Skocz do zawartości

P-38J Academy 1/72

kreator86

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam i pozdrawiam wszystkich.

Pierwsza informacja mój poprzedni warsztat, w którym montowałem Bf-109 E4 jest zawieszony. Skopałem malowanie i model pójdzie do kąpieli lub po prostu zrobię raz jeszcze od nowa stosując się do porad co da malowania (w sensie z ręki bez pomocy taśmy maskującej).

Teraz na celownik biorę samolot z mojego ukochanego lotnictwa II wojny. Mowa tu o P-38 w wersji J. Model pochodzi z zestawu Academy.

Tutaj link do zawartości in-boxa: http://www.mojehobby.pl/products/P-38J-European-Theater.html

Teraz po przejrzeniu zdjęć i zaciągnięciu informacji na kilku forach tematycznych (zarówno modelarskich i ściśle o P-38) wybrałem wersję Arkansas Traveler.

Będzie pasował kolorem do moich maszyn USAAF. No i po drugie nie mam ochoty na malowanie pasów inwazyjnych (czyste lenistwo, a i kolor nie atrakcyjny). Zaopatrzyłem się też w maski do owiewki więc jest duża szansa, że wyjdzie wreszcie przyzwoice

Co mi się udało ustalić :

1. Academy podaje schemat malowania trochę naciągany:

1497478_698433346853602_970590373_n.jpg

czarne kółko prezentuje element, który według instrukcji ma być malowany na czerwono - jak dowodzi zdjęcie element ten nie był kolorowy tylko w kolorze naturalnego metalu

czerwone kółko również wskazuje na naturalny metal, a nie chromate Yellow

2. niebieskie kółko wskazuje, że pas anty-odblaskowy był czarny, chociaż z tego co słyszałem bardziej powszechnie stosowano Olive Drab. Niestety nie ma 100% pewności czy na bokach silników znajdował się również taki pas. Przeglądając zdjęcia w sieci dostrzegłem prawidłowość, że jeśli pas był przed kabiną to i był na bokach gondoli silnika (w tym samym kolorze). Tak więc taki pas należy raczej wykonać.

3.Nie jestem pewien czy element zaznaczony na zielono był w innym odcieniu niż goleń podwozia. Wygląda to na ciemniejszy odcień chociaż może to być też efekt padania światła. Ktoś wie jak to ma być poprawnie ?

4. Wnętrze kabiny wykonam IG. Yellow Chromate to raczej na bank pomyłka Academy wątpie, aby w 45 były YC był stosowany.

To tyle prace ruszają jak mi tylko wyleczę się z mocniejszego przeziębionka.

Jak masz tu NMF to sugeruję, abyś nie malował tego pędzlem. Jak nie masz aero, to możesz użyć srebrny spray. Najtaniej wyjdzie ten kupiony w sklepie motoryzacyjnym (np. Motip) i na pewno starczy ci na kilka następnych modeli.

Co do merytoryki, to oczywiście zawsze ważna, ale sugerowałbym abyś na razie się skupił po prostu na poprawnym technicznie i w miarę estetycznym wykonaniu modelu...

Witam!

Jak się patrzy na to zdjęcie, to trudno jest coś precyzyjnego o kolorach powiedzieć. Panel przeciwodblaskowy może równie dobrze być w kolorze OD - porównaj np. z portkami travellera. OD to powinien być ciemny kolor. Element zaznaczony na zielono równie dobrze może być wykonany z trochę innego stopu niż reszta podzespołu i już różnica w kolorze jest. A jeśli chodzi o yellow chromate to też trzeba uważać - słyszałem pogłoski, że stosowano go aż do lat pięćdziesiątych, z tym że przepisy i tak mówiły że bez domieszek mógł być stosowany tylko w przestrzeniach nie narażonych na bezpośrednie światło słoneczne.

Życzę powodzenia w dalszych pracach, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Na barwnych planszach dotyczących tego konkretnego samolotu panel przeciwodblaskowy jest czarny. Co ciekawe plansze te pokazują samolot z pasami inwazyjnymi. Z tym yellow chromate to może być racja. O ile w kokpicie ten kolor odpada to w gondolach podwoziach można go dać, a dla odróżnienia pokrywy aluminium smarnąć.

Inna kwestia, która mnie zastanawia : Czy można połączyć wyrzutnie rakiet bazooka ze zbiornikiem paliwa (tym odrzucanym) czy lepiej połączyć je z bombami wtedy powstaje ultra ofensywna wersja.

Witam!

Nie znam tego konkretnego egzemplarza, ale widywałem na barwnych planszach panele przeciwodblaskowe i w olive drab, i czarne matowe (raczej lekko płowe, niż intensywne). Kołpaki widywałem czerwone, białe i czarne, te pierwsze jednak to głównie Europa, jeśli dobrze pamiętam, zwłaszcza Wielka Ósemka. Reszty nie pamiętam, musiałbym sprawdzić, a nie mam materiałów przy sobie-i do piątku to się nie zmieni.