Skocz do zawartości

KV-2 Zvezda 1:35

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powiem tak. Nie odrazu Kraków zbudowali.

Wydaje mi się że na poczatek należy się skupić na jak najlepszym wykonaniu modelu pod względem wyglądu zewnętrznego. A po opanowaniu podstawowych zasad i technik mdelarskich stopniowo ponosić poprzeczkę.

Na moje oko przydałoby się natomiast usunąć ślady po wycięciu z ramki z kół napędowych. Niektore koła nadal wymagają szlifowania. Zdaje się że z podłogą wanny też jest coś nie tak. Wygląda jak by była krzywo wklejona.

Natomiast szpachlowanie śladów po wypychaczach wewnątrz wieży moim zadaniem mija się z celem. I tak nie będzie nic widać nawet po otwarciu wszystkich włazów

Zdaje się że z podłogą wanny też jest coś nie tak. Wygląda jak by była krzywo wklejona.

Zauważyłem ten problem ,ponieważ w pewnym miejscu wanna wybrzuszyła się na jakiś 1-2 mm. Po prostu rozkleiłem części wanny i będe przyklejać je osobno do góry kadłuba ,po to aby nie mieć większych problemów z spasowaniem góry i dołu.

Witam.

Myślę, że do tego typu pracy wystarczy papier o gradacji 1200.

A jeżeli w przyszłości potrzebowałbyś papierów ściernych proponuję udać się do sklepu z lakierami samochodowymi. Tam powinni mieć wszystkie gradacje jakich będziesz potrzebował.

Pozdrawiam.

Witam,

dzisiaj trenowałem malowanie areografem , potem czyszczenie płukanie itp. No i odkręcałem dysze i poszedł gwint , po prostu się wyrwał. Wykręcałem tak jak to się robi czyli kluczykiem. Jeszcze gorzej jest dlatego ,że fragment gwintu utkwił w areografie. Co zrobić?? Jak to naprawić?? Proszę o pomoc!

Podstawa już jest. Teraz weź sobie jakiś kawałek plastiku np. wieczko z jogurtu lub masła, pomaluj na biało i potestuj dwie rzeczy.

Jako że jesteś początkującym modelarzem polecam zakup jakiegoś gotowego filtru. Ja do białego wnętrza używam MIG Interactive P245 brown for dark green. Najpierw wstrząsasz butelką przez dobrą chwilę aby się wszystko łądnie wymieszało i potem jakimś dużym pędzlem malujesz całą powierzchnię. Delikatnie. Lepiej dać kilka warstw niż wszystko zalać jedną.

Druga rzecz to obicia. Gąbka powinna być ok. Zaleca się używanie takiej któa zabezpiecza elektronikę, ale z powodzeniem używam zwykłej kuchennej. Odcinam mały kawałek, łąpię w pencetę samozaciskową i jazda. Używam farby Vallejo German Camo Black Brown 70822. Wstrząsasz buteleczką i wyciskam farbę. Nie rozcieńczam jej. Potem moczę gąbkę i wycieram ją na ręczniku papierowym tak, oby była prawie sycha. Wtedy delikatnie uderzam nią w malowaną część.

Potestuj najpierw na tym plastiku, daj zdjęcia jak wyszło a potem dopiero na model.

Odpowiedzi:

Ad.1 nie, filtr i wash to co innego. zadaniem filtra jest zmiana barwy koloru podstawowego oraz zgranie koloró kamuflażu. Stosuje się go na powierzchnię matowa lub półmatową. Ja daję filtry bezpośrednio na farbę bazową bez zabezpieczania jej czymkolwiek. Wash natomiast ma za zadanie podkreslić kształt modelu inadanie mu trójwymiarowości. Osadza się on w zagłebieniach i na łączeniach elementów. Kładzie się go najczęściej na powierzchnię połyskującą (najpopularniejszy Sidolux).

Ad.2 Najpierw filtry potem wash. U mnie wyglada to tak: kolor bazowy (akryl), filtr (choć czasami go nie daję w ogóle np. Olive Drab), Sidolux, kalki, zabezpieczenie klaek sido, wash, lakier matowy, zabawa farbami olejnymi (biedronka, rainsy itp.) jeszcze raz lakier matowy i pigmenty. To oczywiście mój sposób i w żaden sposób nie jest to wyznacznikiem jak powinno się to robić.

Ad.3 odpowiedź powyżej.

Jakim lakierem matowym malowałeś? Musisz pamiętać że daje się olejne na akryle i odwrotnie. Wtedy nie ma reakcji. Zamiast terpentyny spróbuj użyć White Spirit. I rób próby najpierw na jakimś kawałku testowym jak pisałem wyżej. Dopuki nie odkryjesz sam najlepszych metod zawsze terstuj zanim zrobisz coś na modelu.

Witam,

tyle co udało mi się podziałać w dwa wieczory :

Ostrość słaba ,ale nadal ćwicze

DSC_0314_zps7861d976.jpg

DSC_0315_zpsa0c454e6.jpg

Obicia to stalowy od Gunze. Uchwyty - insignia red pactry (taki mój wymysł i tak widać nie będzie :P)

Pozdrawiam

PS: Ponawiając pytanie -Orientuje się ktoś co reaguje z klejem ,w sensie takim, że elementy da się potem po tym specyfiku odłączyć bez ich uszkodzenia??

Klej cyjanoakrylowy i debonder do rozklejania jedynie.

Witam, rozklejać będe części ,a dokładnie koła klejone normalnym klejem do plastiku revell'a ,więc nie wiem czy debonder nie odpada . A czy jest jakaś inna metoda/specyfik??

Brnę dalej z ścianami wieży:

DSC_0325_zps73a65905.jpg

DSC_0326_zps8482c586.jpg

A tutaj w/w problem zilustrowany jednym zdjęcie dość nieostrym ,ale widoczny jest problem ,czyli krzywość :

DSC_0324_zps4be60a03.jpg

Dziękuje i pozdrawiam

Kuba

Dość dobre ci wyszły te obicia. Daj jeszczez brązowy filtr na tą biel.

Bazylms, próbowałem kupić ten filtr w sklepie , w którym się zaopatruje ,ale bez skutku , więc postanowiłem zrobić filtr "po swojemu" . Czyli brązowa farba z duzą ilością rozcieńczalnika . A oto wyniki treningu - różne rozrzedzenia farby ,różne efekty nasycenia koloru "filtra".

DSC_0337_zpse4fcc0cf.jpg

DSC_0336_zpsc69a8bdf.jpg

DSC_0338_zpsb8b38013.jpg

Może być??

Liczę na dużo uwag i porad z Waszej strony w przyszłych wątkach jak i tych teraźniejszych .

Pozdrawiam

Witam,

nikt nic nie podpowie? Chyba ,że to wina zdjęć :(

DSC_0350_zps535e50c9.jpg

DSC_0351_zps2d6c9942.jpg

Dobra, teraz sam model. Trochę podkoloryzowane i poobijane. Jestem z obić bardzo zadowolony ,jednak jak jest Wasza opinia?

DSC_0340_zpsea7d9d56.jpg

DSC_0341_zps71b6d2e0.jpg

Pomalowany sufit i tylna ściana:

DSC_0342_zpse0fca2b2.jpg

DSC_0343_zpse409fe4e.jpg

Poćwiczyłem również "stalowienie" kół.

DSC_0349_zps8ed5e973.jpg

DSC_0348_zps006bcede.jpg

Liczę na rady i opinie

Dziękuje i pozdrawiam

Kuba