Skocz do zawartości

Norymberga 2014

gumowy01

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek kilka fotek ze stoiska firmy Mirage Hobby w tym M5A1, Grant z odlewanym kadłubem M8 i M 31, no i oczywiście Kubuś plastikowy w 1/35

widzieliście tego Zwezdowego TopolaM w 1/35

Na pewno w 1/35? Zerknij jeszcze raz

Czort wie czy to jest ten zapowiadany od końcówki 2013 r w 1/72 czy Zvezda nie chce ucieszyć modelujących w 1/35 i wydać Topola w dużej skali bo jakiś faktycznie duży mi się widzi. Wszystko będzie wiadomo jurto /oficjalne otwarcie/ i w dniach następnych

Szczególnie fajnie prezentuje się zdjęcie kolekcji FtF widać dwa Pz II, Sd.Kfz 13 też w dwóch wersjach i oczywiście samochód pancerny wz 34, co ciekawe widać całą ramkę a na niej jeżeli mnie wzrok nie myli dwa a nawet trzy kadłuby

A0TBIsO.jpg

iI8npJX.jpg

Wygląda na to, że IBG znów odpuściło małą skalę. Wielka szkoda, miałem spore nadzieje co do nich

No co ty, będzie model Diamonda T w czterech wersjach o czym pisałem na FB.

1622061_736488146369238_429107757_n.jpg

Czytaj wątek o zapowiedziach IBG.

Tak się zastanawiam co ma na celu powielanie postów. Hubert już wczoraj komentował tą zajawkę. Chyba że się chce licznik za wszelką cenę nabić.

... no i oczywiście Kubuś plastikowy w 1/35

Artur, ten Kubuś to istnieje - jak narazie - jedynie na papierze, na tym reklamowym wydruku...

Mirage wiele różnych modeli już zapowiadało, a ile ( i kiedy ) się pojawiło?

... i oczywiście samochód pancerny wz 34, co ciekawe widać całą ramkę a na niej jeżeli mnie wzrok nie myli dwa a nawet trzy kadłuby

To próbny wtrysk, przed poprawką formy - regularne wtryski z poprawionej formy miały ruszyć w kraju podczas targów.

Na ramce są dwa kadłuby (nie trzy... i wczesnego ze sposonami którego kol.skala "widział" nie ma na razie i jeszcze nie było... ) ale nie sądzę aby w finalnym modelu były dwa kadłuby.

Będą dwa niezależne modele (zapewne z "uszczuploną" ramką) - tak przynajmniej FtF zapowiadał w folderze reklamowym na targach

Witaj

Dziękuję bardzo za dużą sakwę rzeczowych podpowiedzi

Co do Kubusia to w zasadzie informację zamieściłem dla modelarzy klejących pojazdy wojskowe. Ja w ubiegłym roku popełniłem dwa modele tego pojazdu w 1/72 opierając się jedynie na skorupie z Areodromu i powiem że nie taki diabeł straszny...

Co do sam.panc wz. 34 to tak właśnie coś podejrzewałem że w ostatecznym wypuście może być najwyżej jeden kadłub, bo w przeciwnym wypadku kłóciło by się to z polityką ekonomiczną firmy. Cieszy fakt że coś poszło do poprawy. Znaczy były pewne błędy, które jak mniemam zostały usunięte.

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi. Zaglądaj częściej

Mirage napisał, że Kubuś wyjdzie w czerwcu.

Mi mówili, że zdążą na pierwszego sierpnia...

Tyle, że prace nad nim są tak tajemnicze i zaawansowane, że o nim w katalogu (rozdawanym również na targach) zupełnie zapomnieli...

Jakoś w te zapewnienia nie wierzę, ale... pożyjemy, zobaczymy...

• 2 weeks later...

Te rysunki w 3D bardzo mi przypominają projekt modelu Kubusia sprzed kilku ładnych lat, 6-7?? Czyżby reaktywacja starego projektu? Mam nadzieję, że nie, bo z tego co słyszałem, projekt ów zawierał masę błędów.

Ja cię!!! Tu MH napisał, tu MH "Mi mówił" (na uszko), że będzie tego lub tamtego dnia, hmm. A nie lepiej poczekać na oficjalne info, a nie gdybać na podstawie rysunku trzy-de na kartonie?

Może wiecie w czym go robią? w AC 3D czy też w Rinosie 3D??

PS. jest wspaniale, dni są dłuższe, słońce świeci, ....

Ja cię!!! Tu MH napisał, tu MH "Mi mówił" (na uszko), że będzie tego lub tamtego dnia, hmm.

"Mi mówił" nie na uszko, tylko oficjalnie na stoisku Mirage Hobby, nikt inny jak "głównodowodzący" obecnie działem modelarskim, p.Piotr Zieliński

Może wiecie w czym go robią? w AC 3D czy też w Rinosie 3D??

Obawiam się, że... w niczym (piszę to pamiętając wyraz twarzy moich rozmówców na stoisku targowym...) - ale to napewno moje konfabulacje i urojenia, i firma Mirage wyda Kubusia w 1/35 tak jak obiecuje (i jak obiecywała wcześniej wiele innych modeli...)

Znając życie, będzie to RC, a model powinien być (chyba) z wnętrzem. Hmm, trzeba było jechać aż do Norymbergi aby zdobyć takie info?

Hmm, trzeba było jechać aż do Norymbergi aby zdobyć takie info?

Pewnie, że nie trzeba było...

Tyle, że w Norymberdze od kilku lat bywam (bo mam swoje firmowe stoisko), to i łatwiej o "wyciągnięcie na zwierzenia" kolegów z branży przy okazji takiego (długiego, męczącego i de facto nudnego) spotkania, niż podczas zabieganego dnia codziennego...

Poza tym ja nie "zdobyłem" takiej informacji, a jedynie "zasłyszałem przy okazji"...