Skocz do zawartości

Jeep WILLIS MB 1/4-tone 4x4 TRUCK, TAMIYA 1:35

Maks Benson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dla mnie tematyka zupełnie nowa, zresztą jak wszystkie pozostałe.

Model budowany bezpośrednio z pudełka, ma posłużyć jako poligon doświadczalny do wszelkiego rodzaju brudzenia...

Wg instrukcji otrzymał oznaczenia 5th Armored Division 95th Armored Field Artillery Battalion Service Company No. 4, Summer 1944 Normandy

I tu pytanie do znawców tematu jaki rodzaj brudzenia zastosować, żeby wiernie oddać klimat tego miejsca i okresu.

Poniżej kilka zdjęć...

DSC_0825.JPG

DSC_0812.JPG

DSC_0813.JPG

DSC_0814.JPG

DSC_0815.JPG

DSC_0819.JPG

Bardzo realne te szyby wyszły . Rozumiem, że każdy się kiedyś uczył, miał trudne początki, ale bez przesady, jak można pomalować szyby razem z całym modelem? Nie można było tego jakoś zasłonić, zabezpieczyć? Co do brudzenia to wyszło strasznie różowe, chyba że to wina zdjęć, ale wydaje mi się, że trochę przesadziłeś z nim. To tyle ode mnie, resztę zostawiam bardziej doświadczonym kolegom.

Pierwsze co zrobiłem to zabezpieczyłem szyby... ;) jak tak doświadczony modelarz jak Ty mógł tego nie zauważyć. Część błota jak podeschnie na pewno wykruszę... A zdjęcia jak to zdjęcia na każdym kompie różnie wyglądają. Pierwsze kroki stawiam w tym temacie... dzięki za uwagi.

A no fakt, sorki źle spojrzałem.

Co do błota może i faktycznie przez różne komputery, może dodać troszkę ciemniejszego brązu?

PS. Na przedniej kratce pod maską trochę ten bród nie pasuje, ale to tylko moja opinia.

Fajnie zacząłeś - czekam na dalsze efekty "brudzingu" bo wiem, że u mnie też w paru modelach nie należało oceniać finalnego efektu po pierwszych warstwach czym ufajdałeś go najpierw?

Witaj

Masz racje, że brud może wleźć wszędzie ale zdjęcie które prezentujesz powyżej to już hardcore off-road'u...

Normandia to najwcześniej czerwiec więc raczej pora letnia. Osobiście poszedłbym bardziej w mocny kurz i lekkie suche błoto. To co Ty zrobiłeś dotychczas sugeruje mi raczej wczesną wiosnę lub późna jesień. Kolor tego błota to raczej Północna Ameryka....

Ale nic straconego, jak wyschnie troszkę przetrzyj, pozbądź się nadmiaru i nałóż kilka odcieni pigmentów lub farby (brown earth, sand, etc) - będzie OK.

Błoto to ciężka sprawa i ilu oglądających tyle opinii Twoja próba jest rzeczywiście dość czerwona (Wietnam i Kenia), a latem w Normandii raczej bardziej się kurzy, a jeśli błoto, to w innym kolorze. Zastanów się jeszcze nad tym, jak błoto osadza się na pojeździe podczas jazdy. Odpryski za nadkolami, wnętrza nadkoli, progi, chłodnica. Podwozie, to kolejny element. Nie wystarczy ufajdać czymś model .

Ja zdecydowałem się na błoto dwa razy i nadal uważam, że dużo pracy przede mną. Efekty tutaj:

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=4&t=1186

http://humvee-models.com/viewtopic.php?f=4&t=1175

Próbuj, próbuj, próbuj...powodzenia

Powiadasz, że nie pasuje... z doświadczenia wiem, że potrafi wleźć wszędzie.

IMG_1031_resize.JPG

IMG_1048_resize.JPG

Jutro wyszczotkuje model... podeśle foty do oceny.

To jeszcze coś napiszę. Widać, że ekstremalny off road, wiem bo sam też jeżdżę. Mam jakieś foty brudnych, zatopionych wozów, będziesz chciał to mogę przesłać.

...czym ufajdałeś go najpierw?

Nie posiadam żadnych specyfików typu pigment fixer i sand and gravel fixer, wiec zrobiłem bardzo prostą mieszankę pigmentu pozyskanego z suchych pasteli + gips + odrobina piasku ale zamiast wody wykorzystałem unigrunt. Nie wiem czy ktoś już coś takiego praktykował ale wg mnie cała ta papka po wyschnięciu trzyma się bardzo solidnie. Wiem bo dzięki wam ;) praktycznie wszystko będzie musiało zniknąć.

Co do koloru błota... może to właśnie gips rozjaśnił pigmenty, które przed dodaniem pozostałych składników miały kolor ciemnego brązu.

Jest zatem baza do kolejnych prób...

Tak wygląda po pierwszym szczotkowaniu... dodam, że z nadkoli na pewno cześć błota zniknie.

DSC_0827.JPG

Edytowane przez Gość

Koniecznie muszę zdjąć te maski ;)

Całe szyby przykurzę a finalnie mam zamiar zrobić takie przetarte miejsca po wycieraczkach... a co wyjdzie zobaczymy.

Trochę nie ogarniam czepiania się maskowania... pobrudzić szybę zawsze można wystarczy zamaskować miejsca gdzie latają wycieruchy ale to nawet na sam koniec da się zrobić..

Maskami się nie przejmuj, zostaw ich zdjęcie na sam koniec. Ilość "błota" zdecydowanie lepiej, minimalnie jeszcze zmniejsz ją w przednich nadkolach... Kolorem też się nie przejmuj, jak będziesz miał odpowiednią ilość to zawsze możesz to przemalować na odpowiedni, ziemisty, piaskowy kolor. Ja bym zrobił po całości odcień suchego piachu, a w miejscach gdzie jest najgrubiej nieco bardziej mokrego efektu (świeżego), ale bardziej po kałuży niż po oberwaniu chmury czy warunków monsunowych ;)....

Działaj.

przemaluj to błoto na bardziej europejski kolor po prostu, najlepiej aero, jeśli posiadasz. Tym samym kolorem pryśnij górę z większej odległości

Prysnę tylko szyby i podeślę foty do waszej oceny.

W zasadzie mógłbyś tak zostawić jeśli nie chcesz robić obić i zadrapań....

Nigdy nie robiłem, a nie jest za późno?. Nie powinno się robić przed brudzeniem.

jaki efekt chcesz uzyskać i jak masz zamiar to zrobić? Nie panikuj

Próbowałem robić to mokre błoto i powychodziły jakieś plamy. Dlatego przypanikowałem, ale jak podeschło to wygląda całkiem nieźle. Ale mokrego błota jak nie było tak nie ma

Mokre błoto nie musi być mokre . Te ciemniejsze plamy które jak mówisz Ci wyszły to w-g mnie właśnie miejsca gdzie to błoto jest świeższe i bardziej mokre/mniej suche.

Zadrapania i obicia możesz jeszcze zrobić - nie jest za późno.Robiąc je przed brudzeniem mógłbyś je zakryć... Najprościej będzie teraz zrobić delikatne przetarcia niektórych krawędzi. Ja zazwyczaj robię to wykałaczką. Końcówka wykałaczki zwilżona i "upaćkana" w srebrnym pigmencie lub srebrnej farbce. W przypadku farby należy delikatnie odsączyć jej nadmiar. Następnie lekko przecieramy taką wykałaczką krawędzie modelu - te które mogły uleć w rzeczywistości takim obtarciom. Proste. Ważne aby robić to delikatnie i z umiarem. Zbyt intensywne i mocne "malowanie" zniszczy efekt. Aaa... jeszcze jedno. Przed robieniem tego typu efektów (obić, przetarć itp.) warto cały model polakierować. Najlepiej delikatną warstwą lakieru matowego. Na takiej powierzchni łatwo będzie aplikować różne efekty. Na koniec ostateczne lakierowanie np. półmat.