Seba77 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Hejka Te metalowe to uchwyty do szuflad z Castoramy. Jeżeli planujesz do Swojego w 1:350 to raczej od karniszy będą lepsze. Moje mają ze 3cm wysokości co na skale 1:700 może jeszcze być. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 To co zrobiłem przed Świętami: -pomalowałem kadłub Tamiya XF-7 , XF-1 , XF-24. Pas robiłem maskując kadłub taśmą trochę na oko ale bazując na planach. Całość pociągnąłem lakierem półmat ( mieszanka matu i błyszczącego Pactry ) i na to kleiłem pokład ( moja pierwsza taka przygoda). W niektórych miejscach trzeba było trochę powiększyć otwory pod wystające elementy pokładu. Pokład nie układał się równo tylko deformował. Po prostym zabiegu wycinania nożykiem poszło już gładko. Po Nowym Roku dotrą do mnie fototrawki ( mam taka nadzieję ) wtedy prace ruszą dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 21 Grudnia 2013 Wygląda bardzo fajnie I pokład prezentuje się zacnie Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Uuuu..Dziob okrertu to tragedia! Widze, ze sie posilkujesz planami z "Profili morskich" i takie "cosie" produkujesz? Gdzie sa slizgi lancuchow kotwicznych, luki i cala masa innych pierdol? Takie detale nawet w 1/700 powinny byc widoczne. No i te kolory "ino" tylko nie takie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Ta cała masa pierdółek leży jeszcze grzecznie w pudełku gdyż ich nie przyklejałem. Blaszka będąca w zestawie z pokładem leży i czeka , a tam są te elementy o których wspominasz. Jak by ich nie było nie strugał bym pokładu. Także spokojnie wszystko w swoim czasie. Kolorystyka odpowiada temu co mam właśnie w planach. Dodatkowo w swoim czasie pójdzie Wash. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Slizgi powinny byc "utopione" w pokladzie a nie naklejone na niego. Podalem Ci linka, gdzie jest dokladnie opisane malowanie "Arizony" i jej kolorystyka. Farba jest o wiele ciemniejsza, niz zastosowana prze Ciebie. Jednak to Twoj model i zrobisz z nim co zechesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Wszystko się zgadza lecz im mniejsza skala tym odcienie powinny być ciut jaśniejsze od oryginału. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Ten jest (jesli nawet na zdjeciu rozjasniony) o dobre 5 tonow za jasny. Lifecolory odpowiadaja w 95 % oryginalowi. Te wlasciwe sa b. ciemne. Jak pewnie zuwazyles, posiadam "Arizone" 1/200 wraz z dodatkami. Przestudiowalem dokladnie ten okret i chetnie posluze Ci swoja wiedza. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Zdjęcia robione z lampą więc kolorki trochę są jaśniejsze niż w rzeczywistości. Na to pójdzie ciemno brązowy Wash. A tak poza tym wdzięczny jestem za konstruktywne uwagi Jestem ciekaw co do kolorów górnych masztów. Zamierzam zastosować mieszankę XF-80 50% oraz XF-2 50 % ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2014 Wszystkim w Nowym Roku życzę najlepszego Po przerwie świątecznej prace powoli ruszają do przodu. Na początek wymieniłem lufy dział 127mm na produkt Mastera. Na zdjęciu widać że zabieg był konieczny Mam pytanie czy ktoś miał problem z przyklejanym pokładem drewnianym. U mnie po powrocie ze świąt zauważyłem że w niektórych miejscach szczególnie pośrodku trochę się pofalował. Oczywiście wystarczyło delikatnie docisnąć i po problemie. Postanowiłem po obwodzie i na niektórych wystających częściach pokładu zaaplikować SG w celu wzmocnienia. Mam nadzieję że teraz będzie OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2014 Dzisiaj doczekałem się blaszek fototrawionych do Arizony. Obie blaszki to 260 elementów dedykowanych Arizonie wydanej przez HobbyBossa. Z tych blaszek zamierzam wykorzystać co najmniej połowę. Na pierwszy ogień poszły wieże artylerii głównej. Trochę musiałem ostrugać plastiku aby dopasować kilka elementów fototrawionych. Lufy są metalowe były już w zestawie. Po sklejeniu potraktowałem szarym podkładem w Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Dzisiaj doczekałem się blaszek fototrawionych do Arizony. Obie blaszki to 260 elementów dedykowanych Arizonie wydanej przez HobbyBossa. Z tych blaszek zamierzam wykorzystać co najmniej połowę. Na pierwszy ogień poszły wieże artylerii głównej. Trochę musiałem ostrugać plastiku aby dopasować kilka elementów fototrawionych. Lufy są metalowe były już w zestawie. Po sklejeniu potraktowałem