Artek Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Witam Na razie tak zaznaczam, że niebawem mam zamiar się za ten zestaw zabrać. Będą to pierwsze od baaaaardzo dawna samoloty w 1/72 w moim wykonaniu, więc wszelkie rady, porady, wskazówki - byle sensowne - będą miło widziane. Może coś o samym zestawie. Jak wiadomo chodzi o zestaw Eduarda, z którego można wykonać jednego Miga-15 i jednego bis-a. Pudło przeogromne, w środku całkiem sporo części. Wypraski są bardzo dobrej jakości, jak na mój gust. Wszystko ostre, ładne. Są też maski, blaszki, nieco żywic. Dokupiłem dwa dedykowane zestawy tzn. klapy do bis-a i także do niego hamulce aerodynamiczne. Tak mniej więcej wygląda to co w zestawie i to co do niego dokupiłem. Teraz malowania. Cóż, oba będą czechosłowackie. Pierwsze to MiG-15 z nr. bocznym EP-02. Zgodnie z tym co napisał Edek w instrukcji, samolot ten należał do grupy pokazowej biorącej udział w air show na lotnisku Praga - Ruzyne we wrześniu 1955 roku. I z założenia ten model ma być odpicowany, błyszczący, nówka sztuka nieśmigana. Tak się on prezentuje. Drugi model to MiG-15bisSB z nr. bocznym 3137. Wg. Eduarda samolot ten należał do 30 Pułku Lotnictwa Myśliwsko - Bombowego. Ponieważ była to końcówka lat '70, więc model będzie bardziej zmęczony służbą. Pootwierane na pewno będą hamulce i klapy, a czy coś jeszcze to się okaże. Obie sylwetki pochodzą ze strony www.eduard.com Tyle pisania, jak coś porobię, podrzucę fotki. Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Robisz dwa i żaden bez szachownic??? Należy się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Właśnie robię MiG-a 15 Edka w polskim malowaniu. Na chwilę obecną jestem na etapie kabiny pilota. Wcześniej przymierzyłem dyszę silnika do połówek kadłuba i jest ciut za szeroka. Musiałem ją lekko podpiłować aby połówki kadłuba się zamknęły. Dotyczy to wersji MiG 15, w bisie jest ok. Być może to przypadłość tylko mojego egzemplarza w wersji Overtrees. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Banny, wiesz na forum jest dużo magików, którzy polskie piętnastki zrobią lepiej. Ja poprzestanę na Czechach. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Piękne samoloty i może jednak szachownica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Mnie czechosłowacki też kusi, a dokładnie ten co ma na sumieniu jednego jankeskiego myśliwca. Podczas gdy Jarecki otrzepywał się po lądowaniu na Bornholmie, to dzielni bracia Czesi i Słowacy dawali srogi odpór imperialistycznym naruszycielom socjalistycznej przestrzeni powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Kierowniku wszystko ładne, ale czemu taka nikczemna skala?:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Co Ci będę Timi makaron na uszy nawijał - kryzys jest, ojro drogie. ;) Trafił się w dobrej cenie fajny, dokładny zestaw to wziąłem. Może nie będzie porażki. Ale wracając do tematu. Chcąc być fajnym kupiłem do malowania tych piętnastek Supermetalici z Gunze. 01 i 04. I teraz pytanie czy do rozcieńczania można użyć Mr Color Thinner czy musi być Leveling Thinner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 20 Marca 2014 Autor Share Napisano 20 Marca 2014 Witam Coś tam zacząłem skrobać. Trochę poprawiłem co mi przyszło do głowy - otwory w fotelach, drucik tu drucik tam. Tak się to przedstawia w chwili obecnej. Dalsze fotki wkrótce Pzdr Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Z mocnym opóźnieniem ale są fotki. Jak widać kokpity gotowe, starałem się je nieco zróżnicować, żeby było widać zużycie itp. na starszym egzemplarzu dorzuciłem troszkę brudu i obić. Fotki w dużym powiększeniu, więc niekiedy różne dziwności wychodzą ale na żywo jest ok. Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Witam Działam cały czas z piętnastkami na tyle na ile starcza czasu. jak widać obie maszynki w formie zaawansowanej już i w sumie niedużo zostało do zrobienia. sklejanie kadłubów było w miarę bezproblemowe. Kłopoty pojawiły się przy wklejaniu pokryw lawety uzbrojenia ( tak się to chyba nazywa). Zapraszam do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Fajnie to wygląda...foteliki super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salsa Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Wykończyłeś na gładko połączenie skrzydła z kadłubem, ale to nie jest dobry pomysł. Ta biała (zaszpachlowana) łamana linia, to krawędź owiewki tego połączenia i powinna być uwzględniona na modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 13 Maja 2014 Autor Share Napisano 13 Maja 2014 No i jak najbardziej będzie to zrobione ;) Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2014 Witam No i dobrnąłem do momentu malowania. Jak widać piętnastki gotowe do malunków, także pierdółki, które będą doklejane później, są przygotowane. Modele malowane będą Supermetallicami Gunze. mam dwa kolory, spróbuję coś pokombinować z różnorodnością paneli. Pozdrawiam Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi