Rabotnik Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Robotniku- odpowiadam CI. Nie będzie to odpowiedz 100%. Po prostu w tym czasie bylem młodym chłopakiem, a mój ojczulek już nie żyje- tak ze mam trochę niepewności. PT-76 pochodzi z 20 Samodzielnego Batalionu Rozpoznawczego 20Dywizji Pancernej im Marszałka Rokossowskiego . Batalion stacjonował w Pile. Natomiast czołg T-54 to pojazd z pulku z Budowa kolo Złocieńca.Numer czołgu ojczulka to 2267 był d-ca 2 albo 3 kompani. Ten sposób malowania numerów pokutował bardzo krotko i nie w całym pulku. Numeru pulku nie pamiętam ale znajdziesz go we wspomnieniach gen.Skrzypczyka-był tam szefem sztabu. I to byłoby na tyle.Acha jeszcze jedno dowództwo 20 Dywizji Pancernej mieściło się w Szczecinku Dziękuję za odpowiedź. ps. służyłem w 52 Kompanii Rozpoznawczej w Lęborku i mieliśmy w plutonie czołgów 2 szt Pt76(te z wyższym kadłubem), szukam zdjęć tych pojazdów, wtedy człek nie myślał o foceniu a teraz by się przydały. Pamiętam że był u nas fotoreporter , robił zdjęcia na ćwiczeniach i zamieścił reportaż w Żołnierzu Polskim było to chyba w 1984 lub w 85 roku, ale kto tam teraz znajdzie ten konkretny numer ŻP. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Szukam jakichkolwiek planów, rysunków, zdjęć z tylnym stelażem używanym na Polskich BRDM-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Ale stelażem od czego . Od kola zapasowego czy od wyrzutni chorągiewek sygnalizacyjnych w wersji RCH.Bo to jest spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Teoretycznie potrzebuję na koło, ale jeśli masz też do chemicznej wersji też byłbym skłonny coś przyjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Nie ma sprawy . Postaram coś Ci poszukać.Z tego co wiem to takich w naszej dywizji nie ma ale gdzieś indziej widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Szukam wszelkich informacji na temat polskich BWP-2. Przede wszystkim zdjęć bo z tym raczej ciężko (Mam może ze dwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 -ALTHON5 niewiele więcej ich jest .ja mam może z sześć. Cholerna tajemnica wojskowa z tamtych czasów. Byl fajny artykuł w którejś gazecie (Poligon albo tech. Wojsk.-nie pamietam} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Athlon, mam zeskanowany taki mini fotoreportaż z jakiegoś pisma, plansze barwną chyba z kagero z jednobarwnym kamuflażem i jedno zdjęcie też w khaki. Daj namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Athlon, mam zeskanowany taki mini fotoreportaż z jakiegoś pisma, plansze barwną chyba z kagero z jednobarwnym kamuflażem i jedno zdjęcie też w khaki. Daj namiar na priv. athlon5@tlen.pl będę wdzieczny za cokolwiek mam tylko jedno zdjecie w zieleni i jedno w kamuflażu. Niewiele jednak widać jesli chodzi o szczegóły budowy. Mam zamiar się za niego zabrać a mam tylko zestaw zvezdy w wersji D Jaj jednak chcę robić Polaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Polak musi być a jak. Poszło ode mnie na maila. Ze dwa zdjęcia ale słabej jakości są jeszcze w poligonie 3/2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Jak już tak dogłębnie chcesz go robić to mam gdzieś instrukcje obsługi . ale tu już musisz podać adres , wole zrobić ksero. tego ciut za dużo żeby skanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Jak już tak dogłębnie chcesz go robić to mam gdzieś instrukcje obsługi . ale tu już musisz podać adres , wole zrobić ksero. tego ciut za dużo żeby skanować Nie..nie bedzie to raczej jakis pojazd "flagowy" Chodzi głównie o zewnetrzne różnicw w stosunku do wersji D prezentowanej przez zvezdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 ALTHON5 niewiele więcej ich jest. Ja mam może z sześć. Cholerna tajemnica wojskowa z tamtych czasów. Otwórzcie osobny temat i chwalmy się tym co mamy. Niech coś zostanie dla potomnych a nam też pewnie się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 To co dostałem of FAHR-a + dwa inne viewtopic.php?f=70&t=27994 a tak na marginesie...polecam http://www.garnek.pl/apacz/a/?p=86 galeria tego człowieka to ogromna kopalnia bardzo ciekawych fotek nie zrażajcie sie pozornym bałaganem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 No i git U tego gościa w zbiorze masz te fotki, które są w poligonie. edit. linka nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 UPS: viewtopic.php?f=70&t=27994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 A jak z moimi stelażami na koło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 To znowu ja i znowu z prośbą. Szukam różnic pomiędzy BM-21 na URAL'u 375D Polskimi a BM-21 na URAL'u 4320 oraz jakiś dokładnych zdjęć przestawiających polskie pojazdy. To co z googli to mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 W samej wyrzutni raczej nie powinno być . Jedynie co to były różnice w kabinach pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Proszę o pomoc.Jakie wymiary (średnica) ma symbol priorytetu drogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Czy ktoś wie dlaczego część Skotów 2A ma w podbudówce pod wieżyczką wbudowane peryskopy a część nie? Czy te peryskopy były montowane tylko dla Czechosłowacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Wszystkie wersje specjalistyczne tzn.wozy dowodz. , wozy dowodz. altyl. : R2AMT, R2AM,R3, R3M,R-4, R-6 itp.W Polsce dodatkowo wozy d-cy kompani . U pepiczków dodatkowo wozy d-cow plutonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Marek dzięki za odpowiedź. A czy bywały dowódcze Skoty w wersji 2AP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Musiał bym poszperać , ale u siebie w jednostce nie spotykałem takich . Po prostu były za świeże Trochę tego było przerobionych tak ze na pewno powinny takie być . Spytaj się IMKA on był skocista.; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wfm Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Marek dzięki za odpowiedź. A czy bywały dowódcze Skoty w wersji 2AP ? Cześć! Wszystkie wozy dowódczo-sztabowe rodziny SKOT zostały zbudowane w oparciu o wersję S-260-2A (SKOT-2A) – przynajmniej tak wynika z instrukcji tych wozów. Spośród wozów dowódczych tylko R-2 i R-2M miały wieżyczkę z uzbrojeniem, pozostałe miały tylko zabudowę podwieżową z dodatkowymi szczelinami obserwacyjnymi zabezpieczonymi szkłem pancernym. Ruchomy punkt kierowania ogniem SKOT R-2A, SKOT R-2AM oraz późniejszy prototypowy SKOT R-2AMT z SKO "Topaz" – dowódcy pododdziałów artylerii pułku zmechanizowanego, Ruchomy punkt kierowania ogniem SKOT R-3A, SKOT R-3AM – szef artylerii dywizji, dowódca pułku artylerii, Ruchomy punkt dowodzenia SKOT R-2 (SKOT R-2B – bez systemu nawigacyjnego), SKOT R-2M – dowódca batalionu zmechanizowanego, Ruchomy punkt dowodzenia SKOT R-3, SKOT R-3M – dowódcy oraz szefowie sztabów dywizji i pułków Ruchomy punkt dowodzenia SKOT R-3Z – zastępca dowódcy dywizji ds. liniowych i szef saperów dywizji, Ruchomy punkt dowodzenia SKOT R-4 – szef rozpoznania dywizji oraz dowódca batalionu rozpoznawczego dywizji, Ruchomy punkt dowodzenia SKOT R-6 – dowódca baterii samobieżnych zestawów przeciwlotniczych ZSU-23-4 i S-1M. Pozdrawiam Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi