Jeszcze raz dzięki za info Również korcą mnie SH-60F Oceanhawk Hobby Bossa i Mi-24 Zvezdy Wydają się być OK Czy istnieje kalkomania do polskiej wersji Mi-24 latającej w Afganistanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi