wojtek1984jedlicze Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Około tygodnia temu rozpocząłem prace nad niemieckim okrętem z czasów dugiej Wojny Światowej w skali 1/350 od Dragon-a. Jest to mój pierwszy w życiu projekt modelu okrętu dlatego bardzo liczę na Waszą pomoc tak techniczną jak i merytoryczną. Model Dragona jest opracowany świetnie ale żeby nie było mi za łatwo posiadam do niego zestaw od FlyHawka. Imponujący!, 25 metalowych blaszek z elementami PE, miedziane, toczone lufy. Ilosć detali mnie przeraża jak i bardzo mi imponuje. Bez Waszej pomocy pewnie bym nie dał rady ale liczę , ze będziecie mnie dopingowac w moich staraniach. Do tej pory zająłem się budową mniejszych działek i one są skończone. Aktualnie prowadzę prace na wieżyczkam obrotowymi. Powoli bolą mnie oczy Składać da sie wyłącznie przez lupę i za pomocą penset. Zobaczcie co mi do tej pory wyszło: Zapraszam do komentowania i udzielania porad niedoświadczonemu modelarzowi. Pozdrawiam, Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 zasiadam i podglądam z zaciekawieniem robią wrażenie te Twoje pelotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Te pelotki takie małe , czy też "ten grosz " nie z Mennicy , a np. z wytwórni czekoladek ? Rzeczywiście jest na co już popatrzeć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Zasiadam i kibicuję bo sam jakiś czas temu popełniłem tą łajbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Te pelotki takie małe , czy też "ten grosz " nie z Mennicy , a np. z wytwórni czekoladek ? Rzeczywiście jest na co już popatrzeć . Zapewniam, ze oryginał W sumie to 99%części mieści się na mojej jednogroszowej podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2013 Mały up-to-date: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Zobaczcie co mi do tej pory wyszło: Do tej pory wyszło świetnie kibicuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 UWAGA!!! Będę klął No żesz ty w mordę jeża, :bip:rszawaniechoduje... Panie!!! REWELACJA Stanowisko p-lot na wieży to po prostu potęga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 24 Grudnia 2013 Share Napisano 24 Grudnia 2013 Po pierwszych linijkach postu miałem lęki że będzie paproch. Ale zdjęcia rozwiały obawy. Rewelacja. I tak trzymam się wersji że ten grosz jakiś większy masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Zasiadam w pierwszym rzędzie bo to mój ulubiony okręt który chce również zbudować w tej skali, widzę że wyposażanie w blaszki ładnie ci idzie, czekam na dalsze postępy Pozdrawiam MIchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2013 Udało mi się zrobić zdjęcie troszkę lepszej jakość. Prace posuwają się baaardzo powoli bo to jednak olbrzymi projekt. Niewiarygodna ilość blaszek i prawie wszystkie szczegóły z podstawowego zestawu sa do wymiany. Męczyłem się trochę dłużej z widocznymi na zdjęciu małymi prętami jak mi się wydaje wspomagającemu wspinanie sie po wieżycce. Myślę,że wiecie o które mi chodzi. Mam jeszcze pytanie odnośnie pokładu, czy na prawde warto inwestowac w drewniany pokład czy lepiej jest popracowac nad ładnie pomalowanym plastikiem, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Masochizm w czystej postaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Ho, ho...Panie Kolego..piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 pokrowce do średnicy luf zupełnie nie pasują , popraw to bo wygląda średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 25 Grudnia 2013 Share Napisano 25 Grudnia 2013 Może warto zrobić te fartuchy od podstaw, z masy do robienia figurek ? nie pamiętam jak się nazywa ale jak znajdę to podeśle bo sam ją używałem z powodzeniem. Po za tym działko piękne tylko mnie jakoś akurat nie przypadają do gustu lufy z blaszki, no ale przypuszczalnie byłoby ciężko połączyć to z blaszką, dobra nie czepiam się bo i tak mi się podoba ;) Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 pokrowce do średnicy luf zupełnie nie pasują , popraw to bo wygląda średnio. Będzie ciężko poprawić bo to jest tak drobne, że praca nad tym jest niezwykle utrudniona. Zdaje się, ze te pokrowce to materiał DS, żeby umieścić w nim metalowe lufy musiałem wywiercić dziurkę. W dwóch przypadkach materiał pęknął dlatego większe jego rozwiercenie odpada. Chyba, że ktoś ma lepszy pomysł? Fartuchy od podstaw?! może ale wtedy na pewno nie wyjdą takie ładne jak te oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Pokrowce sa OK poza krawedzia przesjcia do metalowej lufy. Sprobuj je po prostu zeszfilowac do bardziej naturalnego ksztaltu. Tam na pewno nie bylo kata prostego tylko,lagodny poczatek pokrowca... I bedzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Zamiast szlifować spróbuj coś dołożyć w celu zniwelowania uskoku. Na przykład taśmę teflonową albo jakąś masę. Przy szlifowaniu możesz dołożyć sobie dużo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 Zeszlifować się nie da bo ten mateiał to jakby guma. Z tego teraz Dragon robi gąsienice do pancerki. CCoś wymyślę i zrobię bardziej delikatne przejścia. Jeszcze jedno zdjecie jednego z trzech dział głównych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 280 są extra tylko podobny problem na przejściu pokrowca. A może nasączona Wikolem nić dookoła....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Albo skalpel i delikatnie ściąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Widzę,że koledzy podali chyba wszystkie możliwe rozwiązania.Któreś z proponowanych na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.Dodam tylko,że ja sam w 700-kach spotykam ten problem dość często i w moim przypadku ratuję się szlifowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1984jedlicze Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2013 Szlifowanie gumy?!hmmm.. raczej sobie nie poradzę Nić?!może nie taki zły pomysł ale... ja mam już swój, pokażę Wam co wymyśliłem w jednym z moich późniejszych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Będzie ciężko poprawić bo to jest tak drobne, że praca nad tym jest niezwykle utrudniona. Wiesz drobne to dopiero jest w 1:700 lub 1:1000, ale tu... No nic, czekam na pokaz co kolega wymyślił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Jeszcze tylko jedna drobna uwaga, ta środkowa lufa od 280-tki to specjalnie jest krzywo trochę czy nie zauważyłeś może? Lepiej to popraw jeśli to nie zamierzony efekt, bo tak na razie wygląda wszystko bardzo ładnie Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi