Skocz do zawartości

Okręt wojenny Scharnhorst + FlyHawk by Wojtek1984

wojtek1984jedlicze

Rekomendowane odpowiedzi

Około tygodnia temu rozpocząłem prace nad niemieckim okrętem z czasów dugiej Wojny Światowej w skali 1/350 od Dragon-a.

Jest to mój pierwszy w życiu projekt modelu okrętu dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc tak techniczną jak i merytoryczną.

Model Dragona jest opracowany świetnie ale żeby nie było mi za łatwo posiadam do niego zestaw od FlyHawka. Imponujący!, 25 metalowych blaszek z elementami PE, miedziane, toczone lufy. Ilosć detali mnie przeraża jak i bardzo mi imponuje.

Bez Waszej pomocy pewnie bym nie dał rady ale liczę , ze będziecie mnie dopingowac w moich staraniach.

Do tej pory zająłem się budową mniejszych działek i one są skończone. Aktualnie prowadzę prace na wieżyczkam obrotowymi. Powoli bolą mnie oczy Składać da sie wyłącznie przez lupę i za pomocą penset.

Zobaczcie co mi do tej pory wyszło:

Project1_zps1bb0f818.jpg

Project2_zps0584829c.jpg

Project3_zpscae6f1a8.jpg

Project4_zps02af9aec.jpg

Zapraszam do komentowania i udzielania porad niedoświadczonemu modelarzowi.

Pozdrawiam, Wojtek.

• Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te pelotki takie małe , czy też "ten grosz " nie z Mennicy , a np. z wytwórni czekoladek ?

Rzeczywiście jest na co już popatrzeć .

Zapewniam, ze oryginał

W sumie to 99%części mieści się na mojej jednogroszowej podstawce.

UWAGA!!! Będę klął

No żesz ty w mordę jeża, :bip:rszawaniechoduje... Panie!!! REWELACJA

Stanowisko p-lot na wieży to po prostu potęga

Udało mi się zrobić zdjęcie troszkę lepszej jakość.

Prace posuwają się baaardzo powoli bo to jednak olbrzymi projekt.

Niewiarygodna ilość blaszek i prawie wszystkie szczegóły z podstawowego zestawu sa do wymiany.

Męczyłem się trochę dłużej z widocznymi na zdjęciu małymi prętami jak mi się wydaje wspomagającemu wspinanie sie po wieżycce. Myślę,że wiecie o które mi chodzi.

Mam jeszcze pytanie odnośnie pokładu, czy na prawde warto inwestowac w drewniany pokład czy lepiej jest popracowac nad ładnie pomalowanym plastikiem, co o tym myślicie?

Project6_zps5c45ba45.jpg

Może warto zrobić te fartuchy od podstaw, z masy do robienia figurek ?

nie pamiętam jak się nazywa ale jak znajdę to podeśle bo sam ją używałem z powodzeniem.

Po za tym działko piękne tylko mnie jakoś akurat nie przypadają do gustu lufy z blaszki, no ale przypuszczalnie byłoby ciężko połączyć to z blaszką, dobra nie czepiam się bo i tak mi się podoba ;)

Pozdrawiam

Michał

pokrowce do średnicy luf zupełnie nie pasują , popraw to bo wygląda średnio.

Będzie ciężko poprawić bo to jest tak drobne, że praca nad tym jest niezwykle utrudniona.

Zdaje się, ze te pokrowce to materiał DS, żeby umieścić w nim metalowe lufy musiałem wywiercić dziurkę. W dwóch przypadkach materiał pęknął dlatego większe jego rozwiercenie odpada. Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł?

Fartuchy od podstaw?! może ale wtedy na pewno nie wyjdą takie ładne jak te oryginalne.

Zeszlifować się nie da bo ten mateiał to jakby guma. Z tego teraz Dragon robi gąsienice do pancerki. CCoś wymyślę i zrobię bardziej delikatne przejścia.

Jeszcze jedno zdjecie jednego z trzech dział głównych:

P1170301_zpse8ab8751.jpg

P1170303_zpsa0a260fa.jpg

Widzę,że koledzy podali chyba wszystkie możliwe rozwiązania.Któreś z proponowanych na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.Dodam tylko,że ja sam w 700-kach spotykam ten problem dość często i w moim przypadku ratuję się szlifowaniem.

Jeszcze tylko jedna drobna uwaga, ta środkowa lufa od 280-tki to specjalnie jest krzywo trochę czy nie zauważyłeś może? Lepiej to popraw jeśli to nie zamierzony efekt, bo tak na razie wygląda wszystko bardzo ładnie

Pozdrawiam

Michał.