Ostach Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Witam Jakoś do tej pory nie mogłem się zabrać za zrobienie galerii. Model skończony został dzień przed konkursem w Łasku czyli 13 września 2013. Zacząłem go planować zaraz po edycji 2012 więc można powiedzieć, że model powstawał rok. Budowa tak naprawdę trwała dużo krócej, zwłaszcza ostatni etap - kadłub zamknąłem miesiąc przed konkursem. Model z zestawu Kinetica Hellenic Air Force. Dołożone: - wnęki podwozia Aires - kokpit Aires - dysza Aires - drabinka Eduard - Sniper XR Wolfpack Designs - wózek na uzbrojenie Skunk Models Workshop - wózek MJ-1 Verlinden - radar Eduard - kalki Techmod - kalki Mastercraft Jestem świadom kilku niedociągnięć, mniej lub bardziej rzucających się w oczy... następny będzie lepszy!!! Zachciało mi się wersji C z CFT to się musiałem męczyć zamiast np kupić wszystkomający D Kinetica. Zestaw Kinetica jest całkiem w porządku, brakuje paru tylko rzeczy do doprowadzenia go do naszego F-16. Konkretnie - kalek, Snipera, paru antenek. Wpasowanie rzekomo dedykowanych wnęk i kokpitu to męka - cięcie, pasowanie, przeklinanie, szlifowanie, rżnięcie, przeklinanie, szpachlowanie, zatykanie, piłowanie i przeklinanie. Wpasowanie wnęki podwozia głównego było zdecydowanie najtrudniejsze. Dodatkowo zestaw momentami spasowany jest fatalnie - zwłaszcza na dziobie. To dziwne bo w innych miejscach jest super. Poziom detali też waha się pomiędzy różnymi częściami modelu. Dorobiłem antenki na spodzie wlotu, luk na Data Cartridge, elementy w miejscach pylonów na stanowiskach 4 i 6. Pokrowiec na wlot w większości ulepił z Green Stuffu Fazzy, ja dokończyłem lepienie i pomalowałem. W zestawie dostajemy sporo uzbrojenia, ale i tak wiele nie powiesimy bo dostajemy tylko dwa pylony na uzbrojenie. Poza tym GBU-24, które wielu modelarzy chętnie wiesza na swoich Jastrzębiach ma zły kształt. Ja poprawiłem go łącząc lotki i seeker zestawowej bomby z zestawowym JDAMem. Do tego poprawiłem nieco wózki by bardziej przypominały nasze. Za materiały źródłowe posłużyły zdjęcia własne z bazy w Łasku, zdjęcia z działu walkaround na Modelworku oraz z różnych innych źródeł. Dziękuję Silmeorowi i Darkowi Jakubczakowi za pomoc przy budowie modelu. Ponownie Darkowi i chłopakom z 32. BLT w Łasku oraz z grupy Archeo za udostępnianie podczas konkursu w Łasku bazy i umożliwienie dogłębne zmacanie F-16, co za każdym razem jest dla mnie ogromnym przeżyciem No i oczywiście dziękuję też za umożliwienie przeprowadzenia sesji modelu z oryginałem Dziękuję również Fazzy'emu za ulepienie pokrowca na wlot. Zapraszam do oglądania. Kilka zdjęć z 32. BLT: Te zdjęcia są autorstwa Sebastiana Trznadla: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Super. Bardzo mi się podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 NO POPROSTU ŚWIETNIE TO WSZYSTKO WYGLĄDA-MIODZIO MODEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Gratulacje Fajna sesja z wersją 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Piękny model, miałem okazje podziwiać go u nas w Łasku. Bardzo realistycznie przybrudzony. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Zastanawiałem się, czy doinwestować ten model samemu w kokpit i dyszę wylotową, teraz nie mam wątpliwości. Skąd miałeś zasobnik Sniper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki Przybrudzony mógłby być trochę lepiej... Zastanawiałem się, czy doinwestować ten model samemu w kokpit i dyszę wylotową, teraz nie mam wątpliwości. Skąd miałeś zasobnik Sniper?Snipera mam z firmy Wolfpack Designs, zamawiałem przez ebay ze sklepu z Australii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Kapitalny model, marzy mi się kiedyś zrobić Jastrzębia na takim poziomie Wg.mnie pięknie zrobiony i pokazany, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Malowany dedykowanymi Gunze? Czy jakieś inne farbki? U mnie za pierwszym podejściem 2 lata temu wyszlo tak i zastanawiam się jak to poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastk4 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Świetny model i prezentacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2014 Malowany dedykowanymi Gunze? Czy jakieś inne farbki?U mnie za pierwszym podejściem 2 lata temu wyszlo tak i zastanawiam się jak to poprawić Ja użyłem C306 i C308 z Gunze. Były rozjaśniane i przyciemniane więc gdzieś mi się zgubił ten kontrast, zwłaszcza po washu... Na Twoim myślę, że jest ok, tylko kształty plam i przejścia między nimi są do poprawy. Pooglądaj najnowsze zdjęcia naszych F-16, zdarzają się perełki typu dwa prawe stery wysokości, niepomalowana płetwa steru kierunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Wszystko ładnie pięknie, porządny kawał pracy modelarskiej ale... Czy nasze "szesnastki" są takie bardzo brudne jak pokazany egzemplarz w wydaniu modelarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2014 Wszystko ładnie pięknie, porządny kawał pracy modelarskiej ale... Czy nasze "szesnastki" są takie bardzo brudne jak pokazany egzemplarz w wydaniu modelarskim? Tak, mój to jest jeszcze czyścioch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Ostach ma rację, są bardziej utytłane sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Malowany dedykowanymi Gunze? Czy jakieś inne farbki?U mnie za pierwszym podejściem 2 lata temu wyszlo tak i zastanawiam się jak to poprawić Ja użyłem C306 i C308 z Gunze. Były rozjaśniane i przyciemniane więc gdzieś mi się zgubił ten kontrast, zwłaszcza po washu... Na Twoim myślę, że jest ok, tylko kształty plam i przejścia między nimi są do poprawy. Pooglądaj najnowsze zdjęcia naszych F-16, zdarzają się perełki typu dwa prawe stery wysokości, niepomalowana płetwa steru kierunku... Czyli kolorki bazowe mamy te same, dzięki. Będę kombinował. Tego modelu ze zdjęcia już od dawna nie mam Obecnie na biurku jest Revell 1:72, w szafie C i D 48 z Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi