bazylms Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 Witam Jako że już dwie starówki w projekcie ja spróbuję zrobić model z poniższego zdjęcia tuż po zdobyciu go przez powstańców. Nie jestem pewien czy uda mi się go skończyć na czas z powodu oczekiwania na narodziny potomka. Tak więc mam czas najwyżej do końca maja, ale postaram się zrobić co się da. Model będzie z pudła, aczkolwiek ma dwa ważne pytania dotyczące właściwego pojazdu: - kalki do tego konkretnego pojazdu robi Toro model. Ma ktoś może na zbyciu sekcję do Szarego Wilka? Źródło: http://www.info-pc.home.pl/Whatfor/baza/pojazdy_w_powstaniu_szary.htm - czy jest jakieś zdjęcie mocowania radiostacji w miejscu jednej z kanap bo mam tylko jedno ale nie jest to wyraźnie przedstawione. Źródło: http://www.info-pc.home.pl/Whatfor/baza/pojazdy_w_powstaniu_szary.htm Na razie postęp prac wygląda nastepująco: Potrzebowłbym też chyba ze dwie radiostacje, ale nie wiem gdzie takie dostać . Chyba że ktoś mółby mi odlać - odpłatnie oczywiście. Jest to mój pierwszy kontact z firma AFV Club i do tej pory jestem zadowolony z jakości modelu. Malowanie w kolorze dunkelgelb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 No zabieram się za kibicowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 12 Stycznia 2014 Share Napisano 12 Stycznia 2014 oglądam, oglądam trza się wziąć poważnie i za mojego Esdeka na projekt powstaniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Właśnie odkryłem że ma nie ten model. Powinien być Sd.Kfz. 251/3. Właściwy model już zakupiony i jak tylko przyjedzie to będę kontynuwał.Budowę tego przeniosę do normalnego warsztatu. Tak więc kilka dni opóźnienia. P.S. Ale wtopa i to na samym poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2014 Jest światełko w tunelu. Przejrzałem instrukcję do 251/3 i zasadniczo większość jest taka sama. A że oba modele to AFV więc powinno pasować. Tak więc dziś zmontowałem układ zawieszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Witam. Widzę Krzychu,że zabrałeś się za Jasia .Będę pilnie obserwował i kibicował .Zamówiłem już blachy i niebawem startuję z Magdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 Sam nie wiem kiedy mu ta nazwę dali. W każdym razie będę się starał zrobić tak jak na zdjęciu. No to czekam na twój warsztat jak na ciepłe bułki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Krzychu Twój esdek został zdobyty 14 sierpnia na Powiślu. Otrzymał nazwę Jaś. W pierwszym szturmie na US z użyciem Jasia 23 sierpnia poległ jego dowódca plut.pchor.Adam Dewicz (Szary Wilk) i dla uczczenia jego pamięci przemianowano Jasia na Szarego Wilka. Skoro masz zamiar robić go zaraz po zdobyciu więc będzie to Jaś. Pamiętaj że nie miał on zamontowanego MG w osłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 O cos polgonsienicowego i temat tez godny uwagi. Tez mam w planach pojazd z powstania ale to w nieokreslonej przyszlosci. Narazie sledze z uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Cześć Przemek, fajnie że wpadłeś. Dzięki Robert. Chodziło mi bardziej o precyzyjny moment nadania nazwy. Na zdjęciu jak rozumiem Sdk jedzie świeżo po zdobyciu. Tak więc nie byłem pewien czy już nazywał się "Jaś" czy dopiero mianowali go tak po dotarciu do "bazy" i przeróbkach. Co do MG to bardzo cieszy mnie ten fakt, bo ich jakość w AFV jest bardzo dobra i przyda się być może w innych projektach. Przy okazji kolejne dwa pytania: - pojazd posiada kilka uchwytów na karabiny i pistolety maszynowe. Osobiście wydaje mi się że powinny być puste bo pewno obsługa miała je w użyciu. Tak więc mam zamiar nie dawać żadnej broni wewnątrz. Co o tym sądzicie? - poszukuje figurki kierowcy do tego sdk-a. Ktoś wie o jakimś zestawie gdzie można taką figurkę znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 Na zdjęciu jak rozumiem Sdk jedzie świeżo po zdobyciu. Nie bardzo Krzychu. Esdek został zdobyty na ul. Bartoszewicza przez 2 kompanię VIII Zgrupowania Grupy 'Krybar' AK dowodzoną przez por."Jasia"(Jan Jasieński) i wprowadzony do bramy nr5 na tej ulicy. O zdobyczy poinformowano d-cę Grupy. Z jego rozkazu pojazd został przydzielony kompani Kolumny Motorowej "Wydra". Przejął go ppor "Aspira" i po częściowym rozebraniu barykady na ul. Kopernika został wprowadzony na Powiśle już jako "Jaś". Zdjęcia z flagą pokazują właśnie ten moment przejazdu ulicami Kopernika i Tamką. Południowe godziny 14 sierpnia. Co do broni- Pojazd należał do grenadierów pancernych z dywizji SS "Wiking". W chwili zdobycia przy pojeździe pozostał jeden ranny esesman. 2 innych i sanitariuszka zdołali uciec w kierunku uniwersytetu. Zapewne z bronią. Dragon robi zestaw figurek do esdeka łącznie z kierowcą. Nie pamiętam w tej chwili numeru zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 No to i ja się przyłączę do grona kibiców. Też miałem ruszyć z tematem w tym dziale ale model Ba-20 który miałem przygotowany jednak się nie nadaje. zza dużo przeróbek by mnie czekało. Natomiast FAI jest tym czasem niedostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Wielka szkoda Marcin, byłoby fajnie cię tez widzieć w projekcie. Może coś innego? Mam nadzieję że macie już temat w zakładce i będziecie to wpadać regularnie, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Dzięki Tomku za kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Znowu troszkę udało sie podłubać. Najwięcej problemów nastręcza połącznie góry kadłuba z dołem. Standardowa bolączka AFV. Dużo szlifowania i prawie pasuje. Jeszcze trzeba będzie trochę dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 Dzięki Tomku za kalki Nie ma za co - oby się ładnie ułożyły po pomalowaniu Model fajnie się prezentuje, Twój esdek z AFV ma ładniejsze detale niż moja Tamka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Ale pewno gorzej się składa. Kupa szlifowania z tym kadłubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 17 Stycznia 2014 Share Napisano 17 Stycznia 2014 O jak pięknie kolejny warsztat PPW i kolejny transporter. Zasiadam na widowni i kibicuję. Ja swoją Panterę po malutku kończę, chciałbym się wyrobić się jeszcze z Hetzerem ale nie wiem czy się wyrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 No ja myślę że coś się zacznie rozwijać i projekt ruszy do przodu. Dawać chłopaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2014 I kolejna aktualizacja. Coraz bliżej malowania wnętrza. Potem dopiero będę składał górę z dołem. Zastanawiam się czy niemcy już nie mogli wymyślić więcej kół w zawieszeniu? Przeglądając zdjęcia pojazdu zauważyłem że nie ma widocznych miejsc montowania anten. Jest to o tyle ciekawe że był to w końcu pojazd łączności. Sam model posiada w wesrji późnej (tę którą robię) aż trzy anteny. Nie bardzo mam pomysł jak to ugryźć. Na razie wszystko na taśmie i jak widać spasowanie jest średnie. Ale to się dopracuje przy ostatecznym montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2014 Znalazłem podkolorowane zdjęcie i na nim na lewo od flagi widac cos jakby podstawa anteny . Co myślicie? i namiar na oryginał: http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f9/c3/82/f9c3826970da8572374d70f5ad0f44f8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 Krzychu na tylnej burcie jest uchwyt do MG. Między nim a flagą jest uchwyt do anteny. Był montowany przy końcu lewej burty( patrząc od przodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2014 Myślę że ta fota dużo wyjaśnia. Źródło: http://www.worldwarphotos.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Marca 2014 Autor Share Napisano 9 Marca 2014 Zrobiłem mu kapcie. Trochę zabawy z nimi było, używałem słów niepoprawnych w dwóch językach, ale jakoś je poskładałem. Nie są idealne, ale lepiej nie umiem bo przy większym naprężeniu się rozpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Marca 2014 Share Napisano 13 Marca 2014 Dawaj dalej. Jak na moje oko wygląda nieźle. Muszę się wreszcie zebrać i wystartować z moim projektem w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi