Skocz do zawartości

ORP Garland 1:500 - w obronie PQ-16

Forest

Rekomendowane odpowiedzi

No więc zaczęło się, ruszyłem z pierwszą po latach stocznią

Pierwsze 32 fotki wraz z niezwykłą historią zakupu jutro, dziś już nie zdążę

Tylko, Panowie i Panie, jeśli jakieś są, mam małą prośbę: udostępniajcie zdjęcia, plany i co wam wpadnie w ręce na temat niszczycieli typu "H" Potrzebne będą wielce, ten model to niezły bubel

Ano może się przydać

Tak więc jedziemy z koksem. Jakoś tak w piątek zachciało mi się nieco kultury zasmakować, więc nie namyślając się długo, udałem się do lokalnego centrum kultury, jakim jest Galeria Gemini Tam, natrafiwszy na sklep szumnie zwący się modelarskim, zajrzałem do środka, coby się z asortymentem zaznajomić. Lecz niestety, "Bida, Panie", aż piszczy, jeno dwie marne półeczki upchnięte w rogu między lalkami, puzzlami a klockami Lego... No, ale jednak coś było:

th_SAM_0055.jpgth_SAM_0056.jpg

Nienamyślawszy wiele, za pozwoleniem przeuroczej ekspedientki, zajrzawszy do środka, postanowiłem nabyć brzydala Tym bardziej, że cena 19 złociszy wręcz zachęca

Po dotarciu do miejsca zamieszkania, dziada opstrykałem:

th_SAM_0057.jpgth_SAM_0058.jpgth_SAM_0081.jpgth_SAM_0082.jpgth_SAM_0083.jpgth_SAM_0080.jpg

Jak widać, szału nie ma, tyłka nie urywa. Jedna ramka, instrukcja mieszcząca się na kartce A4 i uboga kaleczka. No ale cóż, z kronikarskiego obowiązku również zbliżenia się znalazły:

th_SAM_0061.jpgth_SAM_0063.jpgth_SAM_0064.jpgth_SAM_0066.jpgth_SAM_0068.jpgth_SAM_0070.jpgth_SAM_0072.jpgth_SAM_0074.jpgth_SAM_0075.jpgth_SAM_0076.jpgth_SAM_0078.jpgth_SAM_0085.jpg

O ile części nadbudówek i artylerii głównej (tu się nawet mile zaskoczyłem ), to aparaty torpedowe to jakaś kpina. Pany, Hanysy!!!! Braty, Spasajtie!!! Potrzebuję plany 4-rurowej wyrzutni kalibru 533 mm, sam będę musiał ją wykonać Podobnie artylerię plot i wyposażenie pokładu.

Generalnie, patrząc na ilość niedoróbek, dziwną skalę, itp, itd, powiem krótko: Podoba Mi Się

Ale, ale, to dopiero 20 zdjęć, a miało być 32... Tak więc dalej pasowanie i składanie:

th_SAM_0086.jpgth_SAM_0087.jpg

Nie powiem, trochę mnie ten banan zaskoczył (choć również ucieszył ), ale przy pokładzie chyba pojąłem zamysł producenta

th_SAM_0088.jpg

Jeszcze pożegnalne sweet focie wyposażenia pokładów:

th_SAM_0089.jpgth_SAM_0090.jpgth_SAM_0091.jpg

I już po operacji/kastracji :

th_SAM_0092.jpgth_SAM_0093.jpgth_SAM_0094.jpg

Tak się pobawiwszy, stwierdziłem, że jednak nie będę brał jeńców (choć to mógł być strzał w kolano ) i popełniłem cuś takiego:

th_SAM_0095.jpg

Na koniec zmontowałem dziada w jedną całość:

th_SAM_0096.jpgth_SAM_0097.jpg

Tak, owszem, jest dalej banan, choć pokład nieco go wyprostował. Teraz czeka go sesja nad parą

I tak mniej więcej wyglądały moje pierwsze trzy godziny po powrocie do modelarstwa

Ale kolega zaszalał, niezła rozgrzewka przed planowanym Prince of Wales, będę kibicował

Pozdrawiam

Rozgrzewka która widzę może doprowadzić do przegrzania

Czyżby element nr. 9 z fotografii był wyrzutnią torped ??

Błagam tylko mi tego nie wmawiajcie....chyba ten model jest częścią dioramki i zapewne element nr 9 to brama portowa

Rozgrzewka która widzę może doprowadzić do przegrzania

Na to nie licz, zaczynam po prostu z grubej rury

Zaiste, to rzeczona wyrzutnia

Dlatego praktycznie całe uzbrojenie wykonam od nowa

I ponownie apeluję o dokumentację niszczycieli typu ''H''/''I'', mile widziana byłaby również dokumentacji typu ''G'', gdyż już pewien ''Wieniec'' wypłynął na wody mojej wyobraźni

Ciekawy jestem jak to wyjdzie Miałem okazje oglądać owe okręciki ale skala ...1:500 do czego to przypiąć

na początek i będziemy wyglądać efektów

pzdr.

poczynania z wyrzutnią zapowiadają się interesująco....

z dokumentacji to namierzyłem, że jest coś takiego:

numer 2 z roku 2002 Morza Statki i Okręty (wyd Magnum) jest artykuł o Garlandzie. Rzut boczny oraz sporo zdjęć.

powodzenia !

Właśnie zapożyczyłem "Brytyjskie Niszczyciele od Amazon do Ithuriel", część 1 i 2 Jest tam dużo ciekawych zdjęć i rysunków, m. in. właśnie wyrzutni i uzbrojenia ZOP oraz artyleryjskiego, do tego rzuty boczne w skali 1:200, również Żniwiarza w wersji 1940 Dowiedziałem się również, że Harvester, kiedy przejęła go RN, miał zdemontowane działo ze stanowiska Y, żeby zrekompensować ciężar dodatkowego uzbrojenia ZOP - producent tego nie uwzględnił A w międzyczasie kadłub naprostowany, czas przygotować szpachlę

No i jest

th_SAM_0098.jpg

na początek

A dziękuję, z przyjemnością skorzystam

Wybaczcie post pod postem, ale właśnie się zorientowałem z jednym: rufa ma zły kształt!!! Jakieś pomysły, jak ją przerobić na linii wodnej?

Hehe, Święta na morzu?

Panowie i Panie, wszystkim życzę zdrowych, wesołych i przede wszystkim spokojnych Świąt

Zdrowia, Szczęścia i jeszcze raz Pieniędzy

Przepraszam za post pod postem, ale mam prośbę do Admina: Proszę o zmianę tematu na następującą:

"ORP Garland 1:500 - w obronie PQ-16"

Zasadniczo i tak mało co z wypraski wykorzystam, większość części wykonam sam, a mieć swój ulubiony okręt z pod Biało-Czerwonej na półce... Poezja

Mały wstęp historyczny:

"17 maja 1942 roku „Garland” i brytyjski niszczyciel „Volunteer” wyszły z Greenock do Reykjavíku w eskorcie transportowca wojska „Lianstephan Castle”. Podczas rejsu, w gęstej mgle, omal nie doszło do zderzenia polskiego okrętu z konwojowaną jednostką. 24 maja oba niszczyciele dołączyły do bezpośredniej eskorty konwoju PQ-16, płynącego do portów sowieckich. Dowodzona przez komandora Richarda G. Onslowa na „Ashanti”, składała się z pięciu niszczycieli, czterech korwet i kilku mniejszych okrętów. 25 maja konwój został zlokalizowany przez niemiecki samolot patrolowy i wieczorem tego dnia zaatakowały go startujące z lotnisk w północnej Norwegii samoloty bombowo-torpedowe He 111 i Ju 88 z III./KG.26 i III./KG.30. Następnej nocy jeden ze statków konwoju został zatopiony torpedami okrętu podwodnego U-703.

27 maja nastąpiły dalsze naloty Luftwaffe. Ich efektem było zatopienie sześciu statków i uszkodzenie kolejnych. Wczesnym popołudniem, tuż przed godziną 14.00, celem niemieckich bombowców stał się „Garland”. Cztery bomby eksplodowały w wodzie tuż przy prawej burcie, na wysokości działa „B”. Ich odłamki spowodowały śmierć 22 członków załogi i rany u 46 (trzech z nich – dwóch Polaków i Brytyjczyk – zmarło w szpitalu w Murmańsku). W wyniku pożarów na dziobie eksplodowała amunicja w parkach podręcznych. Zginęła cała obsada prawego Oerlikona, duże straty ponieśli marynarze obsługujący dziobowe działa artylerii głównej. Uszkodzona została centrala artyleryjska i główny przewód parowy w maszynowni. W kadłubie naliczono około 500 przebić od odłamków, szczęśliwie większość powyżej linii wodnej. Pomimo szkód, artylerzyści niszczyciela jeszcze ośmiokrotnie tego dnia odpierali ataki niemieckich samolotów. Następnego dnia rano polski okręt otrzymał zgodę na odłączenie się od konwoju i samotny rejs do Murmańska, aby jak najszybciej przekazać rannych do szpitala. Dotarł tam wieczorem tego samego dnia (jako pierwszy okręt pod polską banderą po 17 września 1939 roku) i po przekazaniu rannych pod opiekę radzieckich lekarzy, został skierowany do stoczni dla dokonania niezbędnych napraw. 31 maja na pokładzie brytyjskiego trałowca „Niger” odbył się morski pogrzeb poległych. Dowódcą wystawionego przez załogę „Garlanda” plutonu honorowego był podporucznik Gustaw Plewako.

20 czerwca niszczyciel przepłynął do Archangielska, sześć dni później dołączył tam do powrotnego konwoju QP-13. Na jego pokładzie wracała do Wielkiej Brytanii także załoga zatopionego okrętu podwodnego „Jastrząb”. Postawa polskich marynarzy w obronie konwoju przyniosła im uznanie zwierzchników polskich i brytyjskich, czego wyrazem było przyznanie członkom załogi pięciu Krzyży Orderu Virtuti Militari (w tym dowódcy okrętu oraz lekarzowi okrętowemu, Wilhelmowi Ząbroniowi, którego poświęceniu wielu rannych zawdzięczało życie), wielu Krzyży Walecznych oraz wysokich odznaczeń brytyjskich. 9 lipca okręt wizytował Szef KMW, następnego dnia Naczelny Wódz."

Lista poległych marynarzy ORP Garland podczas ochrony konwoju PQ-16:

mat Józef Biliński (lat 21),

marynarz Józef Giza (lat 27),

starzy marynarz Leon Iwański (lat 22),

bosmanmat Tadeusz Jarosz (lat 31),

mat Tadeusz Karnath (lat 38),

mat Jan Kisielewski (lat 26),

starszy marynarz Czesław Kowalewski (lat 20),

mat Jan Krajewski (lat 25),

marynarz Jan Makowski (lat 27),

starszy marynarz Alfons Małolepszy (lat 29),

starszy marynarz Edward Matuszewski (lat 20),

marynarz Leopold Nowosad (lat 19),

bosmanmat Edward Pawełczyk (lat 34),

starszy marynarz Czesław Pawłowski (lat 22),

mat Mieczysław Piecyk (lat 27),

starszy marynarz Szymon Sanczuk (lat 24),

starszy marynarz Ryszard Schymik (lat 23),

mat Józef Skrzyniak (lat 25),

marynarz Leonard Ślusarski (lat 19),

mat Alojzy Terlecki (lat 28),

starszy marynarz Jan Rajmund Trzebiatowski (lat 20),

starszy marynarz Józef Wypych (lat 26),

starszy marynarz Władysław Żukowski (lat 21).

Cześć Ich Pamięci

"ORP Garland 1:500 - w obronie PQ-16"

Zasadniczo i tak mało co z wypraski wykorzystam, większość części wykonam sam, a mieć swój ulubiony okręt z pod Biało-Czerwonej na półce... Poezja

popieram takie akcje! tym bardziej kibicuję budowie