szarym podkładem w Tamki. Wieże wyglądają ok...pytanie podstawowe dlaczego z góry zakładasz,że nie wykorzystasz wszystkich elementów fototrawionych ?? Pytanie drugie po co używasz podkładu który zapaskudzi i tak nie najlepiej zdetalizowane blachy Eduarda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2014 Więc tak: wszystkich elementów nie wykorzystam gdyż podział technologiczny jest trochę inny w Dragonie niż w HobbyBoss. podkład Tamki daję bardzo delikatnie tak aby farba lepiej się trzymała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Stycznia 2014 Share Napisano 3 Stycznia 2014 Więc tak: wszystkich elementów nie wykorzystam gdyż podział technologiczny jest trochę inny w Dragonie niż w HobbyBoss. podkład Tamki daję bardzo delikatnie tak aby farba lepiej się trzymała. Pozdrawiam Jeśli malujesz akrylami spróbuj dodać do farby krople rozpuszczalnika nitro. Farba lepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 3 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2014 Do blaszek stosuję specjalny rzadki podkład Mr.Metal Primer Akryle Tamki rozrzedzam produktem Gunze AquaThinner. Ze względu na małego brzdąca raczej odpadają emalie i farby Gunze ( moim zdanie woń ich jest zbyt ostra) Trochę dzisiaj zrobiłem efekt jak dla mnie spaprany myślałem że pójdzie lepiej. Może oczekiwałem za dużo ??? Mam tylko nadzieję że efekt końcowy będzie dobry.To co się błyszczy zniknie jak dam lakier półmat. Dzisiejsze prace to śruby okrętowe oraz drobnica pokładowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2014 Prace jakoś strasznie zwalniają Jak mam chwilę czasu to nie wiem za co się chwycić przy Arizonie Na początek modelik dostał podstawkę. Teraz łatwiej mi pracować nad pokładem. Zacząłem stawiać nadbudówkę oraz przykleiłem reling na przednim pokładzie. Przy poziomach nadbudówki było trochę szlifowania aby pozbyć się oryginalnych Dragonowskich pomieszczeń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Nadbudówka prawie ukończona pokryta cienką warstwą podkładu w celu wyłapania baboli ( a jest ich trochę ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Zegarmistrzostwo możesz dorzucić do swojej listy hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Ja tam jakoś wiela tych baboli nie widu Tylko wytłumacz mi, czemu niektóre relingi są (wydają się? ) grubsze od innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 9 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2014 Nie to chyba złudzenie wszystkie były jednakowe. Tylko na pancernej kopule obserwacyjnej wydawał mi się ciut z większym rozstawem słupków. Teraz gdzie nie gdzie przetrę papierem ściernym , dorobię górne stanowisko i heja do malowania PS. Tomku z tą precyzją to tak średnio.Koledzy Witek , Marcin Rogoza , Blackman czy Rhayader Ci dopiero dają czadu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 No wiem i dlatego aż się boję brać za moje pływadło, co by siary nie narobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Daj spokój dawaj to swoje pływadło na warsztat . Dasz sobie świetnie radę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 Trochę poprawiłem widoczne babole i zakończyłem montaż nadbudówki dziobowej Co za ulga że całość trzyma się kupy Miałem wątpliwości co do kompatybilności fototrawek Edka do HobbyBossa w zestawieniu z produktem Dragona. Reasumując wniosek jest jeden że trzeba trochę się nagimnastykować aby te dwa twory przerobić na jeden Oprócz nadbudówki zacząłem komin oraz wykonałem katapultę na wieży rufowej. W tym wypadku poszło w miarę łatwo. I na koniec kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 I kilka zdjęć z jedno groszówką :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba77 Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Uffff udało się jako tako poskładać komin do kupy Żaden element fototrawiony nie pasował do plastikowego komina Dragona. Chyba HobbyBoss w swoim produkcie serwuje szerszy element o innym kształcie Blaszki przycinane , gniecione , rozcinane i znów gniecione Efekt końcowy jak dla mnie osobiście do zaakceptowania Drobnica plastikowa czyli wszelkiego rodzaju przewody zostały zastąpione plastikowymi profilami. Komin wstępnie przyłożony wraz z nadbudówką do pokładu w celu wykonania sesji. Na kominie gdzie nie gdzie miejsca szpachlowanie czekają jeszcze na obróbkę końcową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